Partly cloudy24 °C
2019. július 16. kedd Valter
Menü

Űrrakéta mobilból? A japánok megcsinálták

Űrrakéta mobilból? A japánok megcsinálták
Japánban nem viccelnek, újraértelmezték a hétköznapi elektronikai cikkek alkatrészeit (Fotó: youtube.com)

Törpeműholdat hordozó törpeűrrakétát lőttek fel hétvégén Japánban. Nem a méret a lényeg, vallják a felkelő nap országában, ahol hétköznapi elektronikai cikkekből (is) rakták össze a hordozót.

Egy esztendeje már volt hasonlóra kísérlet Japánban, ám a JAXA (a japán űrkutatási hivatal) első próbálkozása még kudarcra volt ítélve. Tavaly januárban próbáltak meg pályára állítani egy műholdat, de akkor a rakétaindítás után pár perccel a tengerbe zuhant a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt. A probléma kiküszöbölése érdekében a japán fejlesztők azóta több mint 40 javítást tettek a rakéta modelljén.

Nem végeztek rossz munkát, pedig a világ legkisebb, és a fejlesztési és indítási költség minimalizálása miatt egyben a legolcsóbb rakétáját kellett üzemkésszé varázsolniuk. Utóbbit úgy érték el, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható alkatrészeket, mobiltelefonokban és háztartási eszközökben is használt akkumulátorokat építettek be a 9,5 méter hosszú és 52 centi átmérőjű rakétába.

Így látatlanban egy lyukas garast sem adtam volna a projektnek, de ahogy a mellékelt videón látható, a JAXA elképzelése jól működött, a Kagosima prefektúrában fekvő Ucsinurából startoló űrrakéta végrehajtotta feladatát. Ez pedig nem volt más, mint a világűrbe juttatni egy, a Tokiói Egyetem által fejlesztett, mindössze 3 kilogrammos mini műholdat, mely a tervek szerint speciális fotókat készít majd földünkről.

És ha már repülés, izgalmas volt a hétvége a Krím félsziget környékén is, ahol egy orosz vadászgép és egy amerikai kémrepülőgép randizott, mindössze másfél méterrel elkerülve egymást. A mutogatás persze beindult, az amerikaiak szerint az EP-3 típusú gép a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően repült, az orosz gép azonban azzal, hogy ilyen közel repült hozzá, olyan veszélyes manővert hajtott végre, mely könnyen tragédiába torkollhatott volna.

Az oroszok persze másképp látják, szintén a nemzetközi jogszabályokra hivatkozva a védelmi minisztériumuk szerint egy azonosítatlan repülőgép közeledett az ország légtere felé, ezért került sor az elfogásra.

Megbeszélik majd, nyugi, mi meg lessük meg, milyen is az amikor egy kémrepülőgép és egy vadászgép másfél méterről randizik.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • HÍRADÓ 2019. július 15.
  HÍRADÓ 2019. július 15.
 • Letartóztatták a magyar család autójába belerohanó zágrábi férfit
  Letartóztatták a magyar család autójába belerohanó zágrábi férfit
 • Ismét drágulnak az üzemanyagok
  Ismét drágulnak az üzemanyagok
 • Sok magyar vállalkozás van az amerikai piacon
  Sok magyar vállalkozás van az amerikai piacon

A hét embere

Eseménynaptár