7 évnél régebbi cikk

Így fest Fehérvár: 11 festő a Magyar Festészet Napjára
·Kultfestészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy fest Fehérvár: 11 festő a Magyar Festészet Napjára
·Kultfestészet·Utolsó frissítés: undefined

Október 18-a Szent Lukácsnak, az orvosok és festők védőszentjének a napja, 2002 óta pedig a Magyar Festészet Napja is. Idén tehát tizenötödik alkalommal ünnepeljük a kortárs festőművészetet. Ez alkalomból összegyűjöttünk néhány fehérvári festőt, hogy ezáltal is felhívjuk a figyelmet a városi festészetre, a művészekre, akiknek munkásságára érdemes odafigyelni.

A Magyar Festészet Napja 2002-es megalapítása óta egy nagyszabású, több napos művészeti rendezvénnyé nőtte ki magát, melyhez fővárosi, vidéki, és határon túli - szlovéniai, székelyföldi és szlovákiai - kiállítóhelyek is csatlakoztak.  A kezdeményezéshez 2008-ban Székesfehérvár, pontosabban a Székesfehérvári Művészek Társasága is csatlakozott, azóta pedig minden évben művészeti  programokkal készülnek a kortárs alkotók a rendezvényre. Bár sajnos a Pelikán Galériában, október 15-én megtartott események beharangozásáról már lecsúsztunk, mégis a magyar festészet napján igenis érdemes megemlékeznünk a jeles alkotókról, akiknek festményein kiteljesedő gondolatvilág egy teljesen más dimenzióba repíti az érdeklődő, figyelmes szemlélődőt.  

Ujházi Péter (Székesfehérvár, 1940- )

A székesfehérvári születésű művész már a '60-as évektől elkülönült művésztársaitól: a neoavantgárd törekvések helyett gyermek- és barlangrajzok, falfirkák naivitását használja kifejezőeszközül. Humoros, irónikus, játékos vagy éppen melankolikus festémenyi kalligráfiaszerűek, sokszor több nézőpontból ábrázol az egyiptomi kultúrához hasonlóan, színhasználata viszont az impresszionizmus, expresszionizmus intenzitását idézi. 

Ujházi Péter: Dél vidék, olaj-farost, 60x80 cm, 1970 (Fotó: la-galeria.hu)

Pinke Miklós (Székesfehérvár, 1944- )

Szintén a városhoz születése óta kötődő Pinke Miklós a '80-as éveltől vált igazán festővé. Kezdeti képei aprólékosan megfestett hiperrealista tájképek, 1986-tól azonban amerikai utazásának hatására festészete is változott. Ecsetvonásai felszabadultabbá, lazábbá váltak, témájában és színhasználatában viszont megmaradt a realizmus talaján. 

Pinke Miklós Károly: A szülők Amerikában - polaroidok tekercsképen, akril, vászon, 2015
(Fotó: pinkemiklos.hu)

Revák István (Budapest, 1958- )

A budapesti születésű, auodidakta módon tanult festő mára Székesfehérváron él, és oszlopos tagja a Székesfehérvári Művészek Társaságának. Hagyományos technikákkal dolgozik, olajjal és akvarellel, és ezeknek az anyagoknak az összebékítésével is kísérletezik. Absztrakt és figurális képeit gazdag színvilág és feltörő érzelmek jellemzik. 

Revák István: Eltérő utak,  olaj, vászon, 2005 (Fotó: revakistvan.mindenkilapja.hu)

Szentes Ottokár (Kaposvár, 1958- )

Szentes Ottokár 1984-től él Fehérváron, a 2000-es évekre már a Fehérvári Művészek Társaságának tagja. Konstruktivista felfogás jellemzi munkáit - tehát különböző, elsősorban természetes anyagokkal dolgozik -, képein mégis megtalálhatóak organikus elemek is, melyek lágyságot kölcsönöznek műveinek. A természeti környezetet formavilágát és kellékeit felhasználó land art egyik képviselője.

Szentes Ottokár: Utolsó téli délután, olaj, vegyes farost, 60x70 cm, 2007
(Fotó: susanna-ottokart.hu) 

Szabó Noémi (Székesfehérvár, 1984 - )

A fehérvári festőnő művészeti érdeklődésére már gyerekkorában felfigyeltek, művészeti iskolába iratták, végül a Képzőművészeti Egyetemre járt. Vonzotta a grafikusi pálya is, azonban színek iránti vonzalma véglegesen a festészeti pálya felé terelte. 

Szabó Noémi: Jancsi és Juliska, olaj, akril, papír, vászon, 80x80, 2015 (Fotó: fehervarart.hu)

Szolnoki Szabolcs (Pápa, 1983 - )

Szolnoki Szabolcs szintén már Fehérváron él és alkot, a Fehárvári Művészek Társaságához 2010-ben csatlakozott. Festményein fojtott feszültség uralkodik, figuráit elmodósott kontúrokkal ábrázolja, és kedvelt témái közé tartozik a modern férfi nyaktól lefelé bemutatva. Alapvetően szürkés-barnás színvilágú képeit fénykezeléssel vagy éppen egy kevés mennyiségben felvitt élénk színnel dobja fel.

Szolnoki Szabolcs: A remény (The Hope), 100x120 cm, 2012 (Fotó: pinterest.com)

Büki Zsuzsanna (Nova, 1957 - )

Az elektrográfiában is alkotó művésznő 1984 óta él Székesfehérváron. Az elektrográfiát tömören úgy lehet megfogalmazni, hogy egy olyan művészi eljárás, ami az elektronikus eszközökkel, azok egyedi tulajdonságával dolgozik - például nyomtató, fax, számítógép, fénymásoló. 

Büki Zsuzsanna: Számlált századok (romkert), elektrográfia, elektrofestmény, 2012
(Fotó: fehervarart.hu)

Kis Róka Csaba (Székesfehárvár, 1981 - )

Egy kortárs festő, aki visszanyúl a régi művészethez. Kis Róka Csaba ugyanis a barokk és romantika drámai fénykontrasztjaival dolgozik figurális képein, ábrázolása és színvilága természethű,  gyakran horrorisztikus, pszichopatolodikus víziókat jelenít meg.

Kis Róka Csaba: Egyenlőség, olaj, vászon, 2015 (Fotó: fehervarart.hu)

Koppány Attila (Enyig, 1947 - )

Enying városban született Koppány Attila építészmérnöki karra járt, majd a fehérvári szabadiskolában Áron Nagy Lajostól is tanulta a festészetet. Első képei inkább rajzok, táj -, város- és növényábrázolások. Tudatos festőként már a formák szerkezetét, összetettségét kívánja bemutatni művein, a természet belső összefüggéseire irányítva a figyelmet.

Koppány Attila: Erdőrejtély, akvarell, papír,  42x29,5 cm, 1968, (Fotó: fehervarart.hu)

Szegedi Csaba (Kiskőrös, 1960 - )

Szegedi Csaba 1996-tól csatlakozott a Székesfehérvári Művészek Társaságához, több külföldi városban, Velencében és Münchenben is élt. A művészt koloristaként tartják számon, hiszen absztrakt művei csak úgy tobzónak a színekben, ez is nála az elsődleges: a színek összhangja. 

Szegedi Csaba: Édes otthon, akril, vászon, 200x295 cm, 2007 (Fotó: fehervarart.hu)

Simon M. Veronika (Csetény, 1952 - ) 

A művésznő széleskörű témaválasztásáról, sorozatairól vált ismertté: vannak köztük portrék, életképek, csendéletek, meditatív jellegűek. Eszköztárában keveredik a modern és hagyományos anyaghasználat, képeit lírai realizmushoz lehet sorolni. Idén, 2016. október 16-án Művészeti - Jubileumi díjat kapott. 

Simon M. Veronika: Cipellő, olaj, vászon, 70x50 (Fotó: galleryforartist.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek