5 évnél régebbi cikk

Késő bánat? Gigaerdőket telepít Kína és India
Fehérvár Médiacentrum fotójaKéső bánat? Gigaerdőket telepít Kína és India

Az ázsiai ipari óriások eddig negatív előjellel szerepeltek a Föld szennyezéséről szóló hírekben, pedig valóban igyekeznek megmenteni bolygónkat. A kérdés csak az, időben vannak-e?

Az elképesztő mennyiségű terméket előállító ázsiai ipar hasonló méreteket öltő lég- és egyéb szennyezéséről vált híressé (hírhedté?). Az elmúlt években rengeteg támadást kaptak emiatt a térség országai, főleg a két óriás, India és Kína. Mint kiderült, a két nemzet azért igyekszik kozmetikázni ökológiai lábnyomát, nem is kis mértékben, kérdés azonban, nincsenek-e elkésve ezzel?

A BBC beszámolója alapján a két ország még a 2000-es években tervezte el és kezdte végrehajtani a "Kizöldítési Akció" néven emlegetett programját, amely alapvetően két részből áll. Az egyik az erdős területek, a másik a növénytermesztésbe bevont földek növelését célozta meg, ezzel kívánták semlegesíteni az ipari tevékenységből fakadó szén-dioxid-kibocsátást. A két nemzet az elmúlt időszakban évente 5,1 millió négyzetkilométerrel növelte a zöldterület nagyságát, amely így 5 százalékos növekedést hozott a program megkezdése óta.

A NASA műholdjának adatai szerint az elmúlt két évtizedben nagyjából akkora területet sikerült bezöldíteni a két országnak, mint a komplett Amazonas-medence. Az adatok szerint Kína mintegy 42 százalékkal járult hozzá az erdők megőrzését és bővítését célzó globális programhoz. A "zöldítés" további 32 százaléka – amely az indiai program 82 százalékát teszi ki – a műtrágyázásnak és az öntözésnek köszönhető intenzív növénytermesztésből adódik. A zöldségek, gyümölcsök és különböző gabonafélék termesztése 2000 óta 35-ről 40 százalékra nőtt.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy a program nem fogja meghozni a várt eredményeket. Ennek több oka is van. Egyrészt Indiában gond lehet a termesztésbe bevont területek öntözésével, ugyanis az ország édesvízkészlete rohamos fogyásnak indult. Ráadásul az ország levegőjének szén-dioxid-szintje rekordot döntött, így a növények hiába vonnak ki egyre többet, annak szintjét már nem képesek kellő hatékonysággal befolyásolni.

Ráadásul Ranga Myneni, a Bostoni Egyetem tudósa a BBC-nek úgy nyilatkozott, a rengeteg faültetés egyre kevésbé képes ellensúlyozni a klímaváltozás hatásait. A jégtakaró továbbra is olvadni fog, a tengerek szintje emelkedik, a trópusi viharok pedig egyre gyakoribbak és egyre pusztítóbbak lesznek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek