5 évnél régebbi cikk

Székesfehérvári gyártóüzembe is került a méreganyagot tartalmazó zabpehelyből
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Székesfehérvári gyártóüzembe is került a méreganyagot tartalmazó zabpehelyből

Méreganyag-tartalma miatt azonnali hatállyal vont ki a forgalomból gluténmentes zabtermékeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A toxinos zabból egy székesfehérvári gyártóüzembe is került.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelenleg is zajló Szupermenta zabkásatesztjén merült fel a gyanú, hogy két termék DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket, a vizsgálatok pedig igazolták a gyanút.

A toxinos zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar, egy budakeszi és egy dunabogdányi cég, és a Nébih jelenlegi információi alapján tőlük egy székesfehérvári és egy budapesti gyártóüzembe került az alapanyagokból. A szennyezett zabból készült termékeket a fogyasztóktól is vissza kell hívnia az érintett gyártóknak, akik a visszahívást már weboldalukon közzé is tették: a Hunorganic és a Szafi Reform érintett termékeit itt és itt lehet megnézni.  

Az érintett cégek adatai, és a jogsértések részletes leírása elérhető a Nébih jogsértési listáján.

Mikotoxinok
A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, a szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. (Nébih)
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek