Fair5 °C
2021. március 6. szombat Leonóra
Menü
Házhozszállítás
18
Felnőtt tartalom
Elmúltál már 18 éves?
Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
Igen
Nem

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás
Ameer Alhalbi a szíriai válság egy megrázó pillanatát, egy, a gyermekét gyászoló apát örökítette meg. (Fotó: Ameer Alhalbi/worldpressphoto.org)

Október 23-ig várja látogatóit a fővárosi Néprajzi Múzeum időszakos kiállítása, mely a világ legjobb sajtófotóit mutatja be. Aki kellemes, mosolygós tárlatra készül, azoknak rossz hírem van: a témák hűen tükrözik napjaink alapvető problémáit a terrorizmustól kezdve az orvvadászaton át a menekültválságig. Mégis, aki nem látja ezt a kiállítást, örök életre bánni fogja.

Már a belépéskor szembesülhetünk vele, az idei World Press Photo kiállítás nem féltétlenül földünk legszebb, legvidámabb oldalát mutatja be. Számomra meglepő módon nagyon kevés díjazott pályamű láttán mosolyodhatunk el, örülhetünk az életnek, értékelhetjük bolygónk szépségeit. Még a természetfotó kategóriában sem, pedig a már említett, belépéskor fogadó kép is e kategória egyik díjazottja, azonban nem egy, a természet szépségét bemutató pillanatot örökít meg, hanem egy álcserepes teknőst, melyet végzetes öleléssel fogott körbe egy elhagyott halászháló. És akkor egy másik fotóról, az emberi brutalitást bemutató, levágott szarvú, vérben úszó orrszarvúról még nem is szóltam...

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás

Az orrszarvúak továbbra is az orvvadászok kedvenc prédái, Brent Stirton az ellenük zajló védekezésről készített első helyet szerző sorozatot (Brent Stirton/worldpressphoto.org)

És igen, az ember, az élet brutalitása, valahogy ez lengi körbe a World Press Photo Exhibition 2017 kiállítást, vagy legalábbis annak jelentős részt a Szépművészeti Múzeumban. Maguk a díjnyertes sajtófotók mégis magasan verik a zsenialitás mércéjét. Nem hiába, készítőik a világ legjobb, legszakavatottabb fotósai, akik bántó, mégis művészi nyersességében mutatják be, milyen világban is élünk a XXI. század elején.

A szíriai válság, az orosz-ukrán katonai incidens, a menekültáradat vagy épp a Fülöp-szigeteki drogháború egyaránt visszaköszön a díjnyertes képekről és sorozatokról. Halott csecsemőiket sirató apák és anyák, szétlőtt házak között a túlélésért evickélő emberek, a brazil nyomornegyedekben, a favellákban oszladozó lótetemeket kerülgető gyerekek néznek vissza ránk, tükröt tartva: Igen, itt tart most ez a világ.

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás

Az ausztrál Daniel Berehulak a Fülöp-szigeteki kormány és a drogbárók közötti harcok véres valóságát választotta témául (Fotó: Daniel Berehulak/worldpressphoto.org)

A rengeteg, fájdalommal, vérrel, puskaporral teli sorozat között üdítő szigetként feltűnnek a sport kategória gyönyörű felvételei, a természetfotóknál a verseny magyar díjazottjának, Máté Bencének egy dél-afrikai itatóhely éjszakai világát megörökítő képei is, melyek megnyugvást nyújtanak. Itt jegyezném meg, a World Press Photo Exhibition 2017 kísérő kiállítását a világszerte elismert magyar természetfotós képei adják, Máté Bence "Láthatatlanul" című gyűjteménye leírhatatlan csodák világába kalauzol el minket.

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás

Máté Bence harmadik díjas fotósorozatának egyik legszebb képe: Egy víziló érkezik az itatóhoz Dél-Afrikában (Fotó:Máté Bence/worldpressphoto.org)

Érdekesség, hogy az idei év fotója olyan körülmények között született, melyre nem lehetett felkészülni, annak készítője másodpercek alatt került olyan szituációba, melyben döntenie kellett: életét menti vagy azt kockáztatva megörökíti a váratlan esemény pillanatait. 2016 decemberében Oroszország törökországi nagykövete, Andrej Karlov egy fotókiállítást nyitott meg Ankarában, amikor egy szolgálaton kívüli rendőr, Mevrut Mert Atlintas lelőtte. "Allahu akbar" (Isten a leghatalmasabb), kiáltotta a merénylő, majd törökül folytatta: "Ne feledjétek Aleppót, ne feledjétek Szíriát!". A török terrorelhárítás különleges alakulata megölte a támadót. Oroszország és Törökország szemben álló feleket támogatott a szíriai polgárháborúban, az oroszok a kormányhű erők, a törökök a felkelők mellé álltak. E politikai helyzet vitte gyilkosságba a török rendőrt, kinek támadásakor a helyszínen tartózkodó, szintén török fotóriporter, Burhan Ozbilici életét kockáztatva elképesztő képsorozatban örökítette meg a terrortámadás pillanatait. Alábbi képe nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját.

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás

Az év sajtófotója: Mevrut Mert Atlintas pillanatokkal azt követően, hogy meggyilkolta az orosz nagykövetet (Fotó: Burhan Ozbilici/worldpressphoto.org)

Már maga a fődíjas fotó egyfajta korképet ad világunkról, 2017-ben közel sem a béke járja át a földet. És ez nem csupán a politikai és háborús válságok, a vallási és felekezeti különbségek miatt van így, olyan alapproblémák, mint a szegénység, szintén meghatározzák mindennapjainkat. Ahogy a kiállítás egyik látogatója, Ágnes fogalmazott: Eddig sem terveztem, hogy egy brazil favellába költözöm, de a fotókat nézve most már biztosan állítom: az egyik legszörnyűbb hely lehet a világon.

World Press Photo Exhibition 2017 - Egy mellbevágó kiállítás

Peter Bauza a brazil nyomornegyedek, a favellák mélyén készített képriportot. Nem túl szívderítő környék... (Fotó: Peter Bauza/worldpressphoto.org)

Tükröt kapunk a World Photo Press Exhibition 2017 kiállításon, olyan tükröt, melynek képe nem biztos hogy tetszeni fog. Mégis érdemes belenézni, aki teheti, ne hagyja ki.

A kiállítás október 23-ig látogatható a budapesti Néprajzi Múzeumban.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel
  Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel
 • Nem kötelező, de drágul és elkezdték felvásárolni az FFP2-es maszkot
  Nem kötelező, de drágul és elkezdték felvásárolni az FFP2-es maszkot
 • A kormány több mint 250 milliárd forintot biztosít idén a magyar falvak fejlesztésére
  A kormány több mint 250 milliárd forintot biztosít idén a magyar falvak fejlesztésére
 • Akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, azok közül is egyre többen jelentkeznek az orvosoknál
  Akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, azok közül is egyre többen jelentkeznek az orvosoknál
 • Kápolnásnyéken tartották a Vörösmarty Versünnep döntőjét
  Kápolnásnyéken tartották a Vörösmarty Versünnep döntőjét
 • Drogterjesztő banda tagjait fogták el a rendőrök Csongrád-Csanád megyében
  Drogterjesztő banda tagjait fogták el a rendőrök Csongrád-Csanád megyében
 • Az Egyesült Államokban adták be eddig a legtöbb koronavírus elleni védőoltást a világban
  Az Egyesült Államokban adták be eddig a legtöbb koronavírus elleni védőoltást a világban
 • Rövidesen a 65 év fölöttiek is kaphatnak AstraZeneca védőoltást Ausztriában
  Rövidesen a 65 év fölöttiek is kaphatnak AstraZeneca védőoltást Ausztriában

Eseménynaptár

 • A székesfehérvári önkormányzat segít a gyermekfelügyelet megszervezésében, helyszínt is biztosít
  A székesfehérvári önkormányzat segít a gyermekfelügyelet megszervezésében, helyszínt is biztosít
 • A második elődöntővel folytatódik ma a Dal 2021
  A második elődöntővel folytatódik ma a Dal 2021
 • Befőzőautomatákat adtak át Bicskén
  Befőzőautomatákat adtak át Bicskén
 • Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket
  Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket