7 évnél régebbi cikk

Péntek 13.: hogyan lett szerencsétlen ez a nap?
·Kultsztori·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaPéntek 13.: hogyan lett szerencsétlen ez a nap?
·Kultsztori·Utolsó frissítés: undefined

Péntek 13. a babona szerint szerencsétlen nap. Ez tény, így nőttünk fel, pont. Soha nem kérdőjeleztük meg a fekete macskát, meg a létrát, sem az összes többi mendemondát. De tulajdonképpen mitől is félünk és miért?

Míg tavaly csak egy, idén már két alkalommal lesz részünk péntek 13-ban: januárban és októberben. Úgyhogy jól használjuk ki ezt a rendelkezésünkre álló 2x24 órát, mert erre legközelebb csak 2018-ban lesz alkalmunk (áprilisban és júliusban). Már amennyiben addig nem lesz világvége, ami azért átlag kéthavonta esedékes. Mindenki ismeri a babonákat, mert nagyjából az anyatejjel együtt szívtuk magunkba őket:

- Ha átmegy előtted az úton egy fekete macska, akkor szerencsétlenség fog érni;
- Ne menj át létra alatt, mert... mert... uram, irgalmazz!
- Semmiképp ne vessünk ilyenkor el növényeket, mert szörnyű lesz a termés!
- Házasság péntek 13-án? Ne viccelj! Sejted, mi lesz a vége az ilyen frigynek, ugye?
- Ruhát varrni sem célszerű, mert úgysem sikerül jól.
- Csak a kezdők vesznek be ilyenkor gyógyszert, mert úgysem hat.

Miért éppen péntek 13?

A válasz két részből áll: péntek és 13. Történelmileg úgy alakult, hogy önmagában a hét utolsó napja eleve egy rendkívül peches napnak számított, pláne akkor, ha az ember elítéltként tengette a mindennapjait. A középkorban ugyanis a hóhérok kizárólag péntekenként melóztak, tehát sanszos volt, hogy az utolsó vacsorát egy csütörtökön költik el a gazfickók a rácsok mögött. És ha már utolsó vacsora, akkor 13: a babonához vastagon hozzájárult Jézus Krisztus is, aki apostolai között a 13. volt az utolsó vacsorán. És hát mit adott (neki) Isten? A keresztre feszítést, tehát az utolsó vacsora másnapja éppen péntekre esett. De a legnagyobb legenda mégis 1307. október 13-hoz és Franciaországhoz kötődik: IV. Fülöp ezen a napon tömeges letartóztatási parancsot adott ki a templomos lovagrend tagjai ellen, akik zömmel máglyán vagy kínzókamrában végezték. Soha nem találnátok ki, hogy mi volt a király motivációja: a pénz. Ezzel az igen egyszerű módszerrel privatizálta is a lovagok vagyonát. 

Leonardo da Vnci: Az utolsó vacsora

Péntek 13. és a pénz

A babona a közelmúltban, a '80-as években volt a csúcson, talán az ekkor mozikba kerülő Péntek 13 című horrorsorozatnak köszönhetően is. Ekkor annyira paráztak a népek mindentől ezen a napon, hogy a világgazdaság komolyan megsínylette az év összes péntekét, ami 13-ra esett. Egy 1978-as felmérés szerint csak az amerikai gazdaság 1 milliárd dolláros mínuszt könyvelhetett el minden egyes péntek 13-án, mert sokan nem mentek dolgozni, sem vásárolni és még kevésbé ültek repülőre vagy bármilyen közlekedési eszközre.

Akik teljesen meghülyültek a 13-as számtól

Rögtön itt van nekünk a BMW és a müncheni székházuk, ahol nemes egyszerűséggel kihagyták az építkezésnél a 13. emeletet. Tehát nem arról van szó, hogy a 12. után a 14. emelet következik, hanem építettek egy üres emeletet a 13-ra. Mondjuk ez a dolog reklámfogásnak sem utolsó, hiszen ezzel például ebbe a cikkbe is bekerültek. Hogy mondjunk valami hazait is: a Hotel Mercure Korona nem egy egész szintet, hanem csak a 13-as szobát szüntette meg.

A müncheni BMW-székház és a hiányzó 13. emelet (Fotó: Flickr/Dave Pinter)

Soha nem marad el

Ahogy elnézzük a Gergely-naptárat, a következő 400 éves ciklusban egyszer sem marad el a péntek 13. és évente legalább egyszer, de maximum háromszor örülhetünk neki vagy parázhatunk tőle. Tény egyébként, hogy egyetlen más napra sem esik annyiszor tizenharmadika, mint a péntekekre. Ha pedig nagyon tartunk ettől a 24 órától, akkor legegyszerűbb, ha vigyázzállásban fekve töltjük. Egyébként meg tök nyugodtan csináljunk bármit, elvégre csak nem állhat meg a világgazdaság, nem? Tehát akkor hello és egyben viszlát péntek 13, három világvége múlva ismét találkozunk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek