6 évnél régebbi cikk

Ne légy lusta kirándulni!
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Ne légy lusta kirándulni!

Egy szép napsütéses hétvégi napon – ha lenne is kedvünk nekiindulni kirándulni – sokszor győz a lustaság, és inkább a tévé előtt töltjük az időt. Pedig néha csak elindulni nehéz, a motiváció hiányzik. Ebben segíthet a társaság, a szervezettség.

A székesfehérvári Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület gyakorlott túravezetői, összeszokott csoportjai komoly hajtóerőt jelentenek egymásnak, a hozzájuk jelentkezőknek. Évtizedek óta télen-nyáron indulnak hosszabb-rövidebb kirándulásaik az erdei gyalogtúráktól a buszos városnéző sétákig. Asbóth Katalin, az egyesület elnöke elmesélte, van olyan háziorvos Székesfehérváron, aki ha tehetné, receptre írná fel a túrázást, olyan gyakran ajánlja a pácienseinek: „Azon túl, hogy a gyaloglás a természetben nagyon egészséges, valóban nagyon jó kis közösségeket kovácsol. Részt lehet venni nálunk úgynevezett kis talpú és nagy talpú túrákon, előbbiek a tíz-tizenkét kilométeres túrákat takarják, utóbbiak lényegesen hosszabb távúak. Minden aktív túravezetőnk körül kialakult már egy kis mag, akik az adott vezető vérmérsékletéhez, tempójához igazodnak. Az összeszokott túrázókból lassan baráti társaságok alakulnak, akik a kirándulásokon túl is összejárnak. A barangolás közben pedig akadnak bőven váratlan események: az ezeregyszáz kilométeres észak-magyarországi kék túra útvonala különösen bővelkedik kalandokban. Előfordul, hogy falvak tornatermeinek matracain alszunk, vagy papok osztják meg velünk a szállásukat.”

  Asbóth Katalin, a Gyöngyvirág Egyesület elnöke (Fotó: Kiss László)

Példamutató nyugdíjasok
Az egyesületnek évről évre kétszáz körüli a taglétszáma, a története pedig több mint ötven évre nyúlik vissza. Már a hatvanas években is működött a Videotonban természetjáró szakosztály, ez alakult át 1994-ben a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesületté. Minden hétvégén indul több különböző gyalogtúra, emellett buszos kulturális körutazásokat, külföldi magashegyi túrákat is szerveznek Európa-szerte, sőt még evezős és kerékpáros túrákra is sort kerítenek. „A hobbijellegű kirándulások mellett komoly teljesítménytúráink is vannak pontgyűjtéssel, kupákkal – hangsúlyozta Asbóth Katalin. – Itt már adott idő alatt megadott kilométert kell teljesíteni, amiben némi szintkülönbség is van. Az itt résztvevők között is akadnak bőven nyugdíjasok. Az idősebbekkel azért külön öröm túrázni, mert hatalmas példát jelent, hogy még hetven felett is úgy mennek, mint a nyúl.


Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek