5 évnél régebbi cikk

Hamarosan sétálhatunk a gyönyörű Sóstón – véghajrában a rehabilitáció
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Hamarosan sétálhatunk a gyönyörű Sóstón – véghajrában a rehabilitáció

Hét orchidea- és számos madárfaj, rengeteg gerinces és gerinctelen élőlény – ők már élvezik a megszépült Sóstót, és nyáron már mi is kirándulhatunk majd a gyönyörű és az egészen különlegessé vált környezetben. Finisbe fordult a rehabilitáció.

Az elmúlt évtizedekben annyira lecsökkent a Sóstó vízgyűjtő területe, hogy veszélybe került a terület fenntarthatósága, így gyakorlatilag "életmentő műtét" volt az átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitáció. De nemcsak az ott élő állatvilág, hanem mindannyiunk érdeke is volt, hogy Székesfehérvár fertős jellegű, 218 hektáros gyönyörű szeglete életben maradjon, hiszen a Sóstó jelenleg a város legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, és méltán élvez helyi és országos védettséget.

Az elmúlt egy évben a mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt. A szakemberek ezt a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldották meg. Utóbbit úgy, hogy az alkalmas legyen az élővilágnak is. A mederkotrás során az Északi-tóban mintegy 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a színes madárvilág számára. A tájépítész munka során az északi tórész körül több mint 400 fát, 1700 cserjét és 3000 db évelő növényt telepítettek. A vízpótlás, a mederkotrás és a tájépítészeti feladatok pedig összesen több mint 700 millió forintba kerültek, és kormányzati forrásból valósultak meg.

A korábban inkább vadregényes terület zabolázatlanul gyönyörű jellege a rehabilitációt követően is megmarad, ám a tervezők egészen különleges világot álmodtak meg számunkra, ahova szinte minden évszakban kirándulhatunk majd. A Stadion és az Északi-tó találkozásánál 500 m2 területű napozóstég nyúlik majd a víztükör fölé, mellette pedig játszótér várja a kicsiket. Kicsit délebbre egy-egy szigetet alakítottak ki, amelyekhez az úgynevezett bürühídon sétálva juthatunk majd be, de biztosították az akadálymentes közlekedést ide és az egész tó körül is, így a kerekesszékesek és a babkocsis családok is élvezhetik a látványt. Amikor a szigetek kiszáradnak, ami a szakemberek szerint 1-2 év alatt történik meg, ide kerül majd az úgynevezett kisrévész, ahol tutajok segítségével lehet vízre szállni, és menni egy kört a tavon.

A fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált az Északi-tó.

A tanösvény körül már a tájékoztató táblákat és interaktív játékeszközöket helyezik el, amelyek nemcsak a Sóstóról mesélnek majd az érdeklődőnek, hanem játékos formában próbálják megszerettetni a gyerekekkel a természetet, hogy mind többen nézzenek más szemmel az állatokra, növényekre, és érezzék: meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

A vízpótlási feladatok műszaki átadása még a héten, a többi munka esetében pedig várhatóan május végén megkezdődik. A hivatalos átadást júliusra tervezik.
(forrás:ökk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek