Clear sky22 °C
2019. október 21. hétfő Orsolya
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Ismerős Arcok, titkos séták és Királyi Napok minden mennyiségben

Fehérvári programok a hétvégére: Ismerős Arcok, titkos séták és Királyi Napok minden mennyiségben
(Fotó: Pápai Barna)

Vészesen közeledik a nyár vége, használjuk tehát ki a balzsamos illatú napokat. Szerencsére lesz módunk rá bőven. Elkezdődik történelmi fővárosunk legfontosabb eseménye, a Királyi Napok, amikor igazi középkori hangulat kerekedik a belvárosban. A sportkedvelők sem fognak unatkozni, öttusázóink ismét belevetik magukat a junior világbajnokság pörgésébe. Mindezek mellett pedig természetesen még utoljára élvezhetjük vizeink hűsítő ajándékát, persze csakis a megfelelő védelem betartása mellett, bár erre talán felesleges felhívni a figyelmet, akkor is tudnánk, ha nem ez folyna a csapból is.

Királyi Napok ünnepélyes megnyitója
Mikor?: Augusztus 11. péntek, 20.30
Hol?: Belváros
Az augusztusi hónap Szent István király óta nagy jelentőséggel bír városunkban. Szentté avatott királyunk fontos központtá emelte Fehérvárat, ma már büszkén nevezhetjük a királyok városának. A Királyi Napok államalapító királyaink és a hagyományok előtt tiszteleg, mindezek mellett a nemzetközi kapcsolatok építését is szorgalmazza. Az ünnepélyes megnyitó után azonnal fejest ugorhatunk a programok hullámaiba. Az első nap fénypontja szó szerint a Falvay Miklós vizuális tervezőművész által bemutatott fényjátéka lesz, melyben külön élvezet nyújt, hogy a nézők irányíthatják a vetítést. Az este a Hooligans együttest hozza magával a Zichy liget színpadán.

Zen meditáció
Mikor?: Augusztus 11. péntek 17.15
Hol?: Onedropzen Közösség gyakorlóhelye, Székesfehérvár-Belváros, Táncsics Mihály u. 6. fszt. 3. (Árpád fürdőtől a második ház a Romkert irányában, nincs kiírva, keresd a macskás bejárati ajtót a félemeleten)

Minden ember életében jön egy olyan pillanat, amikor arra vágyik, hogy semmilyen külső hatásra ne kelljen figyelnie, hanem csakis önmagára. Mi más dolog lehetne ennél alkalmasabb, mint a meditáció, amelyet most Szaladják 'Taikyo' István, a One Drop Zen nemzetközi szervezet tanítója, a japán Shodo Harada Roshi mester tanítványa mutat be az érdeklődőknek. Mind elméleti, mind gyakorlati szempontból is megismerhetjük ezt az ősidők óta alkalmazott módszert, mindezen tanításokat pedig egy beszélgetés zárja le. De hogy mi is ez pontosan? Valahogy így néz ki:

Titkos séták a koronázóvárosban
Mikor?: Augusztus 11. szombat, 21.00
Hol?: A séta az Országalmától indul
Vajon mennyire lehet hátborzongató régi sírhelyek között bolyongani az éj sötétjében, egy fáklyával a kezedben? Nem kell Indiana Jones-nak lenned ahhoz, hogy efféle kalandokban keveredj, elég, ha bemész a belvárosba szombat este, sötétedés táján... Ekkor indul ugyanis a fáklyás felfedező séta az Országalmától, mely végigvezet az egykori királyi koronázó és temetkezőhelyeken, eldugott kis utcák macskakövein, rejtett zugokat felfedezve. Kellemes borzongást kívánunk hozzá!


Fehérvári programok a hétvégére: Ismerős Arcok, titkos séták és Királyi Napok minden mennyiségben
Olyan helyeket is felfedezhetsz, amiről sejtelmed sem volt (Fotó: Bácskai Gergely)

Ismerős Arcok és Acid/DC az Agárdi Popstrandon
Mikor?: Augusztus 12. szombat, kapunyitás: 18.00
Hol?: Napsugár Strand, Agárd
Bár már számos neves fesztivált magunk mögött hagytunk az idén, van még lehetőség élvezni az élő zene minden örömét. Az Agárdi Popstrandon a fennmaradó időben hallhatjuk például az Ismerős Arcokat, akik legnagyobb örömre egyre népszerűbbek, a fiatalok is kezdik megkedvelni, ott lesz az ACid/DC ,akik a rockkedvelő közönségre számítanak, továbbá az Irigy Hónaljmirigy, akik biztosan mindenki arcára mosolyt csalnak. Amint az alábbi videóból is kiderül, az idén negyven éves Agárdi Popstrandon az Ismerős Arcok is már a régóta visszatérő fellépők közé tartoznak:

Mozi: Anyák elszabadulva
Mikor?: Naponta több időpontban is
Hol?: Cinema City, Alba Plaza
Egy film, amiben Toni Colette neve szerepel a stáblistán, már elve jót ígér. Bár az Anyák elszabadulva tulajdonképpen kicsit olyan, mintha a tavalyi Rossz anyák folytatása lenne, az alapötlet tehát nem újdonság. Egy ilyen habkönnyű, mégis életszagú komédiának azonban tutira meglesz a közönsége idén is. Úgyhogy anyák, mozira fel! A sztori szerint négy anya – akikben az egyetlen közös az, hogy gyermekeik egy iskolába járnak – elhatározzák, hogy összehoznak egy lazulós csajos estét, ahol végre borozgathatnak és pletykálhatnak úgy a vacsi mellett, hogy sem a férjeik sem a gyerekeik nem mennek az agyukra. A vacsoravendégek: a nemrég elvált Jamie (Molly Shannon), a „szuperanyu” Melanie (Bridget Everett), a túlstresszelt Emily (Katie Aselton) és legjobb barátja, a szabadszellemű és öntörvényű Kate (Toni Collette), aki el sem hiszi, hogy Emily rá tudta venni arra, hogy elmenjen velük mulatni. A buli hatására a négy teljesen különböző nő rájön: sokkal több közös van bennük, mint az anyaság és a férfiak.

 Junior öttusa világbajnokság
Mikor?: Augusztus 8-14.-ig
Hol?: Központi helyszín a Bregyó-közi Sportcentrum
A hétvégén is folytatódnak a Junior Öttusa Világbajnokság eseményei városunkban. A központi helyszín a Bregyó-közi Sportcentrum, a amely a kombinált számoknak ad otthont. A lovaglást a sportközpont mögötti olimpiai parkban, a vívást a Lakeside Hotel melletti csarnokban, az úszást pedig a Csitáry Uszodában tartják, tehát a helyszínek közel lesznek egymáshoz. - írja a szekesfehervar.hu. Óriási mezőnyre számíthatunk, hiszen harminc ország is képviselteti magát, közülük a legnagyobb küldöttséget a 20 fős orosz csapat jelenti. 

Fehérvári programok a hétvégére: Ismerős Arcok, titkos séták és Királyi Napok minden mennyiségben
(Fotó: Simon Erika)

 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
  Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
 • Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
  Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
 • Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
  Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
 • Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
  Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
 • Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
  Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
 • Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
  Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
 • VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
  VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
 • Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
  Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Eseménynaptár

 • Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
  Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
 • Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
  Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
 • Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
  Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.