Itt van a három legjobb recept a Fenyő Mellé Cukiság sütiversenyről!Itt van a három legjobb recept a Fenyő Mellé Cukiság sütiversenyről!
Az FMC sütiversenyének nyerteseit az eredményhirdetés után pár szóra félrevontuk néhány kérdésre, akik aztán beavattak minket a győztes sütemények történetébe. A három dobogós, valamint a különdíjas mondatait a Cukrászcsodák születtek az FMC sütiversenyére, egy 9 éves fiú is remekelt cikkünkben olvashatjátok. És akkor most következzenek a receptek!
1. helyezett: Narancsos csokoládétorta, készítője: Börner Piroska
(Fotó: Kiss László)
Hozzávalók:
A piskótához
- 6 darab tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 dkg kakaó
- késhegynyi szegfűszeg
- 10 dkg olvasztott vaj
A narancsos habhoz
- 4-5 darab nagy narancs kifacsart leve (kb. fél liter)
- 1 csomag vanília puding
- 3 evőkanál cukor
- ízlés szerint reszelt narancshéj
- 2 dl habtejszín
- habfixáló
A fehér csokis habhoz
- 20 dkg fehér csokoládé
- 2 dl habtejszin
- habfixáló
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük és a felvert tojáshabba forgatjuk. A masszába beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Belerakjuk az étkezési keményítőt, a kakaóport, a szegfűszeget és az olvasztott vajat. A tésztát 160 fokon harmincöt-negyven percig sütjük. Nekiállunk a tölteléknek. A narancsot kifacsarjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd megfőzzük benne a vanília pudingot. Ezután hagyjuk az egészet kihűlni. Végül reszelt narancshéjat teszünk hozzá. A habtejszínt kemény habbá verjük, és a már elkészített narancsos pudinggal csomómentesen összekeverjük. A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Két deci habtejszínt ismét kemény habbá verünk és a megolvasztott langyos csokoládéval összedolgozzuk. A kihűlt vajas piskótát négy részre vágjuk. A lapokat megkenjük egy réteg narancsos-, és egy réteg fehér csokis krémmel. A tortát kívülről a fehér csokis krémmel bevonjuk. A tetejét csokiforgáccsal és narancsszeletekkel díszítjük.
2. helyezett: Karamellás csók, készítője: Rudicsné Koletár Imola
(Fotó: Kiss László)
Elkészítés:
Három tojásból piskótát sütünk, amiből kis korongokat készítünk. A kihűlt, majd felvert tejszínhabbal az egészet rétegenként megtöltjük. Ezután folyékony karamellöntetet főzünk. Tálalás előtt ezzel meglocsoljuk a csókokat.
3. helyezett: Áfonyás-mascarponés máktorta, készítője: Bagotai Zsanett
(Fotó: Kiss László)
Hozzávalók:
. 15 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 10 dkg finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 25 dkg darált mák
- 1 darab citromból nyert citromhéj (reszelt)
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 4 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt. Egy tortaforma aljába helyezzünk sütőpapírt. Keverjük össze a mákot a liszttel és a sütőporral. A puha margarint keverjünk habosra a porcukorral, majd reszeljük bele a citrom héját. Válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját egyesével adjuk a vajas krémhez, keverjük össze. A tojások fehérjét verjük krémes habbá a cukorral. Kanalazzuk a hab egy harmadát a vajas krémre, majd a többit is, és szépen dolgozzuk össze. Kis adagokban keverjük hozzá a lisztet. Öntsük a formába, majd süssük meg. A mascarpone-t keverjük el tejföllel és a vaníliás cukorral. Ha a tésztánk kihűlt, vágjuk ketté. Kenjük meg először áfonyalekvárral, majd a mascarpone-s krémmel. Helyezzük rá a tetejét, és kenjük meg ezt is. Tegyük hűtőbe 3-4 órára.
Különdíjas: Gyors mézeskalács, készítője: Hermann Dominik
(Fotó: Kiss László)
Hozzávalók:
A tésztához
- 350 g liszt
- 80 g porcukor
- 50 g vaj
- 1 csapott teáskanál kakaópor
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál mézes fűszer keverék
- 220 g méz
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
A díszítéshez
- 1 db tojásfehérje
- 120 g porcukor
Elkészítés:
A lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, a fűszert, valamint a cukrot összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat. A mézet a mikróban megmelegítjük és összedolgozzuk az egészet. A végén beletesszük a tojásokat. A masszát tíz percre hűtőbe tesszük, utána három-négy mm-re nyújtjuk. 180 fokon nyolc percig sütjük. Kihűtjük, majd díszítjük. Egy tojás fehérjét habbá verünk, majd, belekeverjük a porcukrot. Addig keverjük, amíg csillogó nem lesz. A végén tetszés szerint színezzük.
A Fenyő Mellé Cukiság további receptjeit, melyek a Fehérvár Magazin december 15. heti számában jelentek meg, folyamatosan közöljük itt, az fmc.hu-n is.