5 évnél régebbi cikk

Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 3. rész
Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! - 3. rész

Gyógyszer vagy gyümölcs / zöldség? Mi vonzóbb egy beteg számára, aki gyógyulni akar? Valószínűleg a természet ereje, amely vitaminokkal tölti fel testünket.

Van élet a gyógyszereken túl is! – tudhatták meg olvasóim a négy felvonásosra tervezett cikksorozat első és második részéből. Bemutattam már a hagyma(tea), a csipkebogyó, a citrom, a koktélnarancs, a fügekaktusz, a datolyaszilva, a naspolya, a csipkebogyó és a gránátalma jótékony hatását, most pedig tovább kutatunk a náthás / influenzás időszak gyógyító „növényei” között.

Elsőként nézzük meg a gyömbért, amely remek gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatású. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket és szilikont. Nemhiába az egyik legrégebben használt növény a gyógyhatásai miatt.

Segít megelőzni a megfázást és az influenzát. Melegítő, izzasztó hatású, vírus- és baktériumellenes hatóanyagai is vannak, csillapítja a köhögést, csökkenti a lázat, felturbózza az immunrendszert. Megfázás és influenza esetén naponta többször ajánlatos a gyömbér fogyasztása.

Ha a megfázásunkat akarjuk kezelni vele, akkor forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért, és inhaláljunk vele törölköző alatt! Így segíthetünk a letapadt váladék feloldódásában.

Ha teát akarunk inni, akkor reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és a kész italt kortyolgassuk el. (Ízesíteni sem kell.)

Mivel gyulladáscsökkentő hatású, ízületi fájdalmak esetén is érdemes kihasználni gyógyerejét: reumára, a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalomra remekül alkalmazható.

A köhögéscsillapító hatású papsajt szó szerint úton-útfélen elérhető. Kinő a kidőlt, régi kerítés mellett, a komposztáló közelében vagy a tyúkudvar sarkán is (amíg a csirkék rá nem bukkannak). A papsajtot hörghurut, köhögés, rekedtség, mandula- és gégegyulladás, gyomor- és bélfekély gyógyítására is használhatjuk.

 Hatóanyagai: antocián glikozid, cserző anyag, foszfor, kalcium, nitrogén, polifenol, tannin, vas. A, B1, B2, B3, C-vitamint tartalmaz.

A papsajtot főként gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmazhatjuk tea formájában. A teához vegyünk egy púpozott kanál szárított növényt, áztassuk bele egy csésze hideg vízbe, majd melegítsük fel, szűrjük le és kortyolgassunk el belőle naponta két-három csészével.

A tea jó gyomor- és hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, gyomor- és bélfekély gyógyításakor is. Használhatjuk tüdőtágulatra is. Ebben az esetben ne csak igyuk, hanem éjszakánként borogatást is tegyünk belőle a mellkasunkra. Ilyenkor jól melegítsük fel a folyadékot, mielőtt átitatjuk vele a textíliát! A gyomrunkon és a mellkasunkon kívül a szemünkre is kerülhet a teából, ha szárazságot tapasztalunk.

Ha öblögetni akarunk – például a torkunkat, garatunkat, a gyulladt szájüregünket -, akkor főként a leveleket és a fiatal hajtásokat főzzük fel (egy maréknyit) egy-másfél liter vízbe téve.

A banán és a citrusfélék után a kiviből fogyasztja a legtöbbet a magyar lakosság. A finom, lédús gyümölcs számos jótékony hatással rendelkezik: védi a szívet, hozzájárul a fogak egészségéhez, mérsékli a fogszuvasodás kockázatát, óvja a bőrt, segít a méregtelenítésben is.

A kivi 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, kb 0,5 százaléka növényi zsír (telített-, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak), 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost. Ásványianyag-tartalma jelentős: bőven található benne kalcium, magnézium, vas, cink, réz, kálium, nátrium, foszfor, mangán, szelén. Aminosavakban is gazdag. Magas koncentrációban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitaminokat. C-vitaminban bővelkedik: egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét.

A C-vitamin tartalom miatt kiváló immunerősítő és antioxidáns. Segítségével megelőzhető a nátha, influenza, megfázás kialakulása. Ezen kívül felgyorsíthatja a húgyúti megbetegedések, az ínygyulladás stb. gyógyulását is. Antioxidánsai semlegesítik azokat a szabad gyököket, amelyek felelősek az öregedésért, szívbetegségekért, gyulladásokért, daganatos elváltozásokért.

A gyümölcs hatóanyagai szabályozzák a vér koleszterinszintjét, javítják a keringést, s így csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. A kivi vérhígító hatásáról is híres. Szabályozza a vérnyomást (segíthet megszüntetni a magas vérnyomást).

sütőtök gyógyhatása közismert: jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, béltisztító, hashajtó, és a megfázásos betegségekre is kiváló: köhögés, légúti megbetegedések esetén fogyasszunk minél többet belőle! Régen vesebetegeknél, májbetegségek során használták. Erősíti az immunrendszert.

 Nagyon sok káliumot tartalmaz, ami szervezetünk folyadék háztartására jótékony hatást gyakorol. Magnéziumtartalma védi az idegrendszert, és szintén támogatja a keringést. Égési sérülések esetén borogatásként alkalmazható. Allergia és bőrpanaszok során is „elővehető”.

A sütőtök energiatartalma csupán 336 kj (80kcal), tehát diétában tökéletes választás! – És egyszerűen el is készíthető: vágjuk ketté a tököt, szedjük ki a magokat és toljuk be a sütőbe! Aki akarja, szórja meg kakukkfűvel, gyömbérrel, rozmaringgal (esetleg sóval, borssal, fokhagymával).

 (Folytatjuk)

Borítókép: tga.gov.au
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek