6 évnél régebbi cikk

10 ijesztő Wikipédia-oldal, avagy hoztunk egy kis borzonganivalót Halloween éjszakájára
·Kulthalloween·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
10 ijesztő Wikipédia-oldal, avagy hoztunk egy kis borzonganivalót Halloween éjszakájára
·Kulthalloween·Utolsó frissítés: undefined

A Wikipédia-oldalak gyakran remek mentőövet dobnak az információéhes felhasználó számára, ám a hasznos adatok, tények mellett kínos meglepetésekkel is tudnak szolgálni, és akkor sem kell messzire mennünk, ha egy kicsit borzongani szeretnénk. Halloween alkalmából összegyűjtöttünk tíz olyan szócikket, amit elolvasva garantált a rece vagy az éjszakai rémálom. Jó szórakozást kívánunk!

Légiközlekedési balesetek listája

Kezdjük egy kis könnyed bemelegítéssel a Halloweent! Amennyiben az őszi szünet idejére repülőgépes kiruccanást terveztünk, akkor a légiközlekedési balesetek oldala kötelező olvasmány. Az oldal szerkesztője egészen az 1970-es évekig nyúlt vissza, hogy mindenki örömére összegyűjtse azokat a légibaleseteket, amelyek számos áldozatot követeltek, esetleg súlyos veszélyből sikerült biztonságban vagy sok utas életét megmentve leszállni. Van itt minden: a rossz döntéstől kezdve, a technikai hibán át, a hanyag karbantartáson keresztül, egészen a berendezések szakszerűtlen használatig. Parásoknak kötelező olvasmány!

A Malaysia Airlines 370-es járatának katasztrófája

Ha még mindig nem mondtuk volna le a jegyfoglalásunkat, akkor egyetlen bejegyzés erejéig maradjunk a repülőgépeknél. A Malaysia Airlines 370-es járatának katasztrófája nem annyira a balesetről szól, mindinkább arról, hogy a radarok és a GPS-ek korában hogyan is tud valami eltűnni úgy, hogy évek alatt sem sikerül a nyomára akadni. Főleg, hogy az a valami egy jól megtermett Boeing, fedélzetén 227 utassal és 12 főnyi személyzettel. 

Galandférgek

Nem tudom ki, hogy van vele, engem a hideg is kiráz a gondolattól, hogy egy ilyen fej-nyak-ízelttest izé cirkálhat a beleimben. Ráadásul a galandférgek a gazdatestet, vagyis minket szaporodás célja használnak. Ha valakinek mégis szimpatikussá váltak ezek lények vagy szimplán csak fogyókúrázik, akkor melegen ajánlom a Wikipédia-szócikkét, ahol nemcsak a különböző fajtákat ismerheti meg, de az állatka teljes életciklusában is részletesen elmerülhet.

A kör

Igyekeztem széles spektrumon begyűjteni a brr cikkeket, így ez a klasszikussá vált film sem maradhatott le. Emlékeztek még rá? Nem? Akkor segítek egy kicsit: a történet egy természetfeletti eredetű videokazettáról szól, melyet ha valaki megnéz, pontosan hét nappal később meghal. A filmben (és a storyban) van minden, ami egy jó rettegéshez kell: titokzatos hang, rejtélyes halál, őrület, kút és visszatérő lelkek. Ha nincs is időnk most végignézi a filmet, azért olvassuk el a Wikipédia-bejegyzést, aztán egy kicsit kapcsoljuk be a tévét elalvás előtt.

via GIPHY

Gyatlov-rejtély

Túráznál egyet a szünetben? Előtte kötelező elolvasni Gyatlov-rejtély, utána pedig irány az erdő, lehetőleg egy teljesen ismeretlen túravezetővel. Zanzásítva a történet: adott tíz egyetemistából és főiskolásból álló túracsoport, akik többnapos sítúrát terveznek, és akik mellé az illetékes hatóság kirendel egy daliás túravezetőt. El is indulnak annak rendje módja szerint, majd meghalnak, a holttesteken pedig furcsa sérüléseket találnak: volt, akinek az orra, másnak a nyelve hiányzott, többeken égési sérülések nyomai látszottak és mindegyik test bőrszíne narancssárgásra változott. Pontos magyarázat azóta sincs a történtekre, találgatás és elmélet viszont annál több. 

Tunguszkai esemény

Hogy földrajzilag ne távolodjunk el annyira, következzék a tunguszkai esemény néven elhíresült történés. Itt nem a rejtély dominál, hiszen ha pontosan nem is bizonyították, de valószínűleg üstökös vagy kőmeteorit okozta a felfordulást. A hatás azonban annál inkább elgondolkodtató, hiszen a robbanás a helyszínen legelő állatokat hamuvá égette, 30 kilométeres körzetben minden fát gyökerestül kitépett, a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtajait, ablakait betörte, 80 km sugarú körben pedig letarolta a tajgát. És akkor kezdődhet a fikcionálás, mekkora meteorit mit okoz, kétszer, háromszor, ötvenszer ekkora pedig... 

Stanfordi börtönkísérlet

A külső hatások okozta események után pedig következzen néhány belsőből indított jaj. A stanfordi börtönkísérlet pszichológiai szempontból vizsgálta az emberek fogságban való viselkedését. A résztvevő önkéntes! diákokat két csoportra osztották, egyik a foglyok, másik az őrök szerepét játszotta el egy, az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet azonban a befejezés tervezett ideje előtt – hat nap után – félbe kellett szakítani, mert az alanyok viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét. A Wikipédia-szócikk részletesen mutatja be az egészen döbbenetes történésekkel lezajló kísérlet részleteit és eseményeit. Nem éppen habkönnyű olvasmány az emberi lélek mélységeiről.

via GIPHY

Holhos Jánosné 

A végére tartogattam három hamisítatlan magyar sorozatgyilkost, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Holhos Jánosné, vagy más néven a "nikotinos gyilkos" az 1930-as években született. A korabeli iratok szerint bár magas intelligenciával áldotta meg a sors, hozzá egészen fejletlen erkölcsi érzéket kapott, így nem túl szokványos módon reagálta le az őt ért sérelmeket: egyszerűen megölte azt, aki megbántotta, legyen szó barátnőről vagy férjről. Bár tagadta bűnösségét, végül kivégezték.

Kovács Péter

Kovács Péter, avagy a martfűi rém nem is oly régen, az 1960-as években tevékenykedett hazánkban, és elsősorban a hölgyekre bukott. Szolnok megye déli településein az esti órákban magányosan az utcán tartózkodó védtelen nőket támadott meg kéjvágytól hajtva. Esetéhez nem csak a kalapács kapcsolódik, hanem a korabeli magyar bűnüldözés egyik legnagyobb szakmai hibája is. Végül négy áldozat és két sérült után elkapták, majd halálra ítélték.

Kiss Béla

Kiss Béla, bádogos mester volt az a magyar sorozatgyilkos, akinek ténykedése határainkon túl is hírt kapott, és akit sohasem sikerült elkapniuk a hatóságoknak. A gavallér és ügyes kezű ezermester férfi számlájára alsó hangon huszonnégy ártatlan nő halála írható. A korabeli infók szerint igen gyakran jártak hozzá hölgyek, ilyenkor magára zárta az ajtót, majd egy kis táblát akasztott ki: "Nem vagyok itthon, este vagyok itthon, egy óra múlva itthon leszek, Mátyásföldön vagyok, stb". Aztán rendre eltűntek a hölgyek... Kiss Béla Wikipédia-oldala meglehetősen hosszú bejegyzés. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek