5 évnél régebbi cikk

Vonatozd ingyen körbe Európát! Már lehet jelentkezni a pályázatra
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/youdiscoverEU
Vonatozd ingyen körbe Európát! Már lehet jelentkezni a pályázatra

Ki ne szeretné megspórolni az útiköltséget, és közben végigkalandozni Európa legszebb tájait? Ha még nem múltál el 18 éves, akkor most itt a lehetőség, hogy az Európai Bizottság pályázatán lecsapj a lehetőségre!

Idén már volt első köre az Európai Bizottság DiscoverEU pályázatának, akkor 15 000 európai fiatal utazhatta be Európát. A magyar fiatalok közül 3214-en jelentkeztek az első etapra, és közülük 287-en meg is kapták az ingyenes lehetőséget. Most elindult a második kör, amire bárki, aki nem töltött be a 18. életévét jelentkezhet december 11., kedd 12.00 óráig.

Ki és hogyan pályázhat?

A második fordulóra bárki pályázhat, aki 2000. január 1. és 2000. december 31. között született, és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára. A fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell regisztrálniuk december 11-én, kedden 12 óráig, és itt is kell osztaniuk utazási terveiket.

A pályázóknak az öt feleletválasztós kvízkérdésre kell ezt követően válaszolniuk az európai kultúra és sokfélesége, a fiatalokat megcélzó uniós ifjúsági kezdeményezések, valamint a közelgő európai parlamenti választások témájában, amelyekhez további kiegészítő kérdés is kapcsolódik majd a második forduló témaköreinek egyikéből. Az itt adott válaszok alapján választják ki a pályázat nyerteseit, akiknek 2019. április 15. és október 31. között nyílik lehetőségük az utazásra, legfeljebb 30 napos időszakban.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öt fős, 18 éves fiatalokból álló csoportban utazhatnak, alapesetben vasúton. Annak érdekében ugyanakkor, hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, adott esetben alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így az Unió távoli területein vagy szigetein élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

Az Európai Bizottság a speciális igényű és a hátrányos helyzetű fiatalokat is határozottan ösztönzi, hogy jelentkezzenek, és legyenek a DiscoverEU részesei. A speciális igényű jelentkezőket tájékoztatással és tippekkel segíti a Bizottság, és adott esetben viseli a különleges segítségnyújtással (például a kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya rendelkezésre állásával) kapcsolatban felmerült költségeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek