5 évnél régebbi cikk

Mit tehetünk kutyánk egészségéért a téli időszakban?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit tehetünk kutyánk egészségéért a téli időszakban?

Kutyánk egészsége minden évszakban fontos, de a téli időszakban kiemelten figyelnünk kell rá. Dr. Lorászkó Gábor elmondta nekünk, mit tehetünk kint tartott kutyánk jólétéért a hideg évszakban.

Mit tehetünk kint tartott kutyánk egészségéért a téli időszakban? Szükséges plusz vitaminozás a takarmányozás mellett? 

Nem szükséges, de jó kutyaház az igen. Elemelve a talajról, szélmentes helyen felállítva, de úgy, hogy onnan a kutya ne csak tűzfalat lásson, mert kíváncsi, szereti tudni ki jár az utcán a kerítés mellett. A ház teteje, oldala legyen zárt, az aljába tegyünk valami rongyot, például használt ruha üzletből maradék pamut anyagokat nagyon olcsón vehetünk. Ezeket időnként kidobhatjuk, így a kutyaházban is tisztaság lesz, nem pedig bolhafészek.

A táplálék kétségkívül fontos, és a megnövekedett energia igényt fedezni kell. Az egyik lehetőség, hogy növeljük a szokásos takarmány mennyiségét, a másik, hogy a tápot kiegészítjük. Legegyszerűbb a sertészsír, ami a takarmányra rá, vagy bele tehető, a kutyák szívesen megeszik, szinte 100%-ban meg is emésztik, kiváló energiaforrás. Másra azonban nem jó, sem fehérje-, sem vitaminforrásként.

A szénhidrátok közül a száraz kenyér, például levesbe áztatva, vagy vegyes ételmaradékba keverve szintén nagyon jó energiaforrás, viszont vigyázni kell, mert elhízáshoz vezethet.

A víz szintén nagyon fontos, de gyakran alkalmatlan edényben kapják a kinti kutyák a vizet, figyeljünk oda erre is, a lényeg, hogy alul szélesebb legyen, hogy ne billenjen fel, legyen elég nagy és jól tisztítható.

Az étel mellett a mozgás révén szabadul fel a legtöbb energia, így a téli hamar sötétedő hűvös napokon is a séta, futás, játék a legnagyobb jótétemény egy kutyának, amit nem helyettesíthetünk vitamintablettákkal. Ez utóbbiak külön adására normális takarmányozás mellett nincs szükség.

Ha a környezetünkben látunk elhanyagolt, éhező kutyát, tudjunk róla, hogy zsírral és kenyérmaradékkal szinte ingyen is nagyot segíthetünk rajta.

Dr. Lorászkó Gábor, állatorvos

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek