5 évnél régebbi cikk

Ezekre figyeljen a diák, ha nyári munkát keres!
Ezekre figyeljen a diák, ha nyári munkát keres!

A szünidő beköszöntével egyre több diák vállal munkát, hogy megkeresse a nyelvvizsgára, nyaralásra valót vagy éppen a tanulmányai folytatásához szükséges pénzt. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Legalább tizenöt éves kor

Munkaviszonyt az köthet, aki már elmúlt tizenhat éves. A tizenöt évesek is dolgozhatnak kulturális, művészeti, sport és hirdetési területen szünidőben akkor, ha nappali tagozatra járnak.


Szülői beleegyezés is kell

A diákoknak is kell munkaszerződést kötniük, amiben szerepelnie kell az alapbérnek, a munkakörnek, a munkavégzés helyének, a munkaviszony időtartamának valamint jellegének (teljes- vagy részmunkaidő). Ha a fiatal még nem múlt el tizennyolc éves, a szerződés csak akkor érvényes, ha valamelyik szülője írásban hozzájárul.


Egyenlő munkáért egyenlő bért

Fontos tudni, hogy a diákmunka esetében is érvényes az egyenlő munkáért egyenlő bért elv. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy nyolcórás munka esetében a tanulónak is meg kell adni a minimálbért. 2018-ban ez bruttó 138 ezer forint. Ha viszont a fiatalnak már van középfokú végzettsége és az adott területen szakképesítése , akkor a munkaadónak a garantált bérminimumot kell kifizetnie, melynek összege bruttó 180 500 forint.


Be kell jelenteni a NAV-hoz

Ha aláírták a munkaszerződést, akkor a munkáltatónak be kell jelentenie a fiatalt a NAV-hoz, ugyanis az így szerzett jövedelem után is adózni kell. Még szerződéskötés előtt célszerű leellenőrizni a vállalkozást. A NAV honlapján az adatbázisok rovatban kell keresni, hogy a munkaadó korábban feketén dolgoztatott-e alkalmazottakat. Ha igen, érdemes másik nyári munkahely után nézni, mert ilyen helyeken kockázatos dolgozni. Arra is van lehetőség, hogy a diák meggyőződjön arról, hogy bejelentették-e. Erre utólag elektronikus ügyfélkapu segítségével a www.magyarorszag.hu oldalon van módja.


Segít az iskolaszövetkezet

A legtöbb diák iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, ahol kisebb a valószínűsége, hogy a fiatalt a munkája során valamilyen hátrány éri. Például nem kapja meg a teljes bérét, csak egy részét, vagy túlóráztatják, pedig még nem múlt el tizennyolc éves. Az ilyen eseteket az iskolaszövetkezetnek kell jelezni, ahonnét megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek