7 évnél régebbi cikk

A felvételi megvolt, a hivatalos értesítések áprilisban érkeznek
Fehérvár Médiacentrum fotójaA felvételi megvolt, a hivatalos értesítések áprilisban érkeznek

Már túl vannak a felvételi vizsgán azok a diákok, akik középiskolába jelentkeztek. Csaknem hatvannyolcezer-kétszáz fiatal izgulhatott a héten azon, hogy hány pontot ért el a magyar és a matek központi felvételi vizsgán.

A szombat délelőtti vizsga során egy magyar- és egy matektesztet kellett kitölteniük a diákoknak. A feladatlapok javítási és értékelési útmutatója is elérhetővé vált délutánra, így aki emlékezett a megoldásaira, még aznap leellenőrizhette, és már tudhatja, körülbelül hány pontot ért el. A legtöbb felvételi helyszínen már a jövő hét elején meg lehet nézni a dolgozatokat, így már a jelentkezés időpontjában pontosan tudhatjuk, hogy a tanulmányi eredmények által hozott pontok és a felvételin elért eredmények összesen mennyit tesznek ki. Azt azonban, hogy ez megütötte-e a kiszemelt iskola mércéjét, csak április utolsó hetében, legkésőbb április 26-ig tudhatjuk meg. Annyi biztos, hogy a sikeres felvételihez általában hetven-nyolcvan százalékos eredményt kell elérni, ami egyes szakértők szerint óriási stresszt okoz a fiataloknak.

Az sem elhanyagolható tény, hogy sikeres felvételit leginkább azok tudnak írni, akik az iskolai tanulmányok mellett külön is készülnek a megmérettetésre. A tapasztalat azt mutatja, hogy a felvételi olyan feladatokat is tartalmaz, melyekre külön kell készülniük a diákoknak, erre viszont nincs minden iskolában lehetőség. Vagyis előnybe kerülhetnek azok a diákok, akiknek szülei meg tudják fizetni a magántanárokat.

Az idén országszerte 402 intézmény 514 helyszínen szervezett vizsgát. A négyévfolyamos középiskolák írásbelijén több mint ötvennégyezren, a hatévfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem nyolcezren, a nyolcévfolyamoson mintegy hatezren vettek részt. Aki valamilyen ok miatt lemaradt a január 21-i felvételiről, az szombaton, azaz január 26-án pótolhatott.

Fontos dátumok a felvételizőknek

Január 26.
Azok a diákok, akik a központi írásbeli vizsgára alapos ok miatt nem tudtak elmenni, és ezt igazolni is tudják, ezen a napon 14 órától pótló írásbeli vizsgát tehetnek.

Február 9.
Eddig a napig az összes felvételiző megtudja, hány pontot szerzett a központi írásbeli vizsgán. Az Arany János Tehetséggondozó Programhoz csatlakozó intézmények is értesítik a diákokat, a szülőket és az általános iskolákat a pályázati eredményekről.

Február 15.
A középiskolai felvételi jelentkezési határideje − a diákoknak ki kell választaniuk az intézményeket és a tanulmányi területeket, és ezeket sorrendbe is kell állítaniuk. A tanulói jelentkezési lapokat az általános iskolák küldik el a középfokú iskoláknak és az Oktatási Hivatalnak, a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők szülei azonban közvetlenül is elküldhetik a jelentkezési lapot a kiválasztott intézményeknek és az Oktatási Hivatalnak.

Február 15.
Jelentkezés a Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti szakgimnáziumokba.

Február 20-tól március 9-ig
A középiskolák ebben az időszakban szervezhetik meg a szóbeli felvételit.

Március 10.
Az intézmények eddig a napig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét, amely a diákok összesített eredményét és a középfokú iskola által készített rangsorban elfoglalt helyüket tartalmazza.

Március 16-17.
A diákok és a szülők ezen a két napon módosíthatják a tanulói adatlapokat az általános iskolákban. Ehhez módosító tanulói adatlapot kell kitölteni: új középfokú iskolát ilyenkor már nem írhatnak be, a sorrendet azonban megváltoztathatják. Új tanulmányi területet is meg lehet jelölni ilyenkor, de csak olyan intézményét, amely az eredeti jelentkezési lapon is szerepelt, és amellyel a szülő vagy az általános iskola már egyeztetett.

Április 26.
A középfokú iskolák eddig a határidőig küldik el a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak.

Május 8-19.
Azokban az intézményekben rendkívüli felvételi eljárást kell meghirdetni, amelyek a férőhelyek kevesebb mint kilencven százalékát töltötték fel. Az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről az intézményvezetők döntenek. Az igazgatók egészen az új tanév kezdetéig indíthatnak rendkívüli felvételi eljárást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek