6 évnél régebbi cikk

Ha szeretnél megbizonyosodni, hogy nincs érszűkületed, jelentkezz a szombati szűrővizsgálatra!
Fehérvár Médiacentrum fotójaHa szeretnél megbizonyosodni, hogy nincs érszűkületed, jelentkezz a szombati szűrővizsgálatra!

Ingyenes perifériásérbetegség-szűrés lesz május 6-án, szombaton a Szabadművelődés Házában. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják. Előzetesen be kell jelentkezni május 2-4-e között a +36 70 380 95 12-es telefonszámon.

A perifériás érbetegség két szempontból is kockázatos: az alsó végtag vérellátását rontva akadályozhatja az érintett mindennapi tevékenységét, illetve késői felismerése a végtag amputációját teheti elkerülhetetlenné. A perifériás érbetegség felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes, és a tünetmentes stádiumban csak szűrővizsgálattal lehet kimutatni.

A diagnózis alapja egy egyszerű műszeres vizsgálat, az ún. boka/kar index mérése, mely tünetmentes esetben is alkalmas az érszűkület megállapítására.

A vizsgálat során vérnyomásmérő mandzsetta és ultrahangos doppler-mérőfej segítségével mérik a vérnyomást mindkét karon és lábon (a boka magasságában). Ha az alsó végtagban mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkületet jelez.

Az érszűkület világszerte, és hazánkban is az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség. Azonban ha idejében felismerik, elkerülhetők az olyan súlyos, sokszor halálos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agylágyulás, a végtagelhalás, a lábamputáció és a lábszárfekély.

Székesfehérváron 2015 óta évente két alkalommal szerveznek érszűkületszűrő napot. Legközelebb május 6-án, szombaton 9.00 és15.00 óra között A Szabadművelődés Házában várják az egészségükért aggódókat. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index megmérésére, várható továbbá kockázatbecslés és boka/kar index számítás.

A szakemberek ezúttal elsősorban az 55-70 év közöttiek érdeklődésére számítanak. A részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, regisztrálni lehet május 2-4-e között a +36 70 380 95 12-es telefonszámon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek