6 évnél régebbi cikk

Ne menj a boltba banánért! – Szakíts le egyet otthon a fáról!
Fehérvár Médiacentrum fotója
gardeningknowhow.com
Ne menj a boltba banánért! – Szakíts le egyet otthon a fáról!

A banán az egyik legnépszerűbb déligyümölcs. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, turmixként, készíthetünk belőle arc- és hajpakolást, aszalhatjuk, kandírozhatjuk, és a kisbabáktól kezdve a testépítőkön át az agg-korúakig szinte mindenki szereti. Az ára viszont nem épp pénztárca-barát. Ezért jó ötlet beszerezni otthonra egy banánfát!

„A városok és elővárosok polgáriasodott kertjeiben bizony nem találunk se zöldséget, se gyümölcstermő növényt. Helyette a golfpályájára hajazó nyírt füvű pázsitban vagy terrakotta udvari csempe közt maximum virágok nyílnak, és dézsás növényeket figyelhet a zöldre áhítozó szem.” – állapította meg Vasi Szabó János, amikor a „mai kertekről” beszélgettünk.
Ebben a kertben bizony nemcsak pázsit és virág nevelkedik! (Fotó: Szántai László)

Majd hozzátette, hogy azért akad ott is pár végleges helyére ültetett különlegesség: kínai kenderpálma, babérlevelű mirtusz, magyal bokor, rododendron, illetve különösen védett helyen kékes levelű eukaliptusz.

Ezen számítógépes grafikákat lepipáló kertek tulajdonosainak is ajánlható két igénytelen, részben szabadban nevelhető, színpompás egzotikum (ami gyümölcsöt is hozhat): a kumkvat (vagyis koktélnarancs, amelyről legutóbb írtam) és a japánbanán.

A japánbanán igénytelen és szabadban is nevelhető (Fotó: Szántai László)

Ez utóbbi a banánfélék legészakibb rokona: annak ellenére, hogy a családfa többi tagjához hasonlóan lágyszárú, bírja a mínusz öt fokos fagyokat is! Ennél hidegebb időben a talajszintig elfagy, ám gyökereiről a következő évben újra kihajt, sőt kisebb banán ligetet alkot.

Kisebb banán liget is kialakulhat... (Fotó: Szántai László)

E blogbejegyzés illusztrációs képein most egy olyan növény látható, amely Vasi Szabó János kertjéből való. A gazda 2012-ben egy barátjának, a „balkon-kertész” Szántai Lászlónak ajándékozott egy sarjat, amely lépcsőházban nevelve, évente nagyobb cserépbe átültetve 2015-ben már gyönyörű rózsaszínes bugavirágzatot hozott - mellette a számos halványzöld banán kezdeménnyel.

Zöld banánkezdemények.... (Fotó: Szántai László)

„Ha adunk időt a kis gyümölcsök beérésére, ehető – bár sokmagvú – csemegénk lesz.” – mondta János – „Kevés szebb és igénytelenebb dísznövényt tudnék kedves ismerőseimnek ajánlani, mint ezt a japánbanánt!”

Minden lakásban szép látvány a japánbanán! (Fotó: Szántai László)

E szépséges japánbanánban bizony bőszen gyönyörködhet a szem, s élvezkedhet a - kellő türelemmel rendelkező - ízlelőbimbó! E szépség évről évre egyre csak nő és nő, már méteresnél is magasabbra nyújtózott, s a gyorsan előszedett cserepekben is megállíthatatlanul cseperednek a tovább szaporított sarjak. (Nem, mintha bárki is azt akarná, hogy álljanak le a terjeszkedéssel.)

Csodás látvány! (Fotó: Szántai László)

A sikeres banántermesztéshez nem kell más, mint a csemeték gondos nevelése (kb két évig), trágyázás, évente nagyobb cserépbe ültetés és lágyvizes öntözés. Aztán a harmadik év őszén megjelenik a virágbuga kezdeménye, ami ekkor még zöld.  Novemberben kezdődik a virágzás (ahogy láthatjuk: elkápráztató szép a nagy banánvirág), télen növekedik a termés (ezek a virág külső és belső részein egyaránt körben fejlődnek, a külsők a nagyobbak), majd a tavaszi meleg napsütésben beérik a termés és kezdődhet a szüret.

Frissen szüretelt banánok (Fotó: Szántai László)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek