6 évnél régebbi cikk

Nézz körül a leglátványosabb farsangi karneválokon!
Fehérvár Médiacentrum fotója
yourworldcalendar.com
Nézz körül a leglátványosabb farsangi karneválokon!

Nem kell messzire mennünk, a Velencei-tó partján is lesz igazi farsangi karnevál, ahogy azt már évek óta megszokhattuk. Február 10-én tartják. A nagyvilágban azonban már a héten megkezdődik a karneváli szezon, pillantsunk bele a legnagyszabásúbb mulatságokba!

Velencei Karnevál

A nagybetűs farsangi karneválként általában az olaszországi Velencében több száz éves hagyományokra visszatekintő álarcos mulatságot szokás emlegetni. Az itt rendezett ünnepségek eredete egészen az ókorig nyúlik vissza, és Velence a 18. században a karneválok városa címet is elnyerte. Idén január 27-én lepik el a jelmezesek a Szent Márk teret és környékét, no, meg a végeláthatatlan csatornahálózatot a gondolákkal, és egészen február 13-ig maradnak is. Egy kis bepillantás a tavalyi eseménybe:

 

Riói Karnevál

A brazilok világhíres karneválján a szamba ural mindent, és a formás testek látványa az utánozhatatlan csillogó kosztümjeikben. 2018-ban február 9-től 13-ig dübörög majd a zene, és tartanak a jelmezes felvonulások és programok. Az eseménysorozat fontos momentuma minden évben a szambaiskolák közötti táncverseny, az utcákon pedig a civilek közül is bárki végigvonulhat és táncolhat jelmezben. A riói karneválokat az 1800-as évek közepe óta tartják meg hasonló formában, mint ma. Tavaly valahogy így dobták be magukat a szambatáncosok:

 

New Orleans-i Karnevál

A tengerentúlon is alaposan belecsapnak a lecsóba: az Egyesült Államok legrégebbi karneválján még a rióiaknál is jobban nekivetkőznek a résztvevők. A bohémul alulöltözött mulatozók a louisianai New Orleans francia negyedében vonulnak fel, a Mardi Gras névre hallgató parádén. Féktelenség tekintetében ez az esemény hasonlít a mai napig legjobban a karneválok legrégibb őséül szolgáló ókori Dionüszosz ünnepekhez. Ez még egy visszafogottabb videó róla:

 

Nizzai Karnevál

Kicsit a New York-i hálaadásnapi parádéra emlékeztet, ahogy a franciaországi Nizzában az akár több emelet magas óriásbábok felvonulnak. Itt nem a jelmezeken van a hangsúly, hanem az épített figurákon. Minden évben más tematikát kap a nagyszabású mulatság: idén az Űr Királya lesz a hívószó, melynek jegyében várják a minél kreatívabb alkotásokat a Côte d'Azur-ön 2018. február 17. és március 3. között. Az itteni karnevál is több száz éves hagyományokra tekint vissza egyébként.

 

Mohácsi busójárás

2018-ban február 8. és 13. között kerül sor a legnagyszabásúbb hazai téltemető szertartásra. A busójárás 2012. óta hungarikumnak számít, a maszkfaragók és jelmezkészítők egyediségét elismerendő. A kifordított bundába öltözött, télriogató busók, ahogyan tavaly, idén is ellátogatnak majd Székesfehérvárra is, a január 27-én megrendezésre kerülő V. Kolbásztöltő Fesztiválra a Jancsárkertbe.

 

Karnevál a Velencei-tó partján

És végül de nem utolsó sorban van nekünk saját Velencei Karneválunk itt a közeli tóparton, tehát a Velence Korzón. 2018-ban február 10-én várják a mulatozni vágyókat, maskarás felvonulással, télboszorka égetéssel. Így nézett ki tavaly a móka:

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek