3 évnél régebbi cikk

Amit a batátáról tudni érdemes
Amit a batátáról tudni érdemes

Az édesburgonya – jótékony tulajdonságai miatt - egyre népszerűbbé vált az utóbbi években Magyarországon is. Rendkívül hasznos növény: süthető, főzhető, grillezhető. Készülhet belőle liszt, keményítő, szeszesital, és még bioüzemanyag is!

Az édesburgonya (Ipomea batatas) – a spanyol nyelvterületeken „batáta”-nak nevezik, Új-Zélandon pedig „kumara”-ként emlegetik – csak nevében és külsejében hasonlít a mérsékelt égövi burgonyához. Mindkettőnek megvastagodott tároló-gyökerét használják fel étkezési célokra, ám rendszertanilag nézve nem rokonok. Az édesburgonya a szulákfélék nemzetségébe tartozó évelő növény.

A batáta Közép-Amerikában őshonos, de mára már a világ szinte minden trópusi és szubtrópusi vidékén elterjedt. A legrégebbi – nem nemesített – leleteket Peruban találták: ezek hozzávetőlegesen 8000 évesek! Háziasítása – feltehetően - az Orinoco-völgy és a Yucatan-félsziget között történt. Európába Kolombusz Kristóf által került. Miután a spanyolok a Fülöp-szigetekre is elvitték, útja Indiába, Kínába és Malajziába is elvezetett. Japánban 1700 körül kóstolták meg először.

Kezdetben kerti dísznövényként nevelgették a spanyolok, mivel hosszú, akár másfél méteres kúszó indákkal rendelkezik. Levelei nagyok, épek, fogasok, karéjosok vagy szeldeltek, világoszöldek, sárgás zöldek vagy bordó árnyalatúak. Virágai nagyon mutatósak, a hajnalkához hasonlatosak: tölcséresek és fehér, lila vagy vörös színben pompáznak. (Sajnos csak a trópusokon fogadhat minket ilyen látvány, a mérsékelt égövön nem hoz virágot.)

Miután európai őseink közül egyre többen megízlelték, haszonnövényként is termesztették - elsősorban megvastagodott tároló-gyökerei miatt, melyből 4-10 db alakul ki növényenként. A gyökérgumó lehet sárga, lila, rózsaszín, vörös, fehér vagy narancssárga színű.

Angliában 1604-ben íródott egy szakácskönyv, mely már említést tesz róla. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy VII. Henrik egyik kedvenc étele az édesburgonyából sütött lepény volt. 

Felhasználása nagyon sokoldalú: süthető, főzhető, grillezhető – és még süteményt is varázsolhatunk belőle! Ezen kívül liszt, keményítő is készíthető ebből a finomságból. Brazíliában kiemelkedő mennyiséget termesztenek belőle, mivel itt a szeszgyártás alapanyagául is szolgál. A trópusokon bioüzemanyagot, bioetanolt is készítenek belőle.

Vannak olyan országok, ahol az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon! A felmérések szerint az Egyesült Államok déli államaiban több batátát fogyasztanak az emberek, mint burgonyát. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják.

A batáta az utóbbi években egyre népszerűbb lett, mivel tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B1, B2, B6, E). C-vitamin tartalma 15-30 mg/100 g. A-vitamin tartalma 14000 NE, 961 μg/100g, (RDA 120%). 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, ami a többi zöldségféléhez képest soknak mondható. Ásványi anyagokban is gazdag (kálium, réz, mangán, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium, cink, szelén…). A béta-karotint is ki kell emelni e zöldség esetében, mely 8500 NE /100g.

A Limában található Nemzetközi Burgonyaközpont szakértője, Daniel Reynoso Tantalean írt egy tanulmányt, melyben az áll, hogy a benne lévő sok ásványi anyag miatt a batátának daganatmegelőző hatása van, valamint csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. Kutatásai – melyet más tudósok vizsgálatai is alátámasztottak - szólnak arról is, hogy e növény lassítja az öregedést: a narancssárga változatban lévő béta-karotin csökkenti a napsugarak káros hatásait, így óvja bőrünk fiatalságát is.

Az antioxidánsok nemcsak a szabad gyökök negatív következményeitől védenek, hanem az immunrendszer működését is javítják. A lila színű édesburgonyában nagyon sok antocianinon van, mely gyulladásgátló, javítja a kognitív funkciókat.

A batáta javítja az immunrendszer működését, nagyon gazdag élelmi rostban (3,3g/100g), jó szolgálatot tesz a székrekedés és a puffadás elleni harc során. Sőt, a rostok elősegítik a jó baktériumok növekedését a bélben.

Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel segíti stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Száz gramm energiatartalma 490 KJ (117 kcal), tehát ideális választás diéta során is.

 

Szakmai lektor: Fülöp Attila kertészmérnök

Borítókép: Szakács Sándor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek