2 évnél régebbi cikk

Újraindulnak az ingyenes egészségügyi szűrőprogramok Fehérváron, a női szűrőnap lesz az első május 28-án
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Újraindulnak az ingyenes egészségügyi szűrőprogramok Fehérváron, a női szűrőnap lesz az első május 28-án

A nyílt nőgyógyászati szűrőnapra, amely május 28-án a Család- és Nővédelmi Központban lesz, bejelentkezni május 23-tól lehet.

A koronavírus-járvány enyhültével ismét van lehetőség arra, hogy mintegy másfél év kihagyás után újrainduljanak a székesfehérvári egészségügyi szűrőprogramok – jelentette be sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok.

Elsőként május 28-án, szombaton 8.00 és 16.00 óra között lesz nyílt nőgyógyászati szűrőnap a a Család- és Nővédelmi Központban (CSNK-ban). Azokat a 25-65 év közötti nőket várják, akik még nem vettek részt szűrésen, vagy a legutolsó vizsgálatuk óta eltelt 2-3 év.

A pácienseket korlátozott számban fogadják, bejelentkezni május 23-26-a között, 8.00-tól 16.00 óráig lehet a +36 70 380 95 12-es telefonszámon. Lesz ingyenes vércukor-, koleszterin-, vérnyomás- és csontsűrűség-mérés.

„A koronavírus-járvány az elmúlt két évet kivonta az életünkből úgy, ahogy van. Tavaly feleannyi citológiai vizsgálatot végeztünk, mint 2022 eddig eltelt időszakában” – emelte ki a szűrés kapcsán Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa. Hozzátette, hogy tavaly „satufékezni” kellett a halasztható egészségügyi ellátásokat, holott ezek nagyon fontosak, hiszen minél többet szűrünk, annál kevesebbet kell gyógyítani.

A rákszűrésre érkező hölgyeket megkérdezik, hogy mikor volt csontritkulás-mérésen, mammográfiás vizsgálaton, és ha szükséges, a pácienst ellátják, illetve beutalót adnak számára. Szeretnék a járvány előtti részvételi számokat produkálni a vizsgálatokon.

Fontos, hogy a CSNK-ba belépők számára továbbra is kötelező a védőmaszk használata.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek