Partly cloudy19 °C
2020. május 29. péntek Magdolna
Menü

Mire jó a gyerekjóga?

Mire jó a gyerekjóga?
Nem a tökéletes mozdulatsor a lényeg (Fotó: Horváth Reni)

Aggódó anyukaként az első gondolat, ami felötlött bennem, amikor a gyerekjógáról hallottam, hogy nem ártalmas-e kicsiknek? Hiszen elég nyakatekert mozdulatokat kell végezni, a csöppségeknek pedig még óvatosan kell bánniuk például a nyújtásokkal. De Vizbor Margó jógaoktató megnyugtatott: természetesen speciális, koruknak megfelelő gyakorlatokat végezhetnek csak, melyek segítik a helyes gerinctartást, és az iskolában felgyülemlett stresszt is játékos formában vezethetik le a gyerekek az órákon.

A székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában hetente többször is tart már ingyenes jógaórákat a gyerekeknek Vizbor Margó, emellett a Zichy Ligetben található stúdiójában is várja a gyerekeket heti kétszer délutáni foglalkozásaira. A eredetileg pedagógus végzettségű jógaoktató elsősorban kisiskolásoknak javasolja ennek a mozgásformának a kipróbálását: "Amikor egy kisgyerek belép az iskolás korba, a hirtelen megnövekvő elvárások teljesen megváltoztatják a kis életét. Az óvoda játékos világából átkerül egy felelősségteljesebb környezetbe, feladatok és tennivalók határozzák meg a napjait. A megfelelési kényszer pedig feszültséget okoz benne, főleg, ha nincs elég sikerélménye, vagy nem tudja kivel megbeszélni." - fogalmazott Margó.  - "A gyerekjóga fő alappillére a gerinc megerősítése mellett a stresszoldás, a relaxáció." A foglalkozásokon meséket olvasnak, mesefigurákat személyesítenek meg a gyerekek. Megtanulják levezetni a dühöt, miközben úgy üvöltenek mint egy oroszlán, a hasi légzéssel pedig úgy ismerkednek, hogy egy plüss macit tesznek a pocakjukra, és azt mozgatják fel-le, kacagva azon, hányszor gurul le a hasukról. Oldott környezetben, játszva tanulják meg kiadni, feldolgozni az érzelmeiket.

Mire jó a gyerekjóga?

A foglalkozásokon minden a játék körül forog (Fotó: Horváth Reni)

Ami a mozgást illeti, az életkori sajátosságokra szabott gyakorlatokat hajtanak végre, és nem is az a lényeg, hogy tökéletesen kivitelezzék az adott mozdulatot:  "Fejállást például egyáltalán nem végezhetnek. Megvannak a szabályok a gyerekjógában, hogy miket nem csinálhatnak, de nyilván azokat nem is végezzük az órákon. Mindent mókásan csinálunk, és nem kötelező tökéletesen szabályosan végrehajtani. Nem javítjuk ki a gyereket, ha csak hajlított lábbal tud előrehajolni mert úgy éri el a lábujját. Ahogy az ő kis izomzata, csontjai, gerince engedi, úgy hajtja végre a gyakorlatokat.  Ahogy nőnek, egyre ügyesednek, egyre több mindent és egyre hosszabb ideig tudnak csinálni. Tulajdonképpen ezt már a születés előtt is elkezdhetik a babák anya pocakjában a kismamajógán."
A felmérések szerint állítólag ha egy kismama jógázik, intelligensebb, egészségesebb, nyitottabb lesz a gyereke. Margó elmondása szerint az anyukák is bátrabbak, sokkal elfogadóbban a saját alakjuk megváltozását illetően, ha már kismamaként jógáztak. A picik pedig három éves kortól akár már ovis jógára is járhatnak. Utóbbi még tényleg inkább a mondókázásáról, mesélésről, az alap mozdulatokkal való játékos ismerkedésről szól.

Mire jó a gyerekjóga?

Egy kis zöldség és sok víz az egészséges agyműködésért (Fotó: Horváth Reni)

Nem mehetünk el szó nélkül a jóga gyakorlatok spirituális tartalma mellett sem. "Természetesen a gyerekekkel nem beszélgetünk az órákon a lélekvándorlásról. Beszélünk viszont arról, hogy sok folyadékot kell inni, mert az elengedhetetlen az agyműködéshez. Friss zöldségeket ropogtatunk, mert az is lehet ugyanolyan finom nassolnivaló, mint a csoki. Az óra végén pedig szőlőcukor a jutalom."

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Burok-völgy: a természet kalandparkja
  Burok-völgy: a természet kalandparkja
 • Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
  Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
 • A háborúkban elesett katonákra emlékeztek Székesfehérváron
  A háborúkban elesett katonákra emlékeztek Székesfehérváron
 • Gyereknapi meglepetéssel készül a Vörösmarty Színház
  Gyereknapi meglepetéssel készül a Vörösmarty Színház

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Folytatódik a digitális munkarend a Szakképzési Centrum intézményeiben
  Folytatódik a digitális munkarend a Szakképzési Centrum intézményeiben
 • Egyre kevesebb a fertőzött Németországban
  Egyre kevesebb a fertőzött Németországban
 • A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban
  A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban
 • Csalára hív a Herbarius túra
  Csalára hív a Herbarius túra