7 évnél régebbi cikk

Milyen ruhákat viseljünk a báli szezonban?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMilyen ruhákat viseljünk a báli szezonban?

Székesfehérváron január 7-én, szombaton a jótékonysági estéllyel kezdetét veszi a báli szezon, ezért felkerestük Kernya Mariannt (Maya stylistot), mondja el nekünk, milyen ruhában illik megjelenni egy protokoll eseményen vagy bálon.

A megjelenésünket minden esetben az esemény jellege határozza meg. Hiszen egészen más viselet ajánlott egy céges bálra, mint egy protokoll rendezvényre. Az eligazodásban azonban garantáltan a segítségünkre lesz a meghívó dress code jelzése, ami mindig pontosan meghatározza az öltözékünkre vonatkozó elvárásokat.

Jelen esetben a hölgyeknek mindenképpen egy elegáns vonalvezetésű estélyi ruha viselése ajánlott. A színek tekintetében a fekete, kék, smaragdzöld és a bordó szín, ami biztos befutó lehet. Amennyiben azonban a viselő személyisége, stílusa megengedi, úgy választhat magának arany, ezüst vagy akár piros árnyalatot is. A lábbeli és a táska összhangja ebben az esetben abszolút ajánlott. S amennyiben egy visszafogott ruha mellett tesszük le a voksunkat, akkor a cipőből választhatunk merészebbet.

Fontos azonban, hogy helyezzünk megfelelő hangsúlyt a kiegészítőkre, valamint a smink és a frizura összhangjára is. Amennyiben az egyikkel óvatosabban bánunk, akkor a másiknál lehetünk valamelyest merészebbek! Fontos és abszolút megszívlelendő aranyszabály azonban, hogy a kevesebb néha több! Kerülendők a harsány színek, az abroncsos kialakítású darabok és minden olyan megoldás, ami nem méltó az esemény rangjához.

Ami pedig az urakat illeti, náluk egyszerűbb a helyzet. Az erősebbik nem képviselői kizárólag sötét és egyszínű (fekete, sötétkék, esetleg szürke) öltönyt viselhetnek, egyszínű inggel és nyakkendővel kiegészítve. Kerülendő a mintás öltöny, ing vagy nyakkendő. Az urak esetében is nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása, hiszen náluk nincs túl sok olyan elem, ami feldobhatná az öltözéket, így érdemes kijátszani ezt az aduászt. Ami pedig egy fontos apróság, hogy ügyeljünk a zokni hosszúságára, ami jelen esetben minimum lábszárközépig ér. Nincs is annál kiábrándítóbb, amikor az elegáns öltöny alól kivillan a láb.

Összefoglalva röviden: minőségi anyagok, visszafogott és elegáns színek, letisztult vonalvezetés és klasszikus elegancia - ha ezeket valaki szem előtt tartja garantáltan a megfelelő viseletet választja majd. Végezetül egyetlen tanácsom maradt már csak: a párban érkezők a megjelenésüket is hangolják össze, mind a stílus, mind az anyagválasztás, mind a színek vonatkozásában!

(Fotó: austria.info)

Jöjjenek a dress codok, bemutatunk nektek néhányat melyek a leggyakrabban szerepelnek a meghívókon:

White Tie

Ez a lehető legelegánsabb viselet. Urak esetében frakkot, piké anyagú inget, kézzel kötött csokornyakkendőt, és mellényt jelent, kiegészítője lehet a speciális escarpins cipő és a hófehér nadrágtartó is. Hölgyek esetében a white tie nagyestélyit jelent, amihez illő a kesztyű viselése is.

Black Tie

Urak számára ez a viselet szmoking-csokornyakkendő párost ír elő, kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott, minden más színt kerülni kell. Az ing dupla mandzsettás, díszgombos legyen. Kiegészítőként lehetőleg hófehér díszzsebkendőt, fekete spanyol övet, valamint borjúbőr vagy lakk cipőt viseljünk.
Hölgyek számára ez nagyestélyit jelent, de itt már a kesztyű elhagyható, megengedett az ujjatlan ruha is, stólával, sállal, de bizonyos esetekben itt már koktélruha is viselhető függően attól, hogy a rendezvény mennyire formális.

Formal

Ez a stílus a világ egyes tájain eltérő lehet, azonban általánosan elmondható, hogy mindenhol elegáns öltözetet jelent. Uraknál 18 órai kezdés előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, de ha a rendezvény dress code-ja "formal, black tie optional" öltözéket kíván, 18 óra után "black tie" az elvárás. Hölgyek esetében 18 óra előtt elegáns ruha, lehetőleg nem fényes anyagból, míg 18 óra után viszont az estélyi vagy a koktélruha szükséges.

Informal

Teljesen hétköznapi viseletet jelent,ebben az esetben szinte bármit fel lehet venni. Amennyiben az "informal" megjelölés különleges alkalmat takar, vagy 18 óra után kezdődő eseményt, úgy a hölgyeknek a hétköznapi ruhánál valamivel elegánsabb darab ajánlott. Az uraknál pedig az ing, a nyakkendő és a nadrág színével nem feltétlenül egyező színű és anyagú zakó.

Casual

Hétköznapi viseletet takar ez a megjelölés,viszont kizárja a sportos ruhadarabok viselését, így például farmer anyagú vagy sportos megjelenés nem ajánlott. A hölgyek és urak egyaránt szinte bármit viselhetnek, az előbb említett kétféle ruhák kivételével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek