6 évnél régebbi cikk

Féldecis a bokor alatt – a piával halálba menetelők székesfehérvári stafétái
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Féldecis a bokor alatt – a piával halálba menetelők székesfehérvári stafétái

Lassan, de biztosan öl. Férjet, apát, nagypapát, és igen, anyát, feleséget, nagymamát is. Az egymillió alkoholista hazájában a szakember szerint egyharmad székesfehérvárnyian nem érik meg a következő karácsonyt a pia miatt. Szinte minden család érintett.

Ki ne szembesült volna már a bokor alá szemérmesen begörgetett, a házak tövébe diszkréten elhelyezett korábban vodkát, rumot, kevertet őrző üvegcsével. Ezeket a kicsi halálstafétákat pedig rendszerint ugyanaz az ember, ugyanott teszi le, hazafelé vagy éppen munkába menet. Aztán egyszer csak nincs ott többé üvegcse.

Zacher Gábor alig három hónapja döbbentette meg a közvéleményt azzal a kijelentésével, hogy egy éven belül az alkohollal, alkoholizmussal kapcsolatos problémák miatt 30 000 magyar hal meg. Az pontosan egyharmad székesfehérvárnyi embert jelent. Óvatos becslések szerint Magyarországon jelenleg 800 ezer és egymillió fő közé tehető az alkoholbetegek száma és közel 2,5 millió a nagyivóké.

Székesfehérváron járunk, egy olyan kicsi vegyesboltban, amely reggel öt órától este tízig nyitva tart. A környék sem a legrosszabb, közel az egyik felkapott kertvárosi rész és nem túl messze a belváros. „Egyértelműen slágertermék a féldecis töményszesz – meséli az eladóhölgy –, gyakran a reggeli zsemle, parizer mellé kérik munkába menet, és hazafelé is beugranak érte. Tévhit, hogy csak a férfiak isszák, akad női vásárlónk is, a nagyobb kiszerelésű, úgynevezett kétdekást pedig van, hogy az idősebb, nagymamakorú hölgyek „főzéshez” viszik, de ez utóbbi a fiatalok körében is kedvelt.”

Érdekes, hogy a panelházas környéken kicsit más a tapasztalat. „Elég sok fogy a féldecisből – válaszol kérdésemre az egyik non-stop üzlet tulajdonosa –, nem is olyan régen éppen emeltük az árakat, remélve, hogy ezzel kicsit távol tudjuk tartani azokat a vevőket, akik csak ezért jönnek. Sajnos semmi hatása nem volt. Nálunk jellemzően férfiak, és közülük is a láthatóan a rosszabb szociális helyzetben lévők keresik ezeket kisüveges szeszeket.”

 

„Nagy problémát jelent Fejér megyében is az alkoholizmus – ezt már dr. Kárpáti Róbert a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa mondja. – Ha csak a mi területünket nézzük is, beszédes a szám: a pszichiátriai osztályon az akut felvételek fele az alkohollal kapcsolatos pszichiátriai probléma következtében történik. Ez többnyire vagy alkoholmegvonás vagy alkohol okozta toxikus agyvelősorvadás. A szociálisan rosszabb helyzetben lévő betegek a legveszélyeztetettebbek, hiszen eleve a rosszabb minőségű alkoholt fogyasztják, kannás vagy tablettás, szőlőt soha nem látott italokat, amelyek hihetetlen agy-, máj- és veseproblémákat okoznak. Egy kicsit az osztályunkon túltekintve is látható, hogy ezek a pszichiátriai betegek, belgyógyászati és érsebészeti betegek is. Az alkoholizmus komplex probléma, ha valaki az alkohol rabjává lesz, rendszeresen ad az egészségügynek feladatot, és komoly összegeket költ a költségvetés az ellátásukra.”

De amíg az egészségügynek problémát jelent az alkoholizmus, addig családoknak olykor megoldhatatlan élethelyzetet, ami gyerekek, házastársak mindennapjait teszi pokollá. Kevesen vannak sajnos, akik nem érintettek így vagy úgy. Akik nem találkoztak a „csak megszédültem”, „csak két sört iszom naponta, nincs semmi gond”, „csak néha csúszok szét, nem vagyok alkoholista” és az ehhez hasonló hárításokkal, súlyosabb esetekben folyamatos titkolózással, játszmákkal és hitegetéssel.

Hogy hol kezdődik az alkoholizmus? Sokan feszegették már ezt a kérdést, és nagyjából abban egyetértenek a szakemberek: a betegség vagy nevezzük függőségnek ott kezdődik, ha valakinek annyira hozzátartozik az életéhez a pia, hogy befolyásolja azt. És ez nem mennyiség- vagy napszakfüggő, nem csak a féldecis üveget kínos precizitással a bokrok és házak tövében elrejtőket érinti.

Gyűjtöttem statisztikai adatokat, hogy hányan mennyi balesetet okoztak ittasan, de rájöttem, a lényeg nem ez. A húsba vágó kérdés sokkal inkább az, hogy mennyi embert és szerettét teszi tönkre a függőség. Hogy az életünkben csak egy koccanás az alkohol, vagy folyamatos balesetveszélyes állapot, amit már nem uralunk?

Tavaly nagy sikerrel futott a Száraz November, és idén is meghirdette az etapot a Kék Pont Alapítvány, amelyhez a Facebook-oldalukon is lehet csatlakozni. Ugyan már két hét lement a hónapból, de igazán nem is az kérdés, hogy harminc napot vagy tizenötöt bírunk ki alkohol nélkül, hanem az, hogy merünk-e, tudunk-e csatlakozni! Ahogy írják: a Száraz November egy nagy közös utazás, ahol a cél az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.

És mi van, ha ez már nem megy? Be merjük vallani? Vagy inkább elrejtjük a bokor alá?

 

 

∗∗∗

Székesfehérváron elérhető segítségek:

Addiktológiai Szakgondozó, Fejér Megyei Szent György Oktató Kórház, Székesfehérvár
Telefon: 22-316-001/1198, közvetlen: 22-340-062
www.fmkorhaz.hu

Anonim Alkoholisták, Székesfehérvár
Telefon: 06-20/530-3311, 06-20/382-3294
www.anonimalkoholistak.hu

RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, Székesfehérvár
Móri út 20.
Telefon: 06/20-530-3311
www.albacaritas.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek