Clear sky31 °C
2019. augusztus 20. kedd István
Menü

Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!
A vesefájdalom sok jót nem jelent (Fotó: Reference.com)

A vesebetegség és az elhízás központi téma idén a vese világnapján. A világnapot immár tizenkettedik alkalommal tartják meg idén, a hagyományoknak megfelelően március második csütörtökén.

Március 9-én az elhízás káros következményeire és annak a vesebetegségekkel kapcsolatos összefüggéseire szeretnék felhívni a figyelmet a szakemberek, hangsúlyozva az egészséges életmód és az azt támogató intézkedések fontosságát, mint a megelőzés egyik lehetséges módját.

A túlsúly a szervezet  - az izomzatot, ízületeket, csontokat és keringést - nagyon megterheli, az azonban kevésbé ismert, hogy az elhízás a nagy tömegű zsírsejtben termelődő kóros mértékű hormonok, gyulladásgátló anyagok révén a belső szerveket károsítja. Kóros szabályozások alakulnak ki, melyek túlhajszolják a szívet, a keringési rendszert és a veséket. az elhízás rendszerint magas vérnyomással és egy idő után cukorbetegséggel társul. Ezek a veséket önmagukban is súlyosan károsítják, az elhízással együtt pedig "halálos hármast" alkotnak.

– Az elhízás a veséket közvetlenül is károsítja, hiszen hosszú távon a vesék pusztulásához, krónikus vesebetegséghez vezet. Túlterheli a vesék működő egységeit, a túlterhelést kóros fehérjevizelés jelzi. A vesék szűrőképességének csökkenését az úgynevezett eGFR-érték csökkenése jelzi. Az elhízott egyén szinte semmit nem érzékel, panaszt ez nem okoz. A vérben a salakanyagok szintje ötven százalék körüli szűrőfelszín csökkenés esetén kezd emelkedni. Előrehaladott vesekárosodást jelez a fehérjevizelés, ezt szűrővizsgálatként minden elhízottnál célszerű megvizsgálni – hívta fel a figyelmet Zakar Gábor, a székesfehérvári dialízisközpont orvosigazgatója.

Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

dr. Zakar Gábor, orvosigazgató (Fotó: Simon Erika)

Az elhízás, valamint a krónikus vesebetegség nagyrészt megelőzhető. A vese világnapjához kapcsolódóan hagyományosan városunkban is szerveznek programokat. Március 9-én, csütörtökön 10 és 14 óra között az Alba Plazában várják az érdeklődőket különböző szűrővizsgálatokkal és tanácsadással, kipróbálható sporteszközökkel, kardiógépekkel, de egészséges ételeket is kóstolhatnak az arra járók.

Tudtad-e?

Az elhízás a testtömeg aránytalan megnövekedése. Arányosnak vagy ideálisnak tekintjük a testsúlyt, ha a centiméterben kifejezett testmagasság 100 feletti részének felel meg. 170 cm-es egyén esetében ez például 70 kg. A testtömeg és a magasság viszonyát az úgynevezett testtömegindexszel is jellemezzük, ideális esetben értéke 24-25 kg/m2. (testsúly kg osztva a méterben kifejezett magasság négyzetével). Ha a testtömeg az ideális mértéket maximum húsz százalékkal haladja meg, akkor túlsúlyról beszélünk (BMI 25-30), a húsz százalék feletti túlsúly az elhízás. (BMI 30 felett). A 35 kg/m2 feletti BMI pedig már extrém elhízásnak felel meg. (Forrás: nephrologia.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
  Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
 • Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
  Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
 • Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
  Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak