5 évnél régebbi cikk

Csomagol a család, avagy minden, amit a bőröndökről tudni érdemes
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alba Plaza
Csomagol a család, avagy minden, amit a bőröndökről tudni érdemes

Gondoltad volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudtad, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? És azt, hogy egy bőrönd esetében is nagyon hasznos, ha ki van mind négy kereke?

A szabadságolási időszak csúcsa a július, augusztus, ilyenkor indulnak útnak a legtöbben, maguk mögött hagyva a munkahelyi problémákat, a hétköznapok teendőit, hogy nyugodt környezetben pihenjék ki magukat. Legtöbb esetben a bőrönd csak az indulás előtt kerül elő, így előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban eszmélünk rá, hogy kofferünk nem alkalmas idei üdülésünkhöz.

Még ha bőröndünk állapotában nem is találunk kivetnivalót, megeshet, hogy a tavalyi autós, horvátországi nyaraláson használt sporttáska, idei repülős utunkra már nem lesz megfelelő. A nyugodt előkészületek érdekében időben kutassuk fel régi bőröndünket, győződjünk meg annak állapotáról, így abban az esetben, ha új táska szükséges, van időnk több típust is megnézni, és alaposan mérlegelni. Ajánlatos jó minőségű bőröndöt választani, hiszen a jól kiválasztott modellnek több éven keresztül is nagy hasznát vehetjük. Vásárláskor pedig érdemes utazásunk célját, valamint a közlekedési eszköz típusát is figyelembe venni. Lássuk, hogy mire kell odafigyelnünk!

1. Milyen anyagú legyen bőröndünk?

Függetlenül a közlekedési eszköz típusától, én mindenképpen a keményfedeles bőröndöt ajánlom, mert könnyen mozgathatók, egyszerűen tisztíthatók, védik a benne tárolt értékeinket és ellenállnak az időjárás viszontagságinak. A polikarbonát anyagnak valamint a Curv technológiának köszönhetően ezek a termékek még a legnagyobb literszámban is csak 3,5 kg önsúlyúak, így bátran lehet sokat pakolni mindegyikbe.

A Curv technológia olyan gyártási folyamat, amiben a polipropilén alapanyagot a gyártás során egy rendkívül ütésálló, extrém könnyű és nagyon ellenálló alapanyaggá teszik.

Sokan voltunk már szemtanúi a bőröndök ki- és bepakolásának különböző reptereken, így láthattuk, hogy csomagunkkal nem éppen úgy bánnak, mint a hímes tojással. Ezért nagyon fontos, hogy repülős utakra keményfedeles bőröndöt válasszuk, így értékeinket is biztonságban tudhatjuk.

Ha szeretnénk elkerülni az új kofferünkön éktelenkedő karcolásokat, akkor érdemes védőhuzatot is vásárolnunk hozzá, így táskánk sokáig szép maradhat. A keményfedeles bőröndökhöz két méretben léteznek védőhuzatok: az „M” méret a 65-75 cm közötti bőröndökhöz használhatók, az „L” méret pedig a 75-85 cm közöttiekhez. Ez a védőborítás extrém elasztikus alapanyagból van kifejlesztve, amelyet könnyed, tépőzáras rendszerrel helyezhetünk fel táskánkra.

Amennyiben azonban nem szeretnénk védőhuzatba beruházni, akkor indulás előtt a repülőtéren egyszerűen fóliáztassuk le a feladandó bőröndök mindegyikét. Szerintünk ez mindenképpen megéri az árát, hiszen óvja a táskák épségét, extra biztonságot ad a benne tárolt tárgyaknak és nem utolsó sorban még biztosítást is tartalmaz.

2. Itt garantáltan a méret a lényeg

A méretnek különösen a repülős utaknál és elsősorban a kézipoggyászok esetében van jelentősége, hiszen itt fontos, hogy olyan táskát válasszunk, amelynek nagysága megfelel a legtöbb légitársaság által elvárt kézipoggyász méreteknek. A legtöbb táskamárka termékportfóliójában van olyan kabintáska, amely belefér a megadott méretezésbe (51cmx41cmx23cm), így ezeket díjmentesen felvihetjük a fedélzetre. Ez alól kizárólag a Wizz Air a kivétel, hiszen az ő szabványuk a legszigorúbb (42x32x25 cm), ám erre a méretre legtöbb gyártó még nem állt át. Az MK LEDERNEK van egy speciális terméke, a Touareg Mini Trolley, ami még ennek a szabályozásnak is megfelel.

3. Hasznos, ha ki van mind a négy kereke

A méret és az anyag mellett, arról is döntenünk kell, hogy kerekes típust válasszunk, vagy sem, bár utóbbi egyre inkább kiszorul a piacról. Saját tapasztalat alapján abszolút a gurulós verziót javaslom, ebből is a legtökéletesebb választás a négykerekű modell. Persze van, aki ragaszkodik a kétkerekes verzióhoz, de amennyiben megvan bennünk a kellő nyitottság az újra, akkor én a négykerekest ajánlom, mert ebben az esetben a megpakolt bőrönd súlya nem a kezünkre nehezedik, hanem a négy keréken, együttesen oszlik el.

Két kerék esetén - mivel mozgatásnál meg kell dönteni a bőröndöt - a súly a kezünkre nehezedik, ami nagyon kényelmetlen. Ráadásul a kétkerekes bőrönd gyorsabb tempónál könnyen instabillá válik, eldőlhet vagy felborul, ami nem túl szerencsés. Óvakodjunk továbbá az olyan bőröndtől, amelyen a kerekeken kívül egyéb kiálló alkatrészek is vannak, hiszen ezek a pakolás során könnyen letörhetnek, megsérülhetnek.

4. Színek és minták egész kavalkádja

A méret, a kerekek, illetve a borítás mellett nagy jelentőséggel bír a bőrönd színe is. A szakember szerint a praktikum és a dizájn között a mérleg nyelve mindig a praktikum felé kell hogy billenjen, vannak azonban olyan esetek, ahol a dizájn segítségünkre lehet a praktikumban is. A manapság kapható harsány színű bőröndök nagy előnye ugyanis, hogy a legzsúfoltabb poggyászkiadón is rögtön megtaláljuk saját csomagunkat. Ezzel a fajta megkülönböztetéssel azonban még csak kevesen élnek, pedig színek tekintetében napjainkban nagyon népszerűek a neon színek, sőt a gyöngyház árnyalatok is egyre jobban hódítanak. 

A bőröndre ragasztott név, szálloda cím, illetve telefonszám megadásával viszont azok is sokat tehetnek táskájuk megkülönböztetéséért, akik a hagyományos színekhez ragaszkodnak. Az adatok bőröndön való feltüntetése egyébként minden utazás alkalmával javasolt. Ha pedig többször ugyanazzal a táskával repülünk, ne felejtsük el a tudnivalókat, mint célállomás, szálloda címe, stb., minden repülés előtt frissíteni.

Amennyiben úgy érzed, hogy lenne még kérdésed a bőröndökkel kapcsoltban, vagy jól jönne egy kis támogatás a beszerzésben, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek