5 évnél régebbi cikk

Elkészült Magyarország pizzatérképe: nem hinnéd, hogy mit esznek a legtöbben Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaElkészült Magyarország pizzatérképe: nem hinnéd, hogy mit esznek a legtöbben Székesfehérváron

Magyarországon már teljesen megszokott, hogy a pizzázók étlapján sokszor megszámlálhatatlan mennyiségű pizza található. Mivel a jelenség nem újkeletű dolog, így szinte biztos, hogy az emberek nem sima margherita pizzát rendelnek, hanem mindenféle különlegességet kérnek tésztalapjukra. De vajon melyik a legnépszerűbb pizza Székesfehérváron?

Manapság már egyre inkább kezdenek kimenni a divatból az olyan alap pizzák, mint a sima sonkás vagy szalámis, és a mindenféle extra körítéssel ellátott csodák lesznek a nyerők. Persze ilyen téren nem szeretem a változást, a pizza szent és sérthetetlen, így én is a hagyományosabb ízek mellett teszem le a voksom. Nálam a sonkás-kukoricás az etalon, de a szalámis és a gyrosos/kebapos pizza sem áll távol tőlem. Nem mondom, hogy az étlapokat böngészve, ne tesztelnék le pár újabb alkotást, de az olyan gasztronómiai zsákutcák, mint a nutellás vagy a lekváros pizza nálam is kiveri a biztosítékot. 

Jó hír, hogy ilyen típusú pizzák nem kerültek fel arra az összeállításra, amelyet a Pénzcentrum Magyarország kedvenc pizzáiról készített a Netpincér a 2018-as rendelési adatai alapján. Most pedig következzen, amire mindannyian vártatok: Székesfehérvár kedvenc pizzája egyértelműen a hawaii pizza, amelyre jellemzően paradicsomszósz, sonka, kukorica, ananász és sajt kerül. Ezen kívül meg kell említenem, hogy a fővárosban és a többi megyeszékhelyeken sem sokkal letisztultabb a kép, a legtöbb helyen ugyanis olyan pizzák kerültek az első helyre, amelyek roskadoznak a különféle húsoktól és húskészítményektől. Hát, magyarok vagyunk, nemde?

A Pénzcentrum minden település esetében figyelmen kívül hagyta azokat a pizzákat, amelyek feltéteit a vendégek határozhatják meg, hiszen ezekről nincsenek további infók. Na, nem is csigázlak tovább titeket, nézzük, hogyan nézne ki Magyarország, ha a megyeszékhelyek kedvenc pizzáival ábrázolnánk a megyéket:

Az adatokból kiderült, hogy a fővárosban és a többi vidéki nagyvárosban sem rettennek meg az emberek a konzerv ananász pizzatésztára való sütésétől: Budapesten, Szombathelyen, Debrecenben és Miskolcon is a hawaii lett a legtöbbet rendelt pizza, de a Netpincér adataiból az is kiderült, hogy Kaposváron, Kecskeméten, Pécsett, Szekszárdon és Tatabányán is bekerült az ananászos varázslat a három leggyakrabban rendelt pizza közé. Ananászos pizzát mindenkinek, a nép ananászos pizzát követel! 

Békés megyében jól megfér egymás mellett a görög és az olasz kultúra, ugyanis a legkedveltebb pizza Békéscsabán a pizza a la gyros. Viszonylag a kevés feltétes pizzák nyertek Győrben (sonkás-kukoricás), Kecskeméten (bolognai), Szekszárdon (szintén bolognai), illetve Tatabányán, ahol az örök klasszikus sonkás pizza lett a befutó. Nógrádban pedig nagyon elcsípték az amerikai életstílust, ugyanis Salgótarjánban a sonkás-gombás-kukoricás California pizza lett a befutó.

Vidéken népszerűek még ezeken túl a magyaros (Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs), a parasztos (Szolnok) és a húsimádó pizzák (Szeged, Nyíregyháza). A legérdekesebb talán az egri Aladdin pizza lehet, amely egyáltalán nem mondható sem klasszikusnak, sem trendinek, ezen ugyanis van paradicsomszósz, szalámi, bacon, kukorica, sajt és tejföl is. 

(Forrás: Pénzcentrum)

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek