Partly cloudy23 °C
2020. július 13. hétfő Jenő
Menü

Székesfehérvár Európa hatodik legjobb hokivárosa

Székesfehérvár Európa hatodik legjobb hokivárosa
Meccs az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban (Fotó: FlightNetwork.com)

A kanadai FlightNetwork.com idén Székesfehérvárt tartja Európa hatodik legjobb hokivárosának. A 2018-as rangsorban városunkat Moszkva, Pozsony, Davos, Göteborg és Tampere előzi meg. Egy évvel ezelőtt Fehérvár még csak a 37. helyen állt ezen a speciális listán.

Kanadában szeretik a jégkorongot. De annyira, hogy ezért akár több ezer kilométert is hajlandóak utazni. Olyasmi ez arrafelé, mint nálunk a focitúrák: a Bayern München, a Juventus vagy az AC Milan meccseiért hajlandóak vagyunk hosszú órákat buszozgatni, míg a Barcelona, az Arsenal vagy éppen a Manchester United kedvéért az is repülőre ül, aki amúgy irtózik a magasságtól. A kanadaiak a hokiért vannak ugyanígy megveszve. 

A torontói székhelyű FlightNetwork.com immár második alkalommal készítette el az európai hokivárosok listáját, ami egyfajta eligazodási pont a kontinensre utazó kanadaiaknak, hogy hol nézhetnek minőségi, de legalább jó hangulatú jégkorong-meccseket. A 2017-es listán 42 város szerepelt, ezek közül Székesfehérvár a 37., Budapest a 38. helyen állt, az első pedig - a papírformának megfelelően - Moszkva lett. Az idei listát március végén publikálták, és Fehérvár 31 helyet javítva - ezzel egyébként a rangsor valamennyi szereplőjét figyelembe véve a legnagyobbat előre lépve - immár a hatodik Európa hokivárosai között. Ezzel olyan hagyományosan nagy jégkorong-múlttal rendelkező városokat előzünk meg, mint például Helsinki, Stockholm, Zürich vagy éppen Bécs. 

És ha már Ausztria: a Fehérvár AV19 bajnoki riválisai közül ebben a rangsorban mindenkit maga mögé utasított, vagyis az EBEL csapatai közül a kanadai online utazási iroda az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokot és városunkat ajánlja első helyen. A többi EBEL-csapat közül Székesfehérvár után a legjobb helyen Bécs áll (17.), majd Innsbruck (45.) következik, míg a korábbi EBEL-csapatok városai közül a listán szerepel Bolzano (22.) és Ljubljana (47.) is.

Fehérvárral ellentétben Budapest rontott az egy évvel korábbi helyezéséhez képest. A magyar fővárost idén egy hellyel hátrébb sorolták, így a 39. helyen áll az európai hokivárosok listáján. A legtöbb hokivárost az idei listára Svájc adta, számszerint nyolcat. Őket követik a németek és a svédek 7-7 várossal. Érdekesség, hogy két spanyol város, Jaca (38.) és Gijón (51.) is ott van a kanadaiak 2018-as listáján.

A lista összeállításánál a FlightNetwork.com elemzői hokirajongók és nemzetközi jégkorong-szervezetek véleményét is kikérték. A végső sorrendet az egyes városok csapatai, a bajnokságok, a csarnokok, a szurkolók és a helyi jégkorong-kultúra alapján állapították meg.

A teljes lista: 

 1. Moszkva, Oroszország
 2. Pozsony, Szlovákia
 3. Davos, Svájc
 4. Göteborg, Svédország
 5. Tampere, Finnország
 6. Székesfehérvár, Magyarország
 7. Liberec, Csehország
 8. Minszk, Fehéroroszország
 9. Helsinki, Finnország
 10. Akureyri, Izland
 11. Toruń, Lengyelország
 12. Stockholm, Svédország
 13. Ufa, Oroszország
 14. Kassa, Szlovákia
 15. Herning, Dánia
 16. Plzeň, Csehország
 17. Bécs, Ausztria (EBEL)
 18. Krakkó, Lengyelország
 19. Zug, Svájc
 20. Zürich, Svájc
 21. Malmö, Svédország
 22. Bolzano, Olaszország
 23. Bern, Svájc
 24. Kloten, Svájc
 25. Frankfurt, Németország
 26. Langnau im Emmental, Svájc
 27. Bremerhaven, Németország
 28. Biel, Svájc
 29. Freiburg, Németország
 30. Kiruna, Svédország
 31. Krefeld, Németország
 32. Linköping, Svédország
 33. Gjøvik, Norvégia
 34. Edinburgh, Skócia
 35. Esbjerg, Dánia
 36. Kazany, Oroszország
 37. Odense, Dánia
 38. Jaca, Spanyolország
 39. Budapest, Magyarország
 40. Landshut, Németország
 41. Hamar, Norvégia
 42. Deggendorf, Németország
 43. Haparanda-Tornio, Svédország és Finnország
 44. Umeå, Svédország
 45. Innsbruck, Ausztria (EBEL)
 46. Valmiera, Lettország
 47. Ljubljana, Szlovénia
 48. Luzern, Svájc
 49. Szaratov, Oroszország
 50. Nordhorn, Németország
 51. Gijón, Spanyolország
 52. Szófia, Bulgária
 53. Lyon, Franciaország
 54. Paisley, Skócia
 55. Děčín, Csehország
 56. Chekhov, Oroszország
 57. Tallinn, Észtország
 58. Vilnius, Litvánia

A hokivárosok listáját készítő FlightNetwork.com-ot tartják az egyik legnagyobb kanadai tulajdonú online utazási ügynökségnek, a PROFIT Magazine zsinórban négy évben is az ország leggyorsabban növekvő vállalatai között nevezte meg őket. A cégnek világszerte 350-nél is több alkalmazottja van és már több mint kétmillió embert utaztattak. A FlightNetwork.com Kanada legsikeresebb utazási start-upjaként határozza meg magát honlapján.

(Forrás: FlightNetwork.com)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár