Fair25 °C
2019. szeptember 16. hétfő Edit
Menü

Ezen a kiállításon képet kaphatsz a századelő építészetéről

Ezen a kiállításon képet kaphatsz a századelő építészetéről
Sárosi István (Fotó: Simon Erika)

Eleinte Valentin nap alkalmából küldözgettek egymásnak képekkel illusztrál köszönő lapokat a párok, 1869-ben viszont már megjelentek a képeslapok is. Ezeket Magyarországon először 1896-ban kezdték el terjeszteni. Ekkor még csak két mintával látták el őket, melyek leginkább a millenniumhoz voltak köthetők. Manapság viszont már számos motívummal lehet vásárolni képeslapot. Ezt bizonyítja Sárosi István több mint 50 000 darabos gyűjteménye is, amelyben két hasonló darab sem található.

A pesti magángyűjtő képeslapkollekciójával már az ország több könyvtárában is megfordult, most pedig Székesfehérváron mutat be egy válogatást. A Vörösmarty Mihály Tolnai úti Tagkönyvtárában a XX. század első felére vonatkozó építészeti stílust bemutató lapokat lehet megtekinteni.

Sárosi István tíz éves kora óta gyűjti a képeslapokat, de csak nyugdíjazása után kezdte komolyabban rendszerezni őket. Gyűjteményének szabálya a földrajzi tájak szerinti csoportosítás és az, hogy nem szerepeltet egy művésztől két alkotást. Hogy kollekciójának sokszínűségét szemléltessem, mondom, hol milyen témában állított ki a gyűjtő: járt például a Balatonnál balatoni képeslapokkal, Acsádon Afrika állatait és növényeit ismertette, Szombathelyen a Bibliai irányzatú, míg Pesten a magyar alkotóművészektől származó lapokat állította ki. 

Ezen a kiállításon képet kaphatsz a századelő építészetéről

Székesfehérváron az építészeti tematikájú kiállítását február 18-ig, keddtől péntekig 11-19 óra között, valamint szombaton 11-től 17 óráig lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • 18 egyetemen kezdődik meg a Programozd a Jövőd! program
  18 egyetemen kezdődik meg a Programozd a Jövőd! program
 • Kampányrendezvényt szerveznek az Alzheimer Világnapján
  Kampányrendezvényt szerveznek az Alzheimer Világnapján
 • Életet menthetnek a gyerekek is
  Életet menthetnek a gyerekek is
 • Kiállítják a Notre-Dame kórusszőnyegét Párizsban
  Kiállítják a Notre-Dame kórusszőnyegét Párizsban