8 évnél régebbi cikk

Itt van a három legjobb recept a Fenyő Mellé Cukiság sütiversenyről!
Fehérvár Médiacentrum fotójaItt van a három legjobb recept a Fenyő Mellé Cukiság sütiversenyről!

December 10-én került sor az FMC sütiversenyének, a Fenyő Mellé Cukiságnak a döntőjére, melyen mintegy harminc házi készítésű sütemény és amatőr vagy éppen profi cukrász várta, hogy kiderüljön: kié lett 2016 legfinomabb karácsonyi sütije. A legjobbnak járó díjat végül egy narancsos csokoládétorta nyerte, a második lett a karamellás csók, a dobogó harmadik fokát az áfonyás-mascarponés tortának ítélték oda, és lett egy különdíjasunk is. Most pedig lássuk a recepteket, melyek alapján te is elkészítheted Fehérvár három kötőjel négy legfinomabb karácsonyi süteményét!

Az FMC sütiversenyének nyerteseit az eredményhirdetés után pár szóra félrevontuk néhány kérdésre, akik aztán beavattak minket a győztes sütemények történetébe. A három dobogós, valamint a különdíjas mondatait a Cukrászcsodák születtek az FMC sütiversenyére, egy 9 éves fiú is remekelt cikkünkben olvashatjátok. És akkor most következzenek a receptek!

1. helyezett: Narancsos csokoládétorta, készítője: Börner Piroska

(Fotó: Kiss László)

Hozzávalók:

A piskótához

- 6 darab tojás

- 12 dkg cukor

- 12 dkg liszt

- 1 evőkanál étkezési keményítő

- 1 teáskanál sütőpor

- 3 dkg kakaó

- késhegynyi szegfűszeg

- 10 dkg olvasztott vaj

A narancsos habhoz

- 4-5 darab nagy narancs kifacsart leve (kb. fél liter)

- 1 csomag vanília puding

- 3 evőkanál cukor

- ízlés szerint reszelt narancshéj

- 2 dl habtejszín

- habfixáló

A fehér csokis habhoz

- 20 dkg fehér csokoládé

- 2 dl habtejszin

- habfixáló

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük és a felvert tojáshabba forgatjuk. A masszába beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Belerakjuk az étkezési keményítőt, a kakaóport, a szegfűszeget és az olvasztott vajat.  A tésztát 160 fokon harmincöt-negyven percig sütjük. Nekiállunk a tölteléknek. A narancsot kifacsarjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd megfőzzük benne a vanília pudingot. Ezután hagyjuk az egészet kihűlni. Végül reszelt narancshéjat teszünk hozzá. A habtejszínt kemény habbá verjük, és a már elkészített narancsos pudinggal csomómentesen összekeverjük. A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Két deci habtejszínt ismét kemény habbá verünk és a megolvasztott langyos csokoládéval összedolgozzuk. A kihűlt vajas piskótát négy részre vágjuk. A lapokat megkenjük egy réteg narancsos-, és egy réteg fehér csokis krémmel. A tortát kívülről  a fehér csokis krémmel bevonjuk. A tetejét csokiforgáccsal és narancsszeletekkel díszítjük.

2. helyezett: Karamellás csók, készítője: Rudicsné Koletár Imola

(Fotó: Kiss László)

Elkészítés:

Három tojásból piskótát sütünk, amiből kis korongokat készítünk. A kihűlt, majd felvert tejszínhabbal az egészet rétegenként megtöltjük. Ezután folyékony karamellöntetet főzünk. Tálalás előtt ezzel meglocsoljuk a csókokat.

3. helyezett: Áfonyás-mascarponés máktorta, készítője: Bagotai Zsanett

(Fotó: Kiss László)

Hozzávalók:

. 15 dkg margarin

- 5 dkg porcukor

- 6 db tojás

- 15 dkg cukor

- 10 dkg finomliszt

- fél csomag sütőpor

- 25 dkg darált mák

- 1 darab citromból nyert citromhéj (reszelt)

A krémhez:

- 25 dkg mascarpone

- 2 dl tejföl (20%-os)

- 4 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt. Egy tortaforma aljába helyezzünk sütőpapírt. Keverjük össze a mákot a liszttel és a sütőporral. A puha margarint keverjünk habosra a porcukorral, majd reszeljük bele a citrom héját. Válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját egyesével adjuk a vajas krémhez, keverjük össze. A tojások fehérjét verjük krémes habbá a cukorral. Kanalazzuk a hab egy harmadát a vajas krémre, majd a többit is, és szépen dolgozzuk össze. Kis adagokban keverjük hozzá a lisztet. Öntsük a formába, majd süssük meg. A mascarpone-t keverjük el tejföllel és a vaníliás cukorral. Ha a tésztánk kihűlt, vágjuk ketté. Kenjük meg először áfonyalekvárral, majd a mascarpone-s krémmel. Helyezzük rá a tetejét, és kenjük meg ezt is. Tegyük hűtőbe 3-4 órára.

Különdíjas: Gyors mézeskalács, készítője: Hermann Dominik

(Fotó: Kiss László)

Hozzávalók:

A tésztához

- 350 g liszt

- 80 g porcukor

- 50 g vaj

- 1 csapott teáskanál kakaópor

- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna

- 1,5 teáskanál mézes fűszer keverék

- 220 g méz

- 1 db egész tojás

- 1 db tojássárgája

A díszítéshez

- 1 db tojásfehérje

- 120 g porcukor

Elkészítés:

A lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, a fűszert, valamint a cukrot összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat. A mézet a mikróban megmelegítjük és összedolgozzuk az egészet. A végén beletesszük a tojásokat. A masszát tíz percre hűtőbe tesszük, utána három-négy mm-re nyújtjuk. 180 fokon nyolc percig sütjük. Kihűtjük, majd díszítjük. Egy tojás fehérjét habbá verünk, majd, belekeverjük a porcukrot. Addig keverjük, amíg csillogó nem lesz. A végén tetszés szerint színezzük.


A Fenyő Mellé Cukiság további receptjeit, melyek a Fehérvár Magazin december 15. heti számában jelentek meg, folyamatosan közöljük itt, az fmc.hu-n is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek