Light rain showers3 °C
2020. január 29. szerda Adél
Menü

A víz és a kütyük: halálos ellenségek most, örök barátok a jövőben?

A víz és a kütyük: halálos ellenségek most, örök barátok a jövőben?
Telefon töltése a víz energiájával (Fotó: energynomad.com)

Víz. Három betű meg egy csomó magasztos gondolat a mai napon, mert hogy ma van a víz világnapja, melyet az ENSZ javaslata alapján 1993 óta tartanak meg évente. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a víz fontosságára, akár a környezettudatosság, akár az egészségünk tekintetében, vagy ami talán a legfontosabb, hogy víz nélkül nem is tudnánk élni.

De hogy mennyire is mindennapjaink része a víz, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a víz és a technológia, illetve az eszközök fejlesztése számos területen keresztezi egymás útját. Nem volt ez másképp régen sem, elég csak a rómaiak által épített hatalmas kőből épült vízvezetékekre gondolni, melyeket szintén a víz fontossága ihletett.

És hogy ez a tendencia ma is létezik, arra jó példa, hogy a modern világ által teremtett okos technológia sem akar távolodni a víztől, sőt olyan kreatív ötletek és kütyüs újdonságok formájában ölt testet, hogy a hétköznapi ember csak néz és csodálkozik. Ilyen például a vízgenerátor is.

Telefon töltése vízzel?

Igen. A vízenergia nem újdonság. Elég régóta készít az emberiség vízi erőműveket, de, hogy ezt lehet kicsiben is, az csak a modern világ szüleménye. Az inspiráció pedig nem más, mint egy okos eszköz, mégpedig az életünk részévé vált okostelefon és tablet. Így van ez a mai világunkban: egy kütyü születése és annak használata ihleti a következő kütyüt. Szóval a kihívás adott volt, ha gyorsan lemerül a okosteló, akkor azt valamivel tölteni kell. És ha már annyit papolunk a környezettudatosságról, akkor a korábban már említett napelemes töltő példájára miért ne lehetne vízenergiával működő energiaforrást is létrehozni kicsiben? Ennyi. A kihívást felismerve voltak is olyan fejlesztők, akik megálmodták és létrehozták a kirándulás vagy piknikezés közben használható, hátizsákban is elférő méretű, a víz energiáját elektromos árammá alakító, akkumulátorral kombinált vésztöltőt. Ő lenne a nem meglepően Enomadra keresztelt hidroelektromos áramfejlesztő.

És az ötlet működik. Olyannyira, hogy az elmúlt kettő évben két különböző fejlesztői csapat is megvalósította saját elgondolását. Nem is kis sikerrel. Földünk védelme és az ennek érdekében fejlődő alternatív energia megoldások egyre jobban kezdenek a gondolatainkba beférkőzni - szerencsére. De nem csak a napelemes töltő és a most említett mini-vízturbina képviseli ezt a vonalat. Készült már a szél energiáját kihasználó, mini szélerőmű is, mely szintén kütyüink töltését segítheti zöld energiával.

Nem csak energia van a vízben

Természetesen a víz és a kütyük találkozása nem merül ki az energia felhasználásban. Azt sem kell magyaráznom, hogy szervezetünknek mennyire fontos a napi vízbeviteli mennyiség és, hogy annak elmaradása vagy hiánya mennyire tudja befolyásolni szervezetünket. Persze erre a kihívásra is alkottak már okosságot, mert létezik már okos kulacs is. Ennek praktikusságához nem fér kétség, bár szerintem a mindennapi használhatóságában azért vannak kérdőjelek. A kulacs célja, hogy figyelje napi folyadékbevitelünket és monitorozza azt. Ezzel figyelmünket arra irányítva, hogy a dehidratáltság veszélyes és káros egészségünkre. A H2OPal kulacshoz természetesen tartozik egy ügyes kis alkalmazás is, mely a kulacsba épített különböző szenzorokból származó értékek alapján igen látványosan és könnyen érthetően jeleníti meg a napi folyadékszintünket, valamint figyelmeztet, amennyiben nem iszunk eleget. És persze a napi folyadék-diagramunkat hol máshol tudnánk figyelemmel kísérni, mint az okostelefonunkon?

A víz és a kütyük: halálos ellenségek most, örök barátok a jövőben?

A fentiek is jól érzékeltetik, hogy mennyire fontos környezetünk és bolygónk védelme, melynek csak kicsi szelete a zöld energia. Ámbár a víz világnapja, ha nem is teljesen erről szól, de legalább olyan gondolatokra ébreszt rá, melyek fontosak, sőt egyre fontosabbak életünk fenntarthatóságában.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus - Kásler: Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült az esetleges megbeteg
  Koronavírus - Kásler: Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült az esetleges megbeteg
 • A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
  A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
 • Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
  Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
 • Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
  Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
 • Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
  Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
 • Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
  Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
 • Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
  Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
 • Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
  Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
 • Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
  Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
 • A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
  A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
 • Középpontban a helyi adók
  Középpontban a helyi adók
 • Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
  Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
 • Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
  Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet