7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Pompeji, Frankofón Filmnapok és lépcsőfutás
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Pompeji, Frankofón Filmnapok és lépcsőfutás

Aki a hétvégén programot tervez, az úgy számoljon, hogy szombatról vasárnapra virradó hajnalban óraátállítás lesz. Ezért aztán nem is terhelünk senkit túl sok vasárnapi programmal, inkább biztosra megyünk és a szombatra koncentrálunk. Amikor is lehet majd tízemeletes házban lépcsőn futkorászni, egészen elképesztő filmek lesznek a mozikban és még egy ritkaságszámba menő kiállítás is nyílik Pompejiről a táci Gorsiumban.

Kiállítás: Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában
Mikor?: Március 25-től
Hol?: Tác, Gorsium

Csak az a nyavalyás tűzhányó ne lett volna... Pompeji hétköznapjai és gazdagsága olyan szépen virágzott, mint addig még soha. A város legszebb napjait élte, a nap ragyogott, az emberek boldogan éltek, a Vezúv meg kitört Kr. u. 79-ben. Minden hamuvá lett, ami pedig megmaradt, az egy kiállítás formájában járja a világot. Március 25-től a Gorsiumban látható a nagyszabású tárlat, melynek 90 százalékát eredeti, Pompejiből származó tárgyak és maradványok teszik ki. A világ egyik leghíresebb katasztrófája tehát megérkezett Fejér megyébe - és egy darabig itt is marad.

Sport: 3. Fehérvári Rock'n'Roll Lépcsőfutás
Mikor?: Március 25., szombat, 10:00
Hol?: dr. Koch László utca lépcsőház

Kevés annál bosszantóbb dolog van, mint amikor a tízemeletes panelházban nem működik a lift - és te a tizediken laksz. Most szombaton élesben lehet tesztelni, milyen az, amikor mindezt még időre is futod le, mert mondjuk éppen rotyog a bableves. Mármint a tűzhelyen. A tavalyi eredményeket elnézve nagyjából egy perc a szintidő, tehát átlagosan hat másodperc alatt tettek meg a legjobbak egy emeletet. Ennyi idő alatt egy rendes, becsületes panellakó a konyhától az előszobáig sem csoszog el. Ja, az igazi őrültek menetfelszerelésben futkorásznak, meg gázmaszkban! 

Bűvész: EduShow - Zsiga Edwárd bűvész gyerekműsora
Mikor?: Március 26., vasárnap,11:00
Hol?: Igéző

Rodolfó pótolhatatlan, nem is kell próbálkozni vele. Viszont azért fontos, hogy minden korszaknak meglegyen a maga varázslója és mivel Harry Potter éppen kifutófélben van, itt van nekünk Zsiga Edwárd. A magyar bűvész gyerekműsorát adja elő vasárnap délelőtt az Igézőben, érdemes tehát mindenre felkészülni, de úgyis váratlan dolgok következnek majd. Csak a kezét figyeljétek, mert csal - vagy hogy is mondják ezt.

Zsiga Edwárd és az EduShow (Fotó: edushow.hu)

Mozi: 7. Frankofón Filmnapok
Mikor?: Március 23-28.
Hol?: Barátság Mozi

Éljenek a francia filmek! És nézzük őket, ha már vannak. Mert a francia filmek jók, viccesek, szórakoztatóak és nagyon sokszor jócskán megelőzik a korukat. Itt nem arra gondolunk, hogy olyan CGI-arzenált vonultatnak fel, hogy Peter Jackson sorban áll a receptért, hanem arra, hogy itt még vannak eredeti ötletek, amiket vászonra visznek, nem mindennek a rebootja, remake-je, spinoffja, trilógiájának a hexalógiája és hasonló badarságok kerülnek mozikba. Aztán persze más kérdés, hogy a végén a sorsuk úgyis az lesz, hogy Hollywood fejük felett köröző kondorkeselyűje lecsap a legjobbakra és megy a szalagra, hogy remake legyen belőle. Vagy trilógia. De addig menjünk a Barátság Moziba a hétvégén és nézzük meg például ezt szombaton este nyolckor:

Mozi: A szépség és a szörnyeteg
Mikor?: Március 23-tól
Hol?:Cinema City Alba

Az év egyik legjobban várt filmje a klasszikus Disney-rajzfilm élőszereplős feldolgozása. Főszerepben Hermione Granger Emma Watson, aki a hírek szerint egyben a film leggyengébb pontja is: két arckifejezéssel hozza a több mint két órát. A reklámkampány parádésra sikerült: szinte mindenki hallott arról, hogy A szépség és a szörnyetegben először lesz meleg szereplője a Disney-univerzumnak. Aztán hogy ez mennyire jött össze, az kérdéses, hiszen például Oroszországban is simán megy a film 16-os karikával. Pedig ők aztán odafigyelnek erre a témára... Az új Disney-film erősen kezdett és minden idők második legjobb premierbevételét produkálta Amerikában, valószínűleg itthon is szeretni fogják. 

Mozi: Élet
Mikor?: Március 23-tól
Hol?: Cinema City Alba

Aki szereti a felelőtlenül ismeretlen űrlényeket az űrhajókra telepítő, majd pórul járó asztronauták történetét, annak jó éve lesz idén: csütörtök óta mozikban az Élet, és a műfaj alapköveit lefektető Alien-sorozat következő darabját is bemutatják. De mi most maradjunk az Életnél. A történetről nem is érdemes sokat mondani, a sztori a szokásos: a Mars-kutatók idegen élet nyomaira bukkannak, amit magukkal visznek, csakhogy a kis csápszerű izé korántsem annyira barátságos, mint elsőre gondolták. Váratlan fordulat, ugye?

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek