Partly cloudy11 °C
2021. január 21. csütörtök Ágnes
Menü
Házhozszállítás

Ne feledd visszaállítani az órádat hétvégén! - 2021-ig még marad az óraátállítás gyakorlata

Ne feledd visszaállítani az órádat hétvégén! - 2021-ig még marad az óraátállítás gyakorlata
óra (Fotó: metro.co.uk)

Kezdődnek a hosszú esték, a korai sötétedés: október 27-én, szombatról október 28-án, vasárnapra virradóra vissza kell állítani az óráinkat, hivatalosan hajnali 3-kor lépünk vissza egy órát hajnali 2-re. A téli és a nyári időszámítás közti váltogatás a legfrissebb hírek szerint 2021-ig megmarad.

Korábban arról írtunk, hogy ez a mostani talán az utolsó előtti óraállítás lesz, és ezután már csak 2019. márciusában kell áttérnünk a téli időszámításról a nyárira. Azután pedig végleg elfelejthetjük.

A legfrissebb hírek viszont arról szólnak, hogy ennél csak két évvel később, 2021-ben szűnhet meg az Európai Unióban az óraállítgatás, melytől a korábbi felmérések szerint az EU polgárainak nyolcvan százaléka szívesen búcsút mondana végleg. Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos szeptemberben kifejtette: "Javaslatunk értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Ez az igen ambiciózus ütemezés lehetővé teszi a polgárok számára, hogy késedelem nélkül élvezhessék az intézkedés előnyeit. Már most felkérjük a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében."

Egy most kiszivárgott javaslat szerint úgy néz ki több időre van szükség a megvalósuláshoz, és 2021. március 27-e lehet az az időpont, amikor végleg áttérhetünk a nyári időszámításra. Amelyik országok pedig a télit választják, azok 2021. október 31-én maradhatnak amellett tartósan. Amennyiben hosszú távon nyári időszámítás maradna hazánkban, annak következményeként december utolsó és január első napjain igen késői napfelkeltékre számíthatunk, reggel fél 9 tájban, ugyanakkor délután 5-ig szinte mindig világos marad majd.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Autót égetett egy férfi Ercsiben
  Autót égetett egy férfi Ercsiben
 • Mérsékelt maradt a koronavírus-koncentráció a fehérvári szennyvízben
  Mérsékelt maradt a koronavírus-koncentráció a fehérvári szennyvízben
 • Szombaton lesznek a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgák
  Szombaton lesznek a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgák
 • Némafilmekehez írtak ki zenei pályázatot itthon
  Némafilmekehez írtak ki zenei pályázatot itthon