Rain showers26 °C
2019. június 21. péntek Alajos
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Pünkösdi Virágálom, JamBoryVár és Tuning Beach

Fehérvári programok a hétvégére: Pünkösdi Virágálom, JamBoryVár és Tuning Beach
Szombaton ismét JamBoryVár (Fotó: Székesfehérvár Turizmus)

Olyan ez az év, mintha végig csak hosszú hétvégékből állna. Alig fejeződött be az előző, és máris itt a következő, persze rogyásig programokkal. Pünkösdkor hagyományosan virágokba borul a székesfehérvári Belváros, és még javában zajlik a Kortárs Művészeti Fesztivál is. Velencén a tuningautósok gyűlnek össze szombaton, a fehérvári Bory-várban már tizenkilencedszer lesz JamBoryVár és a Petőfi Kultúrtanszéken az év egyik legérdekesebb buliját rendezik.

Virág: Pünkösdi Virágálom
Mikor?: Május 18-21., péntek-hétfő
Hol?: Belváros

Ahelyett, hogy valami közhelyparádéba futnánk bele a virágokkal kapcsolatban, inkább csak annyit írunk ide: ez az a négy nap, amikor a legszebb a Belváros. Ez tény. Aki nem hiszi, járjon utána péntektől hétfőig és a neki leginkább tetsző kompozícióra még szavazhat is a Szent István Múzeum vagy a Városháza portáján. A győztes majd hétfőn délután ötkor derül ki, de az igazi nyertesek a fehérváriak lesznek, különösen akkor, ha még jó idő is lesz a sétafikáláshoz. A virágkötők biztosan kitesznek magukért, rajtuk kívül pedig többek között koncertekkel és divatbemutatókkal is készülnek a szervezők. Részletes program itt, tavalyi összefoglaló a Fehérvár Televíziótól pedig itt:

Autó: 3. Tuning Beach Velence
Mikor?: Május 19., szombat 9:00-
Hol?: Velencei Vízi Vár strand, Velence

Tuningautós program = jó csajok = nagy tömeg. Bár a hivatalos program alapján úgy tűnik, hogy a középső egység szervezetten nem szerepel úgy, mint a két évvel ezelőttiben (lásd: videó lent), ettől függetlenül biztosak vagyunk abban, hogy önszorgalomból is sok jó nő lesz az idei Tuning Beach-en. Valamiért ugyanis a benzingőzös, krómozott, extrázott autók vonzzák a lányokat, de talán még ennél is jobban a srácokat. Lesz a Velencei-tó partján szombaton autós szépségverseny kismillió kategóriában, kipufogó- és hifi-verseny, sőt, még tombolát is lehet majd vásárolni.

Fesztivál: 19. JamBoryVár
Mikor?: Május 19., szombat 16:00-
Hol?: Bory-vár

A JamBoryVár a város egyik leghangulatosabb minifesztiválja. Az egynapos, vagy még inkább egydélutános rendezvény olyan tömény, hogy felsorolni nem is tudjuk itt a programokat, azokért inkább érdemes megnézni a Facebook-eseményt, a hangulatért pedig a lenti videóban a tavalyi összefoglalót. Mi csak annyit tudunk hozzátenni, ha egy kicsit kiszakadnál a komfortzónádból, elengednéd a távkapcsolót, másfajta zenét hallgatnál, mint amit a Youtube folyton eléd dobál és úgy szórakoznál, ahogy talán az év többi napján eszedbe sem jutna, akkor szombatra ez lesz a te programod. A JamBoryVár tipikusan az a rendezvény, ahol senki nem nézi miben és mivel jöttél, a lényeg az, hogy ott vagy és csak simán érezd jól magad. Hivatalos afterparty az Ikon Clubban lesz, a nem hivatalos pedig a Kossuth Udvarházban.

Buli: Petőfi Rooftop Deep
Mikor?: Május 19., szombat 14:00-
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A rooftop bulik megérkeztek Székesfehérvárra. Külföldön már egy ideje elég kedveltek a tetőkön rendezett partik, ha pedig ehhez még élőzene vagy valamilyen DJ-fellépése is kapcsolódik, akkor azon ott lenni gyakorlatilag kötelező. Fehérváron elsőként egy ilyen buliba a Petőfi Kultúrtanszék vág bele, szombaton délután kettőtől tudod áttáncolni magadat az éjszakába a Belváros egyik legjobb panorámájával. Ha esetleg el sem tudod képzelni, milyen lehet egy ilyen rooftop party hangulata, segítségképpen itt van az egyik kedvenc deep house DJ-nk, a svéd származású, de Berlinben élő Jan Blomqvist egyik ilyen fellépésén készült videóklipje. De még mielőtt valaki félreértené: nem, nem ő érkezik szombat délután Fehérvárra. A fellépők listája és további részletek a program Facebook-eseményén találhatók.

Fehérváron túl: XI. Tatai Patara 1597
Mikor?: Május 18-20., péntek-vasárnap
Hol?: Tatai vár, Tata

Tatai Patara - ez nem egy nyelvtörő, amit tízszer kell elmondani egymás után (bár annak sem utolsó), hanem egy egyedülálló török kori fesztivál neve. Idén tizenegyedszer indul csatába a magyar sereg a Tatai vár visszafoglalásáért, vagyis ha az eredeti, 1597-es hadműveletet is beleszámoljuk, akkor ez már összesen a tizenkettedik lesz. A háromnapos fesztivál leglátványosabb része, amikor hagyományörzők megelevenítik azt a csatát (lásd: a lenti videóban), amiben egy különös csellel sikerült visszaszerezni a hódítóktól a várat. Ezen felül pedig lesz minden, ami nélkül egy pünkösdi hosszú hétvége családi programja nem is létezhetne, vagyis: korabeli vásár, kézműves foglalkozások, dobosok koncertje, színházi előadások, gyerekprogramok.

Mozi: Ingyenes kertmozi a Zichy ligetben
Mikor?: Május 11-19., péntek-szombat 20:00-
Hol?: Zichy liget

Utolsó esély, hogy idén Fehérváron kertmozizzunk. Hatalmas sikerrel, zömmel teltházzal és pótszékekkel pörögnek a vetítések a Zichy-ligetben. A Kortárs Művészet Fesztivál ideje alatt az ingyenes kertmoziban az elmúlt hónapok magyar mozisikereit vetítik, amikből erre a hétvégére már csak kettő maradt. Minden este nyolctól rövidfilmekkel nyitnak, a nagyfilmek pedig kilenctől kerülnek a vászonra. Péntek este Mundruczó Kornél filmje egy különös barátságról, a Jupiter holdja lesz műsoron, szombaton pedig a Genezissel fejeződik be a májusi kertmozi. Ennél részletesebben itt írtunk a Zichy liget mozijáról.

Mozi: Deadpool 2
Mikor?: Május 17-től
Hol?: Cinema City Alba

Két évvel ezelőtt csak Magyarországon 2 129 126 dollárért (mai árfolyamon kb. 566 millió forint) vettünk mozijegyet a Deadpool első részére. Ezzel 2016-ban ez a film lett a harmadik legnézettebb az országban, csak A kis kedvencek titkos élete és a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet előzte meg a bevételi listán. Vegyük hozzá azt is, hogy a Deadpool váratlanul szellemes, fanyar humorú és mérhetetlenül cinikus lett, ami egész egyszerűen baromi jól állt neki. Minden adott tehát ahhoz, hogy egy hasonlóan sikeres második részt láthassunk idén a mozikban. Deadpool ebben a részben a Kábel névre hallgató időutazó mutánssal kerül összetűzésbe. Azért, hogy a film vége hepiend legyen, és sikerüljön megmenteni egy kisfiú életét, létrehozza az X-Force alakulatot. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • img facebook img
  Fehérvár TV
  Három napos erőpróba-dobogóra állhattak a tűzoltóink
 • Bemutatták a Magyar Szent Család tematikus zarándokút kivitelezésének a részleteit
  Bemutatták a Magyar Szent Család tematikus zarándokút kivitelezésének a részleteit
 • Van gyanúsítottja az érdi gyilkosságnak
  Van gyanúsítottja az érdi gyilkosságnak
 • Tovább irtják a szúnyogokat az egész országban
  Tovább irtják a szúnyogokat az egész országban
 • Gasztro-Fesztet tartanak Pákozdon
  Gasztro-Fesztet tartanak Pákozdon
 • A Széchenyi diákjai nyerték meg a Bejczy Antal robotépítő versenyt
  A Széchenyi diákjai nyerték meg a Bejczy Antal robotépítő versenyt
 • Emelik a méhészeknek járó juttatásokat
  Emelik a méhészeknek járó juttatásokat
 • Több utcában is áramszünet lesz a jövő héten
  Több utcában is áramszünet lesz a jövő héten

Eseménynaptár

 • Jövőre is növekedhet a gazdaság
  Jövőre is növekedhet a gazdaság
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. június 20.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. június 20.
 • Újabb béremelés jön a védőnőknél
  Újabb béremelés jön a védőnőknél
 • Belügyminiszteri kitüntetést kaptak a Hableány roncsainak kiemelésében résztvevő szakemberek
  Belügyminiszteri kitüntetést kaptak a Hableány roncsainak kiemelésében résztvevő szakemberek
 • Életfogytiglant kaptak a halálkamion-per vádlottjai
  Életfogytiglant kaptak a halálkamion-per vádlottjai
 • A Sumákok nyerték a Bejczy Antal robotépítő versenyt az Óbudai Egyetemen
  A Sumákok nyerték a Bejczy Antal robotépítő versenyt az Óbudai Egyetemen
 • Minden hónap első hétfőjén csendes nyitvatartás a fehérvári Decathlonban is
  Minden hónap első hétfőjén csendes nyitvatartás a fehérvári Decathlonban is
 • Devizahitelek - A Kúria új szempontokat adott a felek közötti elszámoláshoz
  Devizahitelek - A Kúria új szempontokat adott a felek közötti elszámoláshoz
 • „Az a szép zöld gyep” — Janikovszky Éváról fia, Janikovszky János mesél a Múzeumok Éjszakáján a lev
  „Az a szép zöld gyep” — Janikovszky Éváról fia, Janikovszky János mesél a Múzeumok Éjszakáján a lev