Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 4. részMegfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 4. rész
Hogy mit? Például próbáljuk ki azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekről e cikksorozat első, második vagy harmadik részében írtam, és/vagy bővítsük a gyógyító finomságok beszerzését e záró felvonásban szereplő növényekkel.
Füge
Bár ilyentájt nem terem füge a kertekben (legalábbis nálunk, Magyarországon), viszont az áruházakban kapható akár friss gyümölcs, akár aszalvány formájában. Sőt, aki időben gondolt a télre (mint a hangyák), az befőttként vagy lekvárként tartósította, így nem kell mellőznie ezt a finom, egészséges gyümölcsöt a hóesés közben sem.
E gyümölcsöt gyógyhatása miatt (is) érdemes fogyasztani: lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonságára gondolva a téli időszakban és szoptatás alatt se mellőzzük étrendünkből! A felső légutak betegségeire vizes vagy tejes főzetét használjuk: torokgyulladás, megfázás, fogínygyulladás esetén hasznos segítséget nyújthat.
Magas káliumtartalma miatt szív és érrendszeri betegségeket gyógyíthatunk vele. Csökkenti a véralvadást, segíti a trombusok oldódását. Apró magvai enyhítik a székrekedést, és egy hónap alatt a gyulladt aranyeret is megszünteti, mivel növeli a bélperisztaltikát. Vérképző hatása miatt vérszegényeknek is ajánlott. Tejes nedve segít a vesehomok kitisztulásában, vesekő és hólyaghurut-problémák esetén is ajánlott fogyasztása.
Jiaogulan
Bár nem gyümölcs, de nagyon hasznos növény a jiaogulan, így mindenképpen meg kell említenem. Kína, Dél-Korea, Japán, Észak-Vietnam területén őshonos, ahol a halhatatlanság növényének tartják, mivel adaptogén és antioxidáns hatása miatt - állítólag - növeli az emberi élettartamot.
A jiaogulan jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra, koleszterin-szintre, erősíti az immunrendszert, adaptogén hatású, elűzi a depressziót, és még a daganatok kialakulását is gátolja. Megszünteti az álmatlanságot (89-95%-os javulásokról számoltak be a kutatások), szabályozza a vérnyomást, serkenti a szívműködést.
Csökkenti az LDL-t (rossz koleszterinszint) és növeli a HDL-t (jó koleszterinszint). Serkenti a fehérvérsejtek termelődését, immunerősítő hatású, bizonyítottan javítja az 1-es típusú diabéteszt, és még a hepatitis B is kezelhető vele. Sőt, a májat is megvédi több mérgező anyagtól (például a szén-tetrakloridtól), és a bronchitist is kezel(het)ik vele.
Megfázás/influenza esetén is ajánlott a belőle készült tea fogyasztása. E teát forrázással vagy főzéssel is elkészíthetjük. Előbbi esetén forraljuk fel a vizet, majd forrázzuk le vele a jiaogulan leveleit! 3-5 perc kell ahhoz, hogy kioldódjanak a hatóanyagok a levelekből. A növény zamata igencsak különleges, s ha hosszabb ideig áll, nem lesz keserű, hanem pont, hogy egyre intenzívebben édessé válik!
Csalán
Ha lázban úszik a testünk, akkor kiváló választás csalán! Levelében nagyon sok C, B, K-vitamin található, valamint béta-karotin is, kalcium, kálium, vas, klorofil, flavidok.
Ez a méltatlanul mellőzött növény nemcsak lázcsillapításra, hanem vérszegénységre, kiütésekre is használható tea formájában. A csalán emellett a legjobb vértisztító, mivel feloldja az anyagcsere során felhalmozódott salakanyagokat, eltávolítja a szervezetünkből a mérgeket. Csökkenti a húgysavszintet, ezért jó köszvényre is.
Akinek előfordul a családjában vesekőképződés, annak ajánlatos rendszeresen innia csalánteát, mert segítségével idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatása is van, ezért gyomor- és bélhurutra is alkalmazható.
A csalán gyökérzetét – béta-szitoszterin tartalma miatt – a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére is alkalmazzák, mivel vizeletmennyiség-növelő képessége miatt csökkenti a prosztata térfogatát. Ekcéma, pikkelysömör esetében csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú keverékéből készült teát ajánlatos fogyasztani.
A csalánból készült tea sok vitamint és ásványi anyagot (vasat) tartalmaz. Anyukám a teát úgy készíti el, hogy forró vizet önt a levelekre, majd tíz perc múlva leszűri. Általában teakeverékek összetevőjeként alkalmazza, amikor többféle növényt forráz össze.
Kínai datolya
Immunrendszerünket erősíthetjük kínai datolyával is. A jujuba rendkívül egészséges gyümölcs: 100 gramm friss növényben 300-500 milligramm C-vitamin található, ami sokszorosa az almában és a körtében fellelhető mennyiségnek.
Kiváló forrása a B-vitaminoknak, az olyan nyomelemeknek, mint a vas és a kalcium. A szervezetünk számára szükséges 24 aminosav közül a kínai datolya tizennyolcat tartalmaz! Rostokban és cukorban gazdag, C-vitamin tartalma is jelentős.
Bár a kínai datolyát a történelmi idők hajnalán már termesztették keleten, s kétezer évvel ezelőtt eljutott Európa mediterrán részeibe is, nálunk mégis nagyon kevesen ismerik.
Pomelo
Másik nagy kedvencem a pomelo. A pomelo Polinéziában és Malajziában őshonos. Neve malájul: pumpulmas. I.e. 100 körül került Kínába, ahol az immunrendszer őrének nevezik, mert a napi ajánlott vitaminbevitel kétharmadát biztosítja, mellette magas kalcium- és káliumtartalma, ezért kiválóan szabályozza a vérnyomást és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe lehet.
Illóolaja tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentő és serkenti a vérkeringést. Magját köhögés, emésztési zavarok és lumbágó esetén alkalmazzák. Levelét is fontosnak tartják: lázcsillapításként adják a betegnek. A leveléből, virágaiból, kérgéből készített főzetet pedig az ekcéma kezelésére használják.
Fogyókúrához is kiváló, mivel, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm, és zsírégető enzimjei sem elhanyagolhatóak. Tele van olyan rostokkal, amelyek jó hatással vannak az emésztésre.
A pomelo az őszi-téli vitaminkoktélok tökéletes kelléke. Ha valaki igazi energiabombára vágyik, akkor fussa át újra e cikksorozat három részét, válassza ki kedvenc gyümölcseit, majd jöhet a turmixolás!