6 évnél régebbi cikk

A Vidi volt a teremtornák királya - I. rész
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Vidi volt a teremtornák királya - I. rész

Míg manapság a VOK-ban rendezett Videoton Baráti Kör teremfoci tornára járunk, addig a '70-es években a Képes Sport Kupák királyának, a négyszeres győztes Vidinek szorítottunk az esztendő utolsó napjaiban.

A hetvenes évek elején jött rá a hazai futballtársadalom, hogy bizony télen, a mínuszokban is kell a cirkusz a népnek, így a Képes Sport kezdeményezésére elindult a téli teremfoci sorozat, kimondottan a profi, NBI-es klubok számára. A Videoton nagy mestere volt az év végi tornáknak, négyszer is az első helyen végzett, ezzel a klasszikus Képes Sport Kupák történetének legeredményesebb klubja volt.

Pedig az első, 1972-ben rendezett tornán még ott sem volt a Vidi, mely egy esztendővel később, 1973-ban debütált. Nem is akárhogy: a december 14. és 16. között Miskolcon, akkor még csak négy csapat részvételével rendezett tornát a Zalaegerszeg ellen kezdte a csapat, mely Kovács József duplájával végül 2-2-re zárt a Zete ellen, majd a hétméteres párbajt (mert iksz esetén büntetők jöttek) 5-3-ra behúzta a fehérvári csapat. A folytatásban Karsai, Kuti, Bogáti és Nagy III góljaival 4-2-re nyert a csapat a Rába ETO ellen, így az utolsó, Bp. Honvéd elleni összecsapáson az aranyérem volt a tét Karsaiék számára. Sajnos a fővárosiak ellen lefagyott a Vidi, a Honvéd 5-0-ra nyert, így az ETO-t legyőző Zalaegerszeg megnyerte a tornát, a fehérvári piros-kékeknek maradt az ezüstérem, no meg két különdíj: Kovács József gólkirály, Karsai László pedig a torna legjobb játékosa lett.

1973 (Képes Sport Kupa, Miskolc, december 14–16.)

Videoton–ZTE 2–2 (1–1), 7 m-esekkel: 5-3
Videoton: Kovács L. – Kovács J., Hartyáni, Nagy II, Karsai, Csukovics. Cs.: Nagy III, Szabó K., Jankovics, Wollek, Bogáti.
G: Kovács J. (9. és 26.)

Videoton–Rába ETO 4–2 (2–2)
Videoton: Kovács L. – Kovács J., Hartyáni, Nagy II, Karsai, Csukovics. Cs.: Nagy III, Szabó K., Bogáti, Kuti, Szalmásy.
G: Karsai (1.), Nagy III (11.), Kuti (23.), Bogáti (24.)

Bp. Honvéd–Videoton 5–0 (2–0)
Videoton: Kovács L. – Kovács J., Hartyáni, Karsai, Nagy II, Csukovics. Cs.: Nagy III, Bogáti, Kuti, Tieber, Wollek.

A torna végeredménye: 1. ZTE 6 pont, 2. VIDEOTON 5 pont , 3. Bp. Honvéd 4 pont, 4. Rába ETO 3 pont.
Legjobb játékos: Karsai László (Videoton).
Gólkirály: Kovács József (Videoton) 2 gól.

Két évvel később, 1975-ben már selejtezőkön lehetett bejutni a teremtorna döntőjébe, a székesfehérváriak Szombathelyen selejteztek, méghozzá gólparádét rendezve! Kezdésként újra a ZTE jött, újra döntetlennel (4-4), majd újabb sikeres büntetőpárbajjal (2-1). A folytatásban már nem hibázott az ismét a legjobbnak megválasztott Karsai vezette Videoton: a Haladást 9-6-ra, a Kaposvárt 10-5-re legyőzve csoportelsőként jutott a szolnoki döntőbe. A négyes finálét december 26. és 28. között rendezték, és városunk legényei ugyan előbb 4-2-re kikaptak a Tatabányától, ám később 6-0-ra lemészárolták a Békéscsabát, majd 2-0-ra a Vasast, így a körbeveréseknek köszönhetően, jobb gólaránnyal megelőzték a Vasas ellen botló Tatabányát, elhódítva ezzel a klub első Képes Sport Kupáját! A gólkirályt, sőt, gólkirályokat is a Vidi adta: Karsai László és Jankovics Sándor egyaránt 4 góllal zárt!

1975 (Képes Sport Kupa Döntô, Szolnok, december 26–28.)

Tatabánya–Videoton 4–2 (2–0)
G: Jankovics (2)

Videoton–Békéscsaba 6–0 (2–0)
G: Karsai (3), Kovács J., Jankovics, Csongrádi

Videoton–Vasas 2–0 (1–0)
G: Karsai, Jankovics

A torna végeredménye: 1. VIDEOTON 6 pont (10–4), 2. Tatabánya 6 pont (12-10), 3. Vasas 5 pont, 4. Békéscsaba 1 pont.
Gólkirály: Karsai László (Videoton) és Jankovics Sándor (Videoton) 4-4 gól.

1976-ban, címvédőként abszolút esélyesnek számított a csapat. A december 28. és 30. között, Győrben megrendezett tornán a házigazdák mellett a Vasas és az Újpesti Dózsa várt a piros-kékekre. A kezdés remekül sikerült, Czeczeli mesterhármasával 3-1-re nyert a Vidi a Vasas ellen, a Rába ETO-tól viszont kikapott a csapat 2-1-re. A zárómeccsen a Dózsa ellen nyernie kellett a címvédés érdekében, ebben pedig nem is volt hiba, a lila-fehéreket 5-2-re sikerült lelépni. Mivel az ETO is botlott egyszer, ismét a gólarány döntött, ebben pedig megint a piros-kékek voltak a jobbak, így megvédték egy évvel korábbi elsőségüket. Hogy teljes legyen a siker, Kovács József lett a legjobb játékos, míg Czeczeli Károly 4 találattal a gólkirály.

1976 (Képes Sport Kupa, Győr, december 28–30.)

Videoton–Vasas 3–1 (2–1)
Videoton: Kovács L. – Végh, Kovács J., Fejes, Májer, Czeczeli. Cs.: Nagy III, Szalmásy, Bruder, Preszeller.
G: Czeczeli (3)

Rába ETO–Videoton 2–1 (1–0)
Videoton: Kovács L. – Végh, Kovács J., Fejes, Májer, Czeczeli. Cs.: Nagy III, Bruder.
G: Májer.

Videoton–Ú. Dózsa 5–2 (2–0)
Videoton: Kovács L. – Végh, Kovács J., Fejes, Májer, Czeczeli. Cs.: Szalmásy, Nagy III.
G: Kovács J. (2), Fejes (2), Czeczeli.

A torna végeredménye: 1. VIDEOTON 6 pont (9–5), 2. Rába ETO 6 (10–8), 2. Ú. Dózsa 3 (8–11), 4. Vasas 3 (7–10).
Legjobb játékos: Kovács József (Videoton).
Gólkirály: Czeczeli Károly (Videoton) 4 gól.

A kétszeres győztes Vidi már ekkor a Képes Sport Kupa királyának számított, de hol volt még a menetelés vége... No, erről is hamarosan megemlékezünk a cikk folytatásában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek