7 évnél régebbi cikk

Több ezer olyan nő él Fehérváron, aki a meghívó ellenére sem ment el mellrákszűrésre tavaly
Fehérvár Médiacentrum fotójaTöbb ezer olyan nő él Fehérváron, aki a meghívó ellenére sem ment el mellrákszűrésre tavaly

Évente hatezer-ötszáz emlőrákos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, a kór minden évben kétezer halálos áldozatot követel hazánkban. A riasztó adatok ellenére a legveszélyeztetettebb csoportba tartozó nők negyven százaléka nem vesz részt a szűréseken. A napokban több ezer hölgy kapta meg a mammográfiás vizsgálatra hívó levelét Székesfehérváron.

Az emlőrák sajnos meglehetősen gyakori. Tizennyolc év fölött minden korosztályban előfordulhat, de igazán gyakorivá az 55-65 évesek között válik.

– Ez a betegség mai tudásunk szerint nem előzhető meg. A kockázat csökkenthető néhány százalékkal az egészséges életmóddal, de ez egyénileg nem feltétlenül érzékelhető. Ezért nagy jelentőségű az emlőszűrés, melyre kétévente hívják a negyvenöt és hatvanöt év közötti nőket. Most a mellrákszűrést hirdettük meg Székesfehérváron, úgynevezett második körös meghívóval. Ez azt jelenti, hogy két-három ezer meghívót küldtünk ki olyan hölgyeknek, akik már kaptak az előző évben, de nem jöttek el. Szeretnénk felajánlani még egy lehetőséget. Nagyon modern készülékkel, jól csinálják a vizsgálatot szakembereink, érdemes rajta részt venni – mondta el kérdésünkre Pásztor László egészségfejlesztési koordinátor.

A vizsgálatokra minden hétköznap reggel fél nyolc és délután fél négy között várják az érintetteket a Hunyadi utcai radiológiai szakrendelésen. A mammográfiás vizsgálat csak a negyvenöt év feletti hölgyek esetében mutatja ki, ha baj van. A fiatalabb lányoknak az önvizsgálat segíthet.

A Fehérvár Médiacentrum munkatársa, Kovács Szilvia is így fedezte fel a daganatot a mellében. Gyógyulását követően személyes tapasztalataival segít sorstársainak: "Saját magam fedeztem fel az elváltozást. Életem legnehezebb időszaka volt. Szerencse, hogy sikerült időben fényt deríteni a betegségre, mert még most is itt vagyok, és reméljük, ez még nagyon sokáig így is marad! Szeretnék kampányolni a mellrák ellen és a szűrések mellett. A személyes történetemmel szeretném felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Szeretnék nagyon sok hölgynek segíteni!”

Kovács Szilvia (Fotó: Megyeri Zoltán)

Az emlőrákot eredményes kezelése érdekében jobb minél hamarabb felismerni! A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia már kimutatja. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, illetve ha az egyik emlőnél már történt műtét rákos elváltozás miatt. Fontos a rendszeres önvizsgálat is! Ennek során figyelni kell az olyan elváltozásokra, mint a mély ráncok, barázdák, dudorok kialakulása az emlőn. A mellbimbó befelé fordulása, elszíneződése szintén a rosszindulatú daganat kialakulásának korai jele lehet. Bármilyen elváltozás észlelésekor érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni!

– Ma már tudjuk, hogy csak emlőrákból van legalább nyolcféle. Mindegyik másképpen növekszik, másféle kezelési stratégiát követel. Természetesen vannak közös tulajdonságaik is. Az egyik legfontosabb, hogy korai stádiumban nehéz felfedezni, de akkor gyógyítható, míg később könnyebb felfedezni, diagnosztizálni, de csak nehezen gyógyítható – emelte ki Pásztor László.

Az önvizsgálat

Az emlők önvizsgálatát havonta célszerű elvégezni. Ezt jó, ha lehetőleg ugyanabban az időben tesszük, közvetlenül a menstruációs ciklus vége után. Álljunk tükör elé, és tegyük csípőre a kezünket! Tekintsük meg az emlőket, különös figyelmet fordítva a bőr változására (bőrpír, duzzanat, redők, horpadás, ráncosodás), illetve a mellbimbó állapotára (behúzódás, hámlás, váladékozás). Emeljük fel két karunkat a fejünk fölé, és figyeljük meg, van-e változás a látványban vagy a körvonalakban. Ezután tapintással vizsgáljuk meg a mellünket álló és fekvő helyzetben is. Ennek háromféle módszere ismert: a hullámvonalas, a körkörös és a cikkelyekben való kitapintás.

Szerzők: Lárányi VIktória, Wéhli Regős Dóra

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek