6 évnél régebbi cikk

Fehérvárra is elért a békefutás
·Hírekfutás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Fehérvárra is elért a békefutás
·Hírekfutás·Utolsó frissítés: undefined

A nemzetek közötti harmóniát, barátságot hivatott elősegíteni a Peace Run, azaz békefutás elnevezésű világméretű kezdeményezés. Az idei békefutás péntek délelőtt haladt keresztül Székesfehérváron, világbajnok sportolók, jégkorongozók és pici fehérvári ovisok is követték a fáklyát egy darabon.

Péntek délelőtt Székesfehérváron is keresztül haladt a Peace Run. Az idén harmincéves kezdeményezés a leghosszabb távú nemzetközi váltófutás. Az egyik évben átszeli majdnem az összes kontinenst, minden második évben pedig hazai utakon folyik a futás. A rendezvény a nemzetek közötti harmónia megteremtését tűzte zászlajára.

A cél a nemzetek közötti harmónia (Fotó: Horváth Reni)

Az olimpiai váltófutás stílusában, lassú tempóban halad keresztül a futócsapat a városokon, ezért az egyes helyszíneken bárki könnyedén tud csatlakozni hozzá egy pár lépésre, néhány utcahosszra, a bátrabbak akár kilométerekre is. A csapat egy békét jelképező fáklyát visz városról városra, és mindenhol egy kis ünnepséggel köszöntik a béke lángját.

Valahogy így néz ez ki világszerte:

A fáklya járt már a Holdon, az Északi-sarkon, és a tenger mélyén is. A rendezvények helyszínén körbejár, mindenki megfoghatja, tehet bele egy-egy jókívánságot.
 
A Békefutás alapítója, Sri Chinmoy munkássága elismeréséül megkapta az UNESCO Nehru Medallion kitüntetését, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend, és a Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket.

Az óvodások is lelkesen futottak a fáklyával (Fotó: Horváth Reni)

Székesfehérvár belvárosában egy rövid időre fehérvári ovisok is beálltak a fáklya mögé, és együtt futottak a nemzetközi csapattal. A Városház téren büszkén csatlakoztak sportolók is az eseményekhez: Demeter Bence és Kovács Sarolta világbajnokok, Szirányi Bence és Kóger Dániel válogatott jégkorongozók, Édes Eszter és senpai Dezső Katalin válogatott karatékák is kísérték a béke lángját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek