7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: farsangi táncház, Az alapító és Állatkerti Mackófesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: farsangi táncház, Az alapító és Állatkerti Mackófesztivál

A múlt héten még mindenki azért sírt, hogy milyen hideg van és egyébként is, mínuszok. Most meg tessék: itt az első tavaszi hétvége - csak éppen februárban. Erre persze senki nem számított, még a programszervezők sem igazán, úgyhogy jellemzően zárt helyen művelhető programokkal készültek erre a hétvégére. Mi következik ebből? Jövő héten majd lesznek szabadtériek is, de nyilván tökhideg lesz.

Tánc: Farsangi táncház
Mikor?: Február 4., szombat, 17:00
Hol?: Táncház

Úgy nagyjából a farsangi időszak közepén járunk, hiszen a január 6-i vízkereszt és a február 28-i húshagyó kedd között járunk félúton. Szóval javában megy a fánkozás, az álarcos bálok és a táncos mulatságok időszaka. Utóbbira nem igazán lehet alkalmasabb helyszínt találni Fehérváron, mint a Táncház, ahol szombaton igazi farsangi hangulattal várnak mindenkit. Délután öttől este hétig elsősorban a gyerekeknek (játékkészítő műhely és népi gyerekjátszó), utána viszont leginkább  felnőtteknek (Alba Regia Táncegyüttes műsora, majd táncházi mulatság) szól a program. Meg a zene a Szedtevedte zenekar előadásában. 

Koncert: Grunge Tribute buli (Pearl Jam, Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden, Stone Temple Pilots)
Mikor?: Február 4., szombat, 20:00
Hol?: Nyolcas Műhely, Hosszúsétatér 1.

A '90-es években mindenki egy kicsit Kurt Cobain akart lenni. A grunge korszak nagyon futott, aztán egy seattle-i pajtában ért véget - a Nirvana énekesének életével együtt. Azon az áprilison kicsit mindenki belehalt az öntörvényű, visszahúzódó zenész halálába. A grunge még felszínen tartotta magát, de leginkább ez már a végjáték volt, szépen lassan megkopott a műfaj fénye. Annyira, hogy ma már nosztalgiával gondolunk rá vissza, és tök jó érzés a Youtube-on keresgélni, hogy mégis melyik szám klipjét is pakoljuk illusztrációnak ehhez a cikkhez (közben meghallgatjuk a régi kedvenceket, de végül nyilván a Black hole sun mellett döntünk). 

Mozi: Az alapító
Mikor?: Február 2-től
Hol?: Barátság Mozi, Cinema City

A többségnek fogalma sem volt erről a filmről, amíg egy másik előtt meg nem pillantotta az előzetesét a moziban vagy bele nem futott a trailerbe a Youtube-on. Onnantól viszont, amikor már megvolt az infó, hogy jön ez a film, mindenki meg akarta nézni: ez ugyanis a mindennapjainkba szép lassan beszivárgó cég hiteles (?) története. Míg régebben a McDonald's-be járni esemény volt, mára leginkább a "bekapokvalamitgyorsan" képzeletbeli polcon van mindenkinek a fejében a Meki. Ez a film a kezdetekről szól és arról, hogyan lehetett egy világméretű céget építeni a semmiből és egy turmixgépből az '50-es években.

Mozi: Mi ez a cirkusz?
Mikor?: Február 4., szombat, 16:00
Hol?: Barátság Mozi

Hogyan lehet 86 percbe belezsúfolni három év történéseit? Úgy, ahogy a Mi ez a cirkusz? című magyar dokumentumfilm teszi. Jó nyomon jár, aki a címe alapján arra tippel, hogy ez a film a cirkuszról szól - de nem pont arról, amit a cirkusz szó manapság (még) jelent Magyarországon. Itt nem lesznek bicikliző elefántok és tapsoló fókák, lesznek viszont nagyon tehetséges magyar artisták. A Recirquel az első magyar újcirkusz társulat, ami egyben remény is a tehetségeknek, hogy van még élet a csíkos sátras előadásokon túl is. Évek óta sikerrel és többnyire telt házzal futnak előadásaik a Müpában. Szóval akkor magyar cirkusz újratöltve, szombat délután a Barátság Moziban.

Kiállítás: A döntés
Mikor?: Január 23-április 30.
Hol?: Csók István Képtár

Persze, tök jó dolog a recsegő parkettán sétálva dünnyögni és megállni egy-egy festmény előtt, de azért vegyük figyelembe azt is, hogy 2017 van. Az emberek már egy kicsit többre vágynak, valamivel fel kell kelteni a figyelmüket, nem elég  a plakát, meg egy művész neve. A döntés című kiállítás ezt tökéletesen érti, tudja és a legjobb, hogy alkalmazza is. Aki megtekinti a tárlatot. az egy igazi utazáson vehet részt, ahol kortárs művészek sajátosan, de nagyon eredetien értelmezik azt a szót, hogy kiállítás. 

Fehérváron túl: Állatkerti Mackófesztivál
Mikor?: Február 2-5.
Hol?: Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

"Aki bújt, aki nem, MEDVE!" - így szól a Fővárosi Állat- és Növénykert VIII. Mackófesztiváljának szlogenje. Akár el is tűnődhetnénk azon, hogy ez mennyire találó (egyébként tényleg az), de mivel ez a cikk a programokra megy rá elsősorban, ezért inkább vizsgáljuk meg a felhozatalt. Ami nem rossz, sőt, kifejezetten erős. Le a kalappal a szervezők előtt, hogy ennyi mackós programot tudtak összerámolni, nem is győzzük üres pixelekkel mi sem, de azért megpróbáljuk: bemutatkozik a gödöllői Mézmúzeum; Mackó vagy nem mackó? (a mindannyiunkat gyerekkorunkban feszítő kérdést végre tisztázzák a Koalaházban); Én vagyok a kedvenc állatom címmel fellép Dolák-Saly Róbert és még tízóraizni is lehet a medvékkel. Részletek a teljesség igényével itt, egy videó a tavalyi eseményekről meg ott:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek