Partly cloudy18 °C
2019. október 18. péntek Lukács
Menü

Biztos, a patakban a helye az ételmaradéknak? – környezetszennyezés a Bregyóban

Biztos, a patakban a helye az ételmaradéknak? – környezetszennyezés a Bregyóban
(Fotó: olvasó küldte)

A Bregyó sportközpontban egy hétvégi céges rendezvényt követően a maradék étel a patakban landolt. Az üggyel már a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság foglalkozik.

Sajnálatos eset történt két hete: az étkeztetéssel megbízott alvállalkozó az ételmaradékot a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ melletti patakba öntötte, miután véget ért a céges buli – értesült egy hallgatótól a Vörösmarty Rádió Környezetbarát című műsora. Székesfehérvár Városgondnoksága természetesen bejelentést tett, és az üggyel a vízügyi és vízvédelmi hatósági ügyekben eljáró Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság foglalkozik.

A kérdés azonban így is aktuális marad: biztosan ez volt az egyetlen mód arra, hogy rendet tegyenek? A válasz persze nem ennyire egyértelmű, ám talán nem is annyira bonyolult, hogy az elintézésnek ezt a formáját kellene választani.

Elsőre azonnal az jutott eszünkbe, a rászoruló állatok biztosan nem vetnék meg a finom falatokat. Egyeztetni azonban ne felejtsünk el!

„Ami fontos, hogy a fogadóhelynek rendelkeznie kell engedéllyel, amit a Kormányhivataltól lehet megkérni – az ASKA rendelkezik ilyen engedéllyel – és persze az sem árt, ha a leadó előtte egyeztet a fogadóval, hiszen az ételek tárolására fel kell készülni vagy pedig úgy intézni, hogy azon a napon a leadott étel legyen az állatok tápláléka” – mondta el Molnár Tamásné az ASKA Menhely vezetője.

Biztos, a patakban a helye az ételmaradéknak? – környezetszennyezés a Bregyóban

Itt nem biztos, hogy jó helyen van... (fotó: olvasó)

Második körben azért tovább léptünk, és felhívtuk a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet is, mit javasolnának, ha most ott állnánk a maradék étel előtt, mit tegyünk?

„Egészen pontos javaslatot nagyjából ősszel, reményeink szerint szeptemberben tudunk adni, hiszen most készül egy olyan módszertan, amely egyértelműen fogja majd meghatározni, hogy mikor, milyen körülmények között, mit tehetünk az ételmaradékkal” – tájékoztatott Cseh Balázs a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Egy biztos, a szabályozás most is biztosítja, hogy a feleslegessé vált ételmaradéktól – igaz egy kis utánajárással –, de törvényes keretek között szabaduljunk meg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár