Fair15 °C
2019. november 17. vasárnap Hortenzia, Gergő
Menü

Jiaogulan: a hosszú élet titka

Jiaogulan: a hosszú élet titka
Jiaogulan testközelből (Fotó: Flickr/Maja Dumat)

Egy dúsan burjánzó növényt fedeztem fel tegnap szüleim kertjében. Olyan gyorsan futotta be az egyik üvegház mellett a leszúrt bambuszszárakat, hogy szinte észre sem vettem trónfoglalását. Terjeszkedési képessége meglepő, ahogyan neve is különleges: jiaogulan. Sokan ötlevelű ginsengnek is nevezik, hasonlósága miatt, bár túltesz azon: gyógyhatású összetevőinek mennyisége négyszer akkora, mint az említett közismert növénynek.

A jiaogulan - Gynostemma pentaphyllum – meglepő módon a lágyszárú szőlőfajták családjába tartozik, azon belül is a Cucurbitaceae (tök, uborka, dinnye) família része. Kúszó növény, indák segítségével szinte bármire felkapaszkodik. Fogazott levelei általában ötös csoportosulásban találhatók, de hármas vagy hetes tagolódást is láthatunk egyes fajtáknál. Kétlaki: vagy porzós, vagy termős virágok fejlődnek a növényen. Ha termeszteni akarjuk, akkor egy női és egy férfi példányt is be kell szereznünk.  

Jiaogulan: a hosszú élet titka

A jiaogulan kétlaki növény (Fotó: Temesvári Márta)

Nagyon szívós fajta, jól bírja a telet, csak a föld feletti hajtásai fagynak el, és tavasszal újra kihajt tőről. Érdemes lombbal letakarni, ha jön a tél, hogy megvédjük a hidegtől. Ha cserépben neveljük, akkor a szobában egész évben zöldell. Júliustól augusztusig virágzik, leveleit télre hullatja el. A beporzását rovarok végzik. A napos helyeket kedveli, ne ültessük árnyékba!

Anyukám egy közismert növény-katalógusból vásárolta meg az első tövet, akkor úgy gondolta, megérte a sok ezresért. Aztán rájött arra, hogy a fehérvári piacon töredék-áron kínálják a jiaogulant, és hazajövet harci táncot járt az utánvételi bizonylaton… (Azóta az említett katalógust és testvéreit csomagolásra és a kisállatok alomalátétének használjuk csak, mert begyújtani nem jó vele, lévén, színes papírra nyomtatták, kissé fényes is, vagyis furcsa füstöt és szagot áraszt, ami egészségtelen és nem kellemes se az orrnak, se a szemnek.)

A jiaogulan, ahogyan neve is sejteti tőlünk jóval keletebbre, Kína, Dél-Korea, Japán, Észak-Vietnam területén őshonos, ahol a halhatatlanság növényének tartják, mivel adaptogén és antioxidáns hatása miatt - állítólag - növeli az emberi élettartamot: testünk egyik legfontosabb antioxidánsa a SOD, ettől függ leginkább az élettartam, e növény pedig növeli a SOD mennyiségét. Csökkenti a szuperoxid gyökök és a hidrogén-peroxid mennyiségét.

Jiaogulan: a hosszú élet titka

Kúszó növény, indái segítségével bármire felkapaszkodik
(Fotó: Temesvári Márta)

Jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra, koleszterin-szintre, erősíti az immunrendszert, adaptogén hatású, elűzi a depressziót, és még a daganatok kialakulását is gátolja.  Megszünteti az álmatlanságot (89-95%-os javulásokról számoltak be a kutatások), szabályozza a vérnyomást, serkenti a szívműködést (más gyógynövényekkel kombinált kezeléses kísérletekben az egy veréssel továbbított vér mennyiségét 37%-kal, a perctérfogatot 21%-kal növelte).

Csökkenti az LDL-t (rossz koleszterinszint) és növeli a HDL-t (jó koleszterinszint). Serkenti a fehérvérsejtek termelődését, immunerősítő hatású, bizonyítottan javítja az 1-es típusú diabéteszt, és még a hepatitis B is kezelhető vele. Sőt, a májat is megvédi több mérgező anyagtól (például a szén-tetrakloridtól), és a bronchitist is kezel(het)ik vele.

Plusz jó hír: nincsen semmilyen mérgező hatása! – Ilyen paraméterekkel persze, hogy bekerült szüleim biokertészetébe – és tea-alapanyagos dobozaiba!

A belőle készült teát forrázással vagy főzéssel is elkészíthetjük. Előbbi esetén forraljuk fel a vizet, majd forrázzuk le vele a jiaogulan leveleit! 3-5 perc kell ahhoz, hogy kioldódjanak a hatóanyagok a levelekből. A növény zamata igencsak különleges, s ha hosszabb ideig áll, nem lesz keserű - mint ahogyan azt a legtöbb tea esetében tapasztalni szoktuk -, hanem pont, hogy egyre intenzívebben édessé válik! Nyáron is ajánlott fogyasztani: kihűtve remek üdítő.  Főzetet is készíthetünk belőle: a leveleket főzzük zubogó vízben úgy három percig, majd vegyük le a tűzről az edényt, fedjük le, és a végeredményt egész nap kortyolgathatjuk!

Jiaogulan: a hosszú élet titka

A jiaogulan leveleit teafőzésre használjuk - sokan életelixírnek tartják
(Fotó: Temesvári Márta)

Ázsiában naponta többször is isszák a jiaogulan teát arra gondolva, hogy nemhiába magas a 100 éves kort megért emberek aránya a növény eredeti élőhelyén. Reggel, munkába indulás előtt is ezt isszák az arrafelé élők, hogy legyen energiájuk a nap során, és este hazatérve is, hogy a kimerültséget megszüntessék.

Az első leírást 1406-ból (a Ming-dinasztia idejéből) találták a jiaogulan-ról. Ebben a fellelt anyagban Zhu Xiao mutatta be a növényt, és illusztrálta is a Materia Media alultápláltságnál című orvosi szakkönyvében. Ő írt először arról, hogy éhínség, élelmiszerhiány esetén is kiváló táplálékul szolgál. A következő dokumentum évszáma 1578, amikor is a híres füvész, Liu Shi-Zhen azt részletezte gyógynövényes könyvében (címe: Compendium of Materia Media), hogy milyen betegségeket lehet kezelni vele: nyakdaganatot, traumát, garatdaganatot, vérvizelést, ödémát…. (Bár összekeverte a wulianmei-vel, amely hasonló hatással bír. A tévedést Wu Oi-Jun korrigálta 1848-ban.)

A növényt 1972-ben kezdték meg először alapos vizsgálatnak alávetni - úgymond tudományosan -, amikor hörgőgyulladásos betegeket kezeltek vele. A világszintű elterjedése elsősorban az édesítőszerek utáni kutatásokra tehető, az 1970-es évekre. A japánok édes futónövénynek nevezik, vagyis amacharuzunak. Kiderült, hogy több hatóanyaga azonos a Pantax Ginseng-gel. Hamarosan felfedezték, hogy a jiaogulanban 82 féle szaponin is található (a ginzengben csak 28). A szaponinok segítik más hatóanyagok oldékonyságát és felszívódását. Ez 1977-ben történt Takemoto professzornak köszönhetően.

Jiaogulan: a hosszú élet titka

Zsuzsi szereti maga összekeverni a tea-alapanyagokat, mert fontos számára családja egészsége. Kislánya, Bogi is szívesen issza meg a jótékony hatású nedűket.
(Fotó: Temesvári Márta)

Végezetül még egy jó hír a sportolóknak, sportkedvelőknek (akik reményeim szerint olvassák a Testszobrászat rovatot is): 1984-ben több olyan tesztet is elvégeztek, amelyekkel bebizonyították, hogy a jiaogulan növeli a teljesítőképességet, s csökkenti a túledzés hatásait (mivel védi az immunrendszert a stressztől). Élesebbé teszi a reflexeket, fokozza az állóképességet, és a regenerációhoz szükséges időt is csökkenti. Sőt, a kísérletekben részt vevő tesztalanyok kevésbé izgultak a versenyek előtt és alatt. Tehát tökéletes azok számára, akik sportteljesítményükön javítani szeretnének, és segíthet azoknak is, akik korlátozottak a mozgásban (ágyhoz kötött betegek, tolószékes emberek…).

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Márton-napi programokkal várják ma az érdeklődőket a Táncházba
  Márton-napi programokkal várják ma az érdeklődőket a Táncházba
 • Már beváltották a rezsiutalványok többségét
  Már beváltották a rezsiutalványok többségét
 • Nulla negatív vérre van szüksége egy hat hetes székesfehérvári kisbabának
  Nulla negatív vérre van szüksége egy hat hetes székesfehérvári kisbabának
 • Urológiai szűrőnapot tartanak a Család és Nővédelmi Központban
  Urológiai szűrőnapot tartanak a Család és Nővédelmi Központban
 • Százmilliókat ásott el a kertjében egy biatorbágyi drogkereskedő
  Százmilliókat ásott el a kertjében egy biatorbágyi drogkereskedő
 • Már lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre
  Már lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre
 • Tragédia történt a sárvári gyógyfürdőben
  Tragédia történt a sárvári gyógyfürdőben
 • HÍRADÓ 2019. november 15.
  HÍRADÓ 2019. november 15.

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 15.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 15.
 • Káoszt okozott a havazás Ausztria több tartományában.
  Káoszt okozott a havazás Ausztria több tartományában.
 • Ma avatják fel a Puskás Arénát Budapesten.
  Ma avatják fel a Puskás Arénát Budapesten.
 • Több mint 300 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás az első havazás után Franciaországban
  Több mint 300 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás az első havazás után Franciaországban
 • Az aszfalt királyai kritika: a Ford és a Ferrari a mozivásznakat is meghódították
  Az aszfalt királyai kritika: a Ford és a Ferrari a mozivásznakat is meghódították
 • A zaklatásról és az ADHDról is szó esik a második Kincsestár Konferencián
  A zaklatásról és az ADHDról is szó esik a második Kincsestár Konferencián
 • A koraszülöttekre hívta fel a figyelmet a Szent György Kórház
  A koraszülöttekre hívta fel a figyelmet a Szent György Kórház
 • Jövő héten kezdődik a légvezetékek alatti gallyazás Fehérváron
  Jövő héten kezdődik a légvezetékek alatti gallyazás Fehérváron
 • Ellenőrzés - a járművek téli felkészültségét vizsgálják a jövő héten
  Ellenőrzés - a járművek téli felkészültségét vizsgálják a jövő héten