6 évnél régebbi cikk

Aki a szemüvegek világában él: Cserta János optometrista
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Aki a szemüvegek világában él: Cserta János optometrista

Tizenöt éves kora óta szemüveges, és már tizennégy évesen elkezdte elsajátítani a látszerészszakma alapjait. Cserta János optometrista közel harminc éve azzal foglalkozik, hogy élesebb látással és minél szebb szemüveggel ajándékozza meg betérő vásárlóit.

Családi hagyomány ez a foglalkozás?

Igen, édesanyám látszerészként végzett és dolgozott is nagyon sokáig. Aztán elvégezte az optometrista szakot. Ez utóbbi foglalkozású az az ember, aki nem szemorvos, de szemet vizsgál, kontaktlencsét illeszthet. A betegséget fel kell ismernie, viszont nem diagnosztizálhatja, nem kezelheti azt. A látszerész pedig  az, aki a szemüvegkeretet, lencsét egybedolgozza, becsiszolja a keretbe a lencsét, illetve ezt beállítja az arcformához.

Műszaki affinitást is igényel ez a tevékenység?

Szükség van egy kevés műszaki érzékre, kézügyességre, jó kommunikációs készségre , az emberekkel való bánásmód elsajátítására.

Ön úgy nőtt fel, hogy látta az édesanyját dolgozni?

A születésem utáni években édesanyám már nem látszerészként dolgozott. Nevelt engem és a három testvéremet. Amikor elvégeztem a középiskolát, ő újra visszatért a szakmába, és hosszú ideig ketten együtt dolgoztunk.

Mindig egyértelmű volt, hogy ezzel szeretne foglalkozni?

Tizennégy éves koromban, amikor az általános iskolát elvégeztem, onnantól kezdve minden nyáron egy hónapot az Ofotértben dolgoztam. Így belerázódtam, belenőttem ebbe a szakmába. Egyértelmű volt, hogy miután elvégeztem a gimnáziumot, látszerész szeretnék lenni.

Mi vonzotta benne?

Ez egy szép szakma, tiszta környezetben. Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, beszélgetni. Idővel arra is ráébredtem, milyen  felemelő érzés, amikor az ember jobb, élesebb látással tudja megajándékozni a betérő vásárlót, és egy szép szemüveget ad ki a kezei közül, aminek örül az új tulajdonosa. Amióta a saját cégemet vezetem, szemüveget már nem készítek. Nagyrészt szemvizsgálatot végzek, eladok, és persze a kevésbé lelkesítő adminisztratív feladatokat sem tudom kikerülni.

Más is választotta ezt a szakmát a családjában?

Az idősebbik öcsém balettművész, a fiatalabbik szintén látszerész és optometrista. Tíz évig közös cégünk volt, aztán ő a saját lábára állt.

Gyakran előfordul, ha találkoznak, hogy a szakmáról beszélgetnek, tapasztalatot cserélnek?

Hogyne, ma reggel is például.

Milyen szempontok alapján ad tanácsot valakinek, hogy milyen szemüvegre van szüksége?

Az első benyomásból, egy pár mondat beszélgetésből le lehet szűrni, hogy milyen irányba induljunk el. Nekem az a filozófiám, az a kérésem a kollégáimhoz, hogy senkire ne beszéljünk rá egy szemüveget. Legyen megelégedve az illető a döntésével, amiben persze a szakmai tudásunk segítségével terelgetjük. Hiszen nem csak az esztétika számít. Optikailag is tökéletesnek kell lennie a szemüvegnek. Hiába szép egy keret, ha az adott lencsét beledolgozva nem lát majd jól vele a tulajdonosa. Ennek a kettőnek passzolnia kell. Ezért ha látjuk, hogy nem fog kényelmesen, jól látni azzal a szemüveggel, akkor vissza kell terelnünk egy másik irányba. Nem mindegy, milyen dioptria kerül egy bizonyos keretbe.

Van miből választani (Fotó: Horváth Reni)

Nagy különbség van abban, ha úgy jön ide valaki, hogy már megvizsgálta egy szemorvos, vagy ha Ön vizsgálja meg?

Nincs semmi különbség. Ha nálunk történik a vizsgálat is, akkor pontosan tudom, hogy mire kell neki a szemüveg, hogyan  és mennyit szeretné használni, milyen hobbijai vannak, milyen az életstílusa. Ezeket mind feljegyzem a vizsgálat alatt. Így a végén komplett garanciát tudunk vállalni arra, hogy az a szemüveg tökéletes lesz, szeretni fogja és jól érzi magát benne. Számít, hogy irodában dolgozik, vagy fizikai munkát végez, mit sportol: számos tevékenységhez kell alkalmasnak lennie az adott szemüvegnek. Mindez személyre szabott kell, hogy legyen, nem mindegy milyen védőrétegek kerülnek például az adott lencsére. Szerencsére az elmúlt huszonnyolc évben, mióta a szakmában vagyok, a szemüveglencse-ipar is sokat fejlődött és felkészült a széleskörű igényekre.

A fejlődés miatt gondolom folyamatosan képeznie is kell magát.

Igen. Amikor elkezdtem ezt a szakmát, akkor pár darab keretet tudtunk mutatni a vevőnek, aztán a rendszerváltással, ahogy nyílt ki a piac, egyre több szemüvegkeret jött be az országba.  Ma már minden elérhető: a legújabb divat, legújabb márkák. A szemüveglencsék is nagy fejlődésen mentek keresztül. Amikor kezdtük, akkor még műanyag lencse alig volt, vagy nagyon sokat kellet rá várni. Előfordult olyan is, hogy egy néni szemüvegére egy évet vártunk, és ez számára is természetes volt. Ma már a legbonyolultabb lencsék is maximum egy hét alatt itt vannak, akár külföldi, akár magyarországi gyárban készülnek. Továbbképzéseket a forgalmazó, gyártó cégek tartanak, valamint a magyar optikus ipartestület is minden évben két-háromszor szervez egy nagyobb rendezvényt, konferenciát. Általában egy adott témakör köré csoportosítják az előadásokat. Illetve az optometristáknak kötelező elméleti klinikai gyakorlatot is teljesíteniük kell. De ezekre örömmel szánom rá az időt.

Mik a legfontosabb eszközök, műszerek, amikkel dolgozik?

Bár nagyon szorosan összefügg a látszerész és az optometrista szakma, de kettébonthatjuk ebben a vonatkozásban is. Annak idején kézzel csiszoltuk, tördeltük nagyjából formára a lencsét, hogy bele tudjuk rakni a keretbe. Aztán jöttek azok a típusú gépek, amikkel sablont készítettünk a keret belső formájáról, és annak alapján egy automata gép csiszolta a lencsét. Most pedig itt vannak a legújabb gépek, amelyek gyakorlatilag 3 dimenzióban letapogatják a szemüvegkeret belső részét, az íveket, formákat, és ennek alapján nagyon nagy precizitással, pontosan csiszolják meg a lencsét. A legújabb gépeknél már robotkarok veszik fel a lencsét. Igazából ennek van egy olyan veszélye, hogy egyre kevesebb szaktudás kell a szemüveg elkészítéséhez. Legalábbis amíg valami gikszer be nem jön, amíg hozzá nem kell nyúlni. Akkor viszont nagyon kell a háttértudás. Szerencsére nálunk vannak kollégák, akik rendelkeznek ezzel, épp ezért elég gyakran készítünk más optikáknak is szemüveget. Az optometrista szakma az „őskorban” elindult egy bizonyos fajta computerrel, ami nagyjából meghatározta a dipotriát, amire majd szüksége lesz a végén a paciensnek. Utána hagyományos módszerrel, a lencsékkel, egy táblát olvastatva megállapítottuk a pontos dioptriát. Ma már ezek a refraktométerek is sokkal precízebbek, még jobban megkönnyítik a munkánkat. De nekünk nemcsak az a feladatunk, hogy ha valaki bejön, megmondjuk neki, hogy milyen szemüvegre van szüksége, hanem az is, hogy mintegy prevenciós jelleggel nézzük meg a szemét, vegyük észe, utal-e bármi arra, hogy esetleg a későbbiekben valamilyen szembetegsége felléphet. Ebben is több gép segít bennünket, többek között az automata, nullkontakt szemnyomásmérő, a réslámpa, amivel meg tudjuk világítani a szemét, sőt akár le is fényképezhetjük egy kiegészítő lencsével a szemfeneket.

A szem egészsége mellett a szemüveg kiválasztásánál ma már a divat is fontos szempont.

Mindig figyelünk arra, hogy a legújabb divatú keretek is ott legyenek a polcon. Bár a magyarországi szemüvegkeret-divat több évvel el van maradva a nyugat-európaitól, sőt vannak olyan formák, amik nem is fognak soha megjelenni nálunk. Itt az emberek nagy része konzervatívabb. Többnyire akkor mernek kipróbálni egy-egy merészebb fazont, ha azt például egy ismert médiaszemélyiség hordani kezdi. Járok külföldi kiállításokra is tájékozódni, és a cégek képviselői is felkeresnek minket. Tartjuk a lépést a választékkal.

Ön mióta szemüveges és hogyan választ keretet?

Tizenöt éves koromtól, de még mindig nagyon nehezen döntök. De saját magam esetében is az a két fő szempont, hogy divatos legyen és optikailag is jó.

Cserta János (Fotó: Horváth Reni)

Milyen gyakran ajánlatos új szemüveget csináltatni?

Évente érdemes elmenni egy szemvizsgálatra. Lehet, hogy a dioptriánk nem változik, de a szem állapotát is ellenőrizni kell. Nagyon korán észre lehet venni olyan állapotokat is a szemben, amelyek még nem okoztak betegséget vagy maradandó látáskárosodást, de ha észrevesszük, elküldjük orvoshoz, és így megelőzhető a nagyobb probléma. Szemüveget nyilván mindenképp szükséges váltani, ha a dioptria változik. Ha nem megfelelő dioptriájú szemüveget hordunk, a központi idegrendszer fárad. Ha fárad, akkor hisztisek leszünk, nem tudjuk elvégezni a munkánkat, fájhat a fejünk, egyszóval romolhat az életminőség. Illetve a szemüveglencsék természetesen használattól függően elhasználódnak egy idő után, akármilyen jó rétegeket is tudunk most már felvenni a lencsére. Egy idő után kopik, a felülete már nem úgy töri a fényt, ahogy korábban. Például  vezetés közben a szembe jövő autó fényszórójának fénye szétfut rajta, és hirtelen nem látunk semmit.  Ez azért van, mert a különböző rétegek összetörtek a lencsén, mintha nagyon zsíros lenne. Ilyenkor változtatni kell.

Beszéltünk róla, hogy szemüvegválasztásnál az is szempont, milyen hobbijai vannak az embernek. Ön mivel foglalkozik szívesen, amikor épp nem dolgozik?

Télen nagyon szeretek síelni, nyáron pedig a víz környékén tenni-venni, horgászni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek