6 évnél régebbi cikk

Ilyen egy menő középiskolai verseny – Kreatív Építő Kezek testközelből
Fehérvár Médiacentrum fotójaIlyen egy menő középiskolai verseny – Kreatív Építő Kezek testközelből

A legkönnyebben akkor fejlődünk, ha szórakozva tanulunk – ezt felismerték a Kreatív Építő Kezek szakmai verseny szervezői is. Ennek megfelelően a játékos, szellemes feladatokon volt a hangsúly és leginkább a csapatépítésen. Építészverseny fiataloknak testközelből.

Fogalmam sincs, hogy mikor járhattam utoljára középiskolában. Talán az volt az utolsó alkalom, amikor 19 évvel ezelőtt kicuccoltam a gimnáziumi szekrényemből, és egy erős viszláttal lekocogtam a lépcsőkön. Ehhez képest most nem az egykori József, hanem a Jáky volt a visszatérés színhelye: itt rendezték a Kreatív Építő Kezek (K.É.K.) szakmai versenyt. Ami baromi jól sikerült.

Ha csak egy jelzőt kellene mindenképpen ráakasztani a KÉK-re, akkor az mindenképpen a szellemes lenne. Mivel a "szakmai verseny" már önmagában is egy roppant ijesztő kifejezés, hangzása valami nagyon kemény, merev dolgot sugall – ezért lélekben én is valami nagyon merev, hétvégi vigyázzállásban töltött iskolai vetélkedőre készültem. Na, ehhez képest ez a verseny valami teljesen mást tud: egy habkönnyű, szórakoztatva oktató, kreativitást felfedező (és remélhetőleg ki is aknázó) leginkább csapatépítés, ahol mellesleg nem egy radírt és egy csomag írólapot, hanem még értelmes dolgokat (pl. tablet, lézeres távolságmérő, szakmai eszközök stb.) is nyerni lehetett. De leginkább tapasztalatot, barátságokat és önismeretet.

Digitális homok-terepasztalon formázták meg a Velencei-tavat (Fotó: Kiss László)

Én valahol ott ragadtam le iskolai verseny címszó alatt, hogy annyiban különbözik egy ilyen a sima tanórától, hogy nincs napló és egyébként mindenki a bemagolt tanyanyagot tolja vissza fejből, extrákkal megfűszerezve. Kreativitás? Ötlet? Ne viccelj! Nem emberek vagy még inkább egyének mérettettek meg egy ilyenen korábban, hanem hús-vér szótárak, akik kívülről vágtak minden évszámot, születési helyet, szabályt, mindent, mindent, mindent. Elég ha annyit mondok, hogy a KÉK-en minden feladatnak és így helyszínnek saját szponzora volt? 

Olyan gúlát kellett készíteniük, ami ellenállt a nagyobb szélnek is (Fotó: Kiss László)

A versenyt támogató cégek roppant okosan felismerték, hogy a jövő az iskolában kezdődik. Ha már most kapcsolatba kerülnek a jövő vélhetően legjobb szakemberei a termékekkel, azokról elméleti és gyakorlati tapasztalatot is szereznek, az hosszú távon mindkét félnek egyaránt hasznos lehet. Ennek megfelelően a Kreatív Építő Kezek szinte minden versenyhelyszínét más-más cég támogatta. A csapatok pedig helyszínről helyszínre járva oldották meg a feladatokat és közben – talán tudtukon kívül – szereztek benyomásokat a termékekről is. Közben pedig a szponzorok képviselői őket figyelték: keresték a tehetségeket, az új ötleteket.

Tetőszerkezetet építettek makett alapján (Fotó: Kiss László)

–  Szeretnénk elérni, hogy minél több fiatal válassza ezt a pályát. Célunk, hogy az építőipar nagyon magas megítélésű  szakma legyen az emberek fejében – mondta el Markovich Béla, a verseny főtámogatója, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója. – Az építőipar most száguld és szerintem még legalább 10 évig így fog száguldani. Ha most nem kapcsolódik be ebbe valaki, akkor az egy őrült. A magyar építész-szakembereket nemzetközi szinten is magasan jegyzik, talán csak egy dolog van, amin változtatnunk kell: a hatékonyság. Ez csak munkaszervezés vagy éppen a rendelkezésre álló technológiák rutinszerű használata.

Tehát emberanyagban jól állunk, ezt egyébként mindenki láthatta, aki ott volt a Jákyban az idei KÉK-en. A megszerezhető pontok alapján a verseny hivatalos végeredménye így alakult:

  • 1. helyezett: Tarjáni Építők 2. csapat – Salgótarján
  • 2. helyezett: Álomvilág Zrt. csapata – Debrecen
  • 3. helyezett: Oszi csapat – Losonc, Szlovákia

Különdíjak:

  • Baumit-különdíj: Tarjáni Építők 1. csapat – Salgótarján
  • Ready-Mix-különdíj: Vízmű 1. csapat – Békéscsaba
  • A Fehér cégcsoport különdíjai: Oszi csapat (Losonc, Szlovákia) és Poli csapat (Szabadka, Szerbia)

Gratulálunk srácok!  

És persze a szervezőknek is. Merthogy tényleg ilyen egy menő középiskolai verseny 2017-ben. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek