6 évnél régebbi cikk

Fehérvárt sem kímélte Petya, a kibervírus
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvárt sem kímélte Petya, a kibervírus

Székesfehérváron is letette a névjegyét Petya, a pénzcsalásairól is elhíresült zsarolóvírus. Sokan Petyát csak hírből ismerhették, hiszen Magyarország viszonylag szerencsésen megúszta az Európán végigsöprő kibertámadást, de most, hogy a Győri kekszet és a Negrót is gyártó amerikai multiba is beleállt, a feherváriak nyugtalanok.

De mi is ez a Petya? Nem tudod? Na, akkor jöhet egy kis gyorstalpaló. A Petya néven elterjedt igencsak agresszív zsarolóvírus a múlt hét kedden lendült akcióba Ukrajnában és szinte egy szempillantás alatt körbejárta az országot, hogy aztán annak szomszédjaiban, majd egész Európában is megvesse a lábát. Mivel onnan indult, így Petya a legjobban Ukrajnában kavarta meg a helyzetet, rengeteg pénzintézetben, a Boriszil reptéren, de még a leállított csernobili atomerőműben is megtámadta a számítógépeket. Az ukrán kormány már másnap intézkedett, de a teljes számítástechnikai rendszer helyreállítása Európa szerte még napokat vett igénybe.

Itt jön képbe Fehérvár, és a Győri keksz, illetve a Negro, ahol kedden, ha még csak részlegesen is, de szintén meg kellett állítani a gyártást, viszont pánikra semmi ok, a vírus okozta károkat két nap után helyreállították és a héten már nem Petya miatt, hanem szimplán csak nyári karbantartások miatt nem indult még be újra a termelés.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek