6 évnél régebbi cikk

Hamarosan már hallgathatjuk a foci-vb-t
Fehérvár Médiacentrum fotójaHamarosan már hallgathatjuk a foci-vb-t

Oké, furi a cím, de igaz: március 16-án jön ki a nyári foci-vb hivatalos dala Jason Derulo előadásában. De mióta van egyáltalán hivatalos dala egy labdarúgó-világbajnokságnak?

Bár az első labdarúgó-világbajnokságot 1930-ban rendezték, hivatalos dala csak 1962 óta van a legnagyobb foci seregszemlének. A debütáló darabnak az 1962-es chilei vb-re kiadott "El Rock Del Mundial" számít, melyet a Los Ramblers nevű banda jegyzett. A folytatásban hosszú évekig, évtizedekig még csak egy-egy nóta kötődött az aktuális világbajnoksághoz, 1966-ban, Angliában Lonnie Donegan "World Cup Willie" című dala, míg az 1970-es mexikói tornán Roberto do Nascimento "Fútbol Mexico 70" néven futó műve kötötte össze a szurkolók hallását kedvenc játékukkal.

1974-ban, az akkor NSZK-ban (fiatalabbak kedvéért: Német Szövetségi Köztársaság) Maryla Rodowicz slágerét dudorászták, mely a roppant szellemes és ötletes "Futbol" címet kapta. 1978-ban, Argentínában Ennio Morricone egyik szerzeménye volt a futballvilág topseregszemléjének himnusza a Buenos Aires Municipal Symphony előadásban.

Ahogy fejlődött a foci, fejlődött a körülötte lévő biznisz is, ami természetesen a vb-dalok terén is lemérhető volt. Ugyan megmaradt a hivatalos dal titulus, de lett már hivatalos zene (mely természetesen a különböző meccsfelvezetések mellett a reklám- és marketing videókban is helyet kapott), és megjelentek a kísérőzenék is, mert a popvilág többi tagja is kaszálni szeretett volna egy-egy világbajnokságból. 1982-ben a hivatalos dala a "Mundial 82" volt Placido Domingótól, de mellette igen népszerű lett Jeff Wayne "Matador"-ja , nem is beszélve a Viva Espanáról, melyet talán még a mai fiatalok is ismernek innen-onnan.

Négy évvel később újra Mexikóba látogattak a legjobb válogatottak, Stephanie Lawrence "Special Kind Of Hero" című dala pedig telitalálatnak bizonyult, a fiatalon elhunyt énekesnő nótája igencsak népszerű lett abban az évben. Az Arrows "Hot Hot Hot" című szerzeménye is viszonylagosan sikeresnek számított, de a legendás Mexico-szignál itt is időtállóbbnak találtatott a hivatalos dalnál.

1990 nyarán Itáliába költözött a futballvilág, az olaszok az Edoardo Bennato és Gianni Nannini által jegyzett "Un'Estate Italiana"-t tették meg hivatalos dalként. A nóta nem csak a vb alatt hódított, a svédeknél és a németeknél aranylemez lett. Négy évvel később az Egyesült Államokban egy örökzöldet vettek elő a szervezők, a Queen "We Are The Champions" című klasszikusa lett a fő zenei téma.

1998 és a franciaországi vb bizonyult az egyik legtermékenyebb tornának a hivatalos dalok tekintetében. Ricky Martin és a "La Copa De La Vida", Jean Michel Jarre és a "Together Now", de mindenekelőtt Dario G. és a "Carneval De Paris" tarolt a slágerlistákon. Ha belefér egy személyes megjegyzés, nekem utóbbi minden idők legjobb foci-vb himnusza.

 2002-ben a Anastacia énekelte a hivatalos dalt, a "Boom" szép eladási adatokat produkált, de meg sem közelítette például a szintén a vb-re kiadott "Anthem" című dalt, melyet az elektronikus zene egyik ősatyja, Vangelis jegyzett.

2006-ban Herbert Grönemeyer által jegyzett "Celebrate The Day" volt a hivatalos dal, de sokszor hallhattuk az Il Dívo és Toni Braxton közös produkciójában született "The Time Of Our Lives" című nótát is.

2010, Dél-Afrika. Na, erre már bőven emlékezhetnek a fiatalabbak is, Shakira és a "Waka Waka" a mai napig rendszeresen felcsendül a rádiókban.

Nem ütött azonban ekkorát a 2014-es, brazíliai official song, mondjuk nem csoda, mivel már a megjelenésekor is heves vitákat váltott ki. Főleg a brazil szurkolók körében, mivel kábé annyi köze volt Brazíliához, mint nekem a túró készítéshez. Az egyik bibi az volt vele, hogy megjelent angolul és spanyolul, míg a brazilok ugye portugálul beszélnek. A másik probléma az előadókkal akadt, a kubai-amerikai rapper, Pitbull és a bronxi születésű, puerto ricói énekesnő, Jennifer Lopez mellé ugyan betették dísznek a brazil Claudia Leitte-t, de végig érezhető volt, hogy ez a húzás csak azért történt, hogy minimális köze azért legyen a dalnak (We Are One) Brazíliához.

És akkor jön 2018, mondjuk Jason Derulo sem azért kapta meg a lehetőséget, mert hosszú hónapokat tölt el Moszkvában, vagyis a kötődés teljes hiánya itt is érezhető. Az amerikai énekes "Colors", vagyis "Színek" című nótája március 16-án kerül a nyilvánosság elé, méghozzá a Coca Cola támogatásával. Hogy mi köze az üdítő gyártó megagigásznak a hivatalos dalhoz? Naná, hogy a pénz. Az üzlet ugyanis dübörög, a Coca Cola már 2010 óta ott sürög-forog a zenét és a foci vb-t összekötő kapocs körül. Nyolc éve Coca Cola a “World is Ours” című dallal szállt be, amit 32 különböző verzióban készítették el, helyi előadókkal az adott ország anyanyelvén. A Beats pedig egy 5 perces videót készített, melynek háttérzenéjét Jamie N Commons & The X Ambassadors, “Jungle” című száma szolgáltatja. A Coca Cola 40 országban került be az első tíz közé a toplistákon, a Beats pedig 8 milliós nézettségnek örvendett négy nap elteltével a YouTube-on.

Hát így fest a futball és a zene találkozásának slágerlistája, melynek első helyén, ne legyenek kétségeink, a biznisz áll. Ezek után kíváncsian várom, Jason mivel rukkol elő a március közepén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek