6 évnél régebbi cikk

Mesélő épületdíszek – Székesfehérváron sétáltunk
Mesélő épületdíszek – Székesfehérváron sétáltunk

Ezen a nyáron sem maradnak el a „Mindigmás” tematikus séták a Tourinform Iroda szervezésében. A „Mesélő épületdíszek” túra érdekes volt, és van néhány épület, amelyre azóta más szemmel nézek.

Helyek és épületek, ahol nap mint nap elhaladunk, amelyeket napi rendszerességgel látunk és jól ismerünk. Ismerünk? A Tourinform Iroda „Mesélő épületdíszek” túrájába pénteken este bekapcsolódtam, és bizony értek meglepetések.

Bástya utca 1.

Persze, hogy mindenki andalgott már a Belvárosban, és biztosan elsétált már a Bástya utca 1. szám előtt. Én is. Azt mégsem tudtam, hogy ki lakott az épületeben: Andreas Fligl, a királyi város kőfaragója volt. A kapu felett elhelyezkedő domborművön nevének rövidítése is látható: A F U R, azaz teljes nevén Andreas Fligl Urbis Regiae Lapicida. Az épület meglehetősen régi, 1793-ban épült, vagyis 224 éve áll. Ez volt számomra a legmegdöbbentőbb. Ezerszer sétáltam már el mellette, de amikor ezeregyedszerre teszem majd, már tudom, hogy mekkora érték mellett haladok el.

(Fotó: Pápai Barna)

Prohászka Ottokár Emlékpark

Az angyal fáklyával a kezében - valahogy mindig odatéved a szemem, amikor a park mellett visz az utam. Ez a hely egyébként Prohászka Ottokár megyés püspök emlékét őrzi 1943 óta, hiszen az ország apostolának és tanítómesterének nevezett egyházi író 22 évig élt városunkban. Az angyal alatti domborművön látható Prohászka Ottokár arcképe.

(Fotó: Pápai Barna)

Virágóra

Szerintem gyönyörű az évről évre megújuló kertészeti alkotás, amely tavasztól őszig mutatja a pontos időt. A számlap mellett a dátum is leolvasható, amelyet szintén virágokból raknak ki, és természetesen naponta átültetnek. Ezzel talán egyetlen új információt sem mondtam még el, de azzal talán már igen, hogy a Virágóra 1960 óta szépíti meg főutcánkat.

(Fotó: Pápai Barna)

Országalma

A magyar királyok koronázó jelvényeit hirdető szobor egyike, és nyilván sok fehérvári kedvenc találkozóhelye. Nálunk legalábbis szokás, hogy az „Almánál” találkozunk, amikor összefutunk. Úgy is mondhatnám, hogy a fiatalságom egyik hozzátartozója, hiszen találkáim jelentős részének kezdőpontja már évek óta. Latin nyelven íródott felirat fut körbe rajta, amelynek jelentése: „Fehérvár szabad város Szent István király kegyéből.”

(Fotó: Pápai Barna)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek