1 évnél régebbi cikk

Új eljárás a daganatos betegek kezelésében
Új eljárás a daganatos betegek kezelésében

Új eljárással gyógyítják a neuroendokrin daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen. Az izotópos infúziós kezeléssel a hormontermelő, azaz a neuroendokrin daganatok terápiás lehetősége bővült.

A kezelés hazai bevezetésének nagy a jelentősége, eddig a magyar betegeket NEAK támogatással ugyan, de külföldön, Svájcban vagy Németországban látták el. 

"A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján – és ezzel közel egy időben a Debreceni Egyetemen is – 2022. május 12-én megtörtént az első hazai izotóp-kezelés egy 80 éves neuroendokrin tumorban szenvedő férfinál" adta hírül az egyetemn hivatalos honlapja. 

A tájékoztatóból az is kiderült, hogy a beteg az első infúzióra jól reagált. 4 nappal később otthonába távozott. A terápia néhány hét múlva folytatódik, mivel az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal. 

Hazánkban több száz embert érint ez a betegség. A neuroendokrin tumorok a daganatos betegségek mintegy 5 százalékát teszik ki. Évente 40-60 új esetet diagnosztizálnak. Sajnálatos módon a felismerésekor a páciensek fele már előrehaladott stádiumban van. 

"Teljes gyógyulás a tumor korai felfedezéskor várható, amikor a daganat sebészileg még jól eltávolítható. A műtéttel nem gyógyítható betegek kezelésére napjainkban Magyarországon csaknem mindegyik, világszerte elfogadott gyógyszeres kezelési mód elérhető" – mondja dr. Lakatos Péter.

A szakember azt is kiemelte, hogy a gyógyszeres terápiák lassítják a daganatos betegség előrehaladását, azonban egy ponton túl hatásukat vesztik. Az előrehaladott, már szóródott daganat esetén az izotóp-kezelési módszerek nyújthatnak segítséget. 

Az endokrinológiai betegségek jelentőségére hívja fel a figyelmet a május 23-i, most először megrendezendő Európai Hormon Nap.

Kapcsolódó
Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen kezeltek fagyasztással daganatos betegeket

A Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. A műtétekre december végén került sor, a betegek azóta is jól vannak.

Borítókép: Semmelweis Egyetem
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek