7 évnél régebbi cikk

Kütyük, melyek tényleg hasznosak
Fehérvár Médiacentrum fotójaKütyük, melyek tényleg hasznosak

Életünket szinte teljesen átszövi a technika és a tudomány, sokkal jobban, mint mondjuk 100 vagy 200 évvel ezelőtt. Tulajdonképpen úgy vált hétköznapjaink részévé, hogy észre sem vettük. Már-már annyira természetesnek vesszük ezeket a dolgokat, hogy egy-egy jó ötlet felett teljesen átsiklunk. Ha valami nem korszakalkotó újítás, vagy nagy ötlet, akkor azt még akkor sem vesszük észre, ha éppen velünk szembe jön a neten.

Pedig van rengeteg olyan apró kütyü, melyek nem biztos, hogy megváltoztatják életünket, de hogy kényelmesebbé tudnák tenni az tuti. Bár ha időnként nyitott szemmel járnánk például egy nagyáruházban, vagy kutakodnánk egy webáruházban, már ha lenne rá időnk a hétköznapok rohanásában, akkor biztos olyan dolgokat is találnánk, melyeket azonnal megvennénk, vagy csak a homlokunkra csapnánk, hogy: Jé, ilyen is van már?

Én most pont így jártam. Kezembe került egy svéd elektronikai és barkácsáruház igen vaskos katalógusa. Sőt, nem is egy, rögtön kettő is. És mielőtt iktattam volna őket a papírgyűjtő kukába, gondoltam átlapozom. Még a télen kerültek hozzám, valamikor karácsony előtt, csak hát idő hiányában idáig váratott a dolog. Családomban is tudják, hogy imádom az elektronikai kacatokat és szeretem az újdonságokat még offline is válogatni. Szóval így kerültek hozzám az említett katalógusok is. (Köszönöm János Papus, hogy gondolsz rám!) Tudják, hogy kocka vagyok, na, ez van. Valahogy így kerültek a szemem elé azok a tényleg kütyük, melyek most így időt szakítva a kutakodásra említésre méltók és még csak nem is kell értük Svédországig utazni.

Konnektorok és USB töltők

Az utóbbi években az USB csatlakozó már nem feltétlen csak egy adatkommunikációs port a számítógépen vagy a laptopon. Sokkal inkább egy nevéből is fakadóan olyan univerzális kapu, mely egyre inkább kezd olyan szabvánnyá válni, ami forradalmasítja a telefonok, tabletek és ki tudja még milyen eszközök elektromos töltését - végre! Mert ugye korábban, ahány eszköz, annyi töltő kellett hozzá. Szerencsénkre ez mostanában kezd szabványosodni és a töltéshez elég egy USB kábel, micro USB, illetve mostanában micro USB-C csatlakozóval. De, hogy ne kelljen hozzá mindig az adapternek is kéznél lennie, okos emberek kitalálták, hogy ezt el is lehet hagyni. Sőt, akár a konnektorokba is lehet USB csatlakozó aljzatot szerelni. Így lehet helyet spórolni a konnektorokon más eszköz számára és persze nem kell adapterrel rohangálnunk a lakásban vagy melóhelyen, elég csak a kábel. 

Az már csak a bónusz, hogy akadnak olyan hosszabbítók is, melyeken már nem csak villásdugós aljzat, hanem USB csatlakozó is van, sőt vannak melyeknek a konnektoros csatlakozója olyan lapos, hogy még a szekrény mögött is elfér. Persze úgy, hogy a szekrényt a falig is be tudjuk tolni. Ezek ugyan apróságok, de elég hasznosak. És mint írtam, ezeknek a kütyüknek a java itthon is elérhető, csak hát ki tudja, hogy létezik már ilyen is? 

Szivargyújtó és az USB

A szivargyújtós töltők sem újdonságok már. Az alig egy napot bíró okostelefonok mellett hamar jó kis piaca lett a szivargyújtós, autós kiegészítőknek. Sok fajta szivargyújtós USB adapter létezik, vannak silányabb, és vannak minőségibb darabok. De vásárlás előtt érdemes figyelni, hogy mennyi áramerősséget is képes leadni egy-egy ilyen adapter. Sajnos sokan nem tudják, hogy a nagyobb, erősebb tudású okostelefonokat a 0,5-1 Amper áramerősséggel még csak szinten tartani sem tudjuk, annyi az áram felvételük, miközben az egyszerűbb szivargyújtós töltők túlnyomó része a rajta fellelhető két darab USB aljzaton, összesen ad le 2 Ampert, ami bőven kevés egy komolyabb okostelefonhoz, egy tablethez pedig egyenesen kevés. Érdemes olyan adaptereket keresni tehát, melyek áramerőssége legalább 3 Amper, bár ezek drágábbak. De az újdonság és kütyüs ötletesség nem ebben rejlik, hanem ebben:

A lényeg az, hogy nem csak az anyósülésen utazónak lehet szüksége az éltető Amperekre, hanem a hátsó sorban ülőknek is, ahová még a neves autógyártók is csak ritkán szerelnek USB aljzatokat. És hogy van ennek létjogosultsága, azt nem kell sokat bizonygatnom, amint eszünkbe jut a hétvégi kiránduláson a merülőfélben levő telefonnal a kezébe nyűglődő gyermek.

Konnektor helyett napelem

Nálam ez a befutó. Tudom, hogy most sokan azt mondják, hogy ez meg minek? A kirándulásra, vagy a piknikhez minek az okostelefon meg a többi kacat, szakadjunk ki a mókuskerékből és nem kell mindig a net meg a csetelés. Igen, igaz. De a mai világban az ember szinte félkarú óriásnak érzi magát a külvilág közelsége nélkül. És amíg 30 éve még elég volt az, hogy a túrázó társakkal beszélgettünk és egy jól sikerült fotó csak hetek múltával került elő a Szmena gépből, addig manapság ezek a folyamatok már nem várhatnak napokat, azonnal meg kell történniük. Persze nem fontos, hogy így legyen, lehet másképp is, de nem szokott. Szóval, ha fényképezés közben merülne le a fényképezős okosteló, akkor itt megoldás. És még környezettudatos is, mert a megújuló energia azon túl, hogy rettentően trendi, még a környezetünket is óvja.

Száz szónak is egy a vége. Vannak azok a nem is oly haszontalan kütyük, amik tényleg a kütyü kategóriába sorolhatóak, de hasznosságukhoz és praktikusságukhoz nem fér kétség. Az más kérdés, hogy nagyon sokan nem is gondolnánk, hogy léteznek, ezért nem is keressük ezeket. De a posztban szereplő eszközök (talán a napelemes piknik USB töltő kivételével) mind elérhetőek hazai barkács vagy elektronikai áruházakban, de még egy jól kiválasztott számítástechnikai üzletben vagy webáruházban is. Kutakodásra, guglizásra fel: van még mit felfedezni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek