5 évnél régebbi cikk

Szipola Antal nyerte a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzipola Antal nyerte a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot

Lement az első Szóval győzni kommunikációs verseny, ahol Székesfehérvár középiskolásai mutatták meg, milyen fából is faragták őket. A megmérettetés végén a neves zsűri a Ciszterci Szent István Gimnázium tizenegyedikes tanulóját, Szipola Antalt hozta ki győztesnek. A bajnokság közönségdíjasa Vörös Ádám, míg a Fehérvári Programszervező Kft. különdíjasa Csüri Fanni Noa lett.

Március 8-án (pénteken) bonyolították le az országosan is egyedülálló Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét, amelyben fehérvári középiskolás fiatalok mutathatták meg, mennyire bánnak jól a szavakkal.

A versenyt még 2018 decemberében hirdették meg, és a több mint harminc jelentkező közül tizenketten (Alföldi Laura, Balogh-Vadász Barnabás, Bíró Mózes Áron, Csüri Fanni Noa, László Laura, Milák Tünde, Nyári Ádám, Rudniczai Rudolf, Sándor Tamara, Szipola Antal, Tóth Kristóf és Vörös Ádám) jutottak be a végső megmérettetésre. A döntősök ez idő alatt sem tétlenkedtek, ugyanis februárban részt vettek a mentor napokon is, ahol többek között a retorika szabályait, a hatásos beszéd felépítését, a gesztusok fontosságát és az interjúkészítés alapjait is elsajátították.

Persze mindezt nem egyedül tették, segítségükre neves mentorok siettek: Azurák Csaba (aki egyben a döntő házigazdája is volt) a TV2 műsorvezetője, Bakonyi István irodalomtörténész, dr. Ignácz Adrienn pszichológus (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) és Kozáry Ferenc színművész is folyamatosan foglalkoztak a nebulókkal, hogy minél jobb teljesítménnyel rukkoljanak elő a mindent eldöntő végső fordulóban.

A kommunikációs döntő első körében aztán egyből bele is csaptak a lecsóba a lelkes fiatalok: Mit jelent a siker? Hogyan lehetünk sikeresek? - ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat, amelyek kifejtésére mindössze három percnyi idejük volt. Ezután következett a - szerintem mindenki által a legjobban várt - forduló, ahol is Azurák Csaba interjúztatta meg a versenyzőket, a téma ezúttal a Z generáció volt, illetve hogy mit adhat nekik egy vidéki város.

Az utolsó megmérettetés már egy fokkal lájtosabb volt, a fiataloknak egy percben kellett reagálniuk egy videóbejátszásra, amely a médiatudasságot foglalta magába.  

A tizenkét fiatalt aztán a négytagú zsűri értékelte (közben a Blahalousiana két tagja, Schoblocher Barbi és Jancsó Gábor szórakoztatta a versenyre kilátogatókat): Aczél Petra (a zsűri elnöke), a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. stratégiai főtanácsadója, Novák Péter, tévés személyiség, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója és Töll Konrád, a polgármesteri hivatal kommunikációs munkatársa végül hosszas tanakodás után Szipola Antalt, a Ciszterci Szent István Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulóját hozta ki győztesnek, így ő lett 2019 kommunikációs bajnoka.

A Fehérvári Programszervező Kft. különdíját (a szintén ciszteres) Csüri Fanni Noa kapta, a döntő utáni fogadáson pedig a közönségdíjat is kihirdették: a nézők szerint Vörös Ádám, a Tóparti Gimnázium és Szakgimnázium diákja bizonyult a legjobbnak.

Az újdonsült kommunikációs bajnok sűrű napok elé néz, ám mielőtt belevágott volna a buliba, sikerült pár szót váltanom vele.  

Hogyan érzed magad most, hogy megnyerted a versenyt?

Felszabadító és jóleső érzés. Igazán sok munka és felkészülés áll mögöttem/mögöttünk, nagyon boldog vagyok.

Miért jelentkeztél a versenyre?

Családi és baráti indíttatásból. Először nem is nagyon volt kedvem az egészhez, csak miután bejutottam a második fordulóba, úgy voltam vele, hogy akkor most már adjunk bele mindent.

Hogyan készültél fel a megmérettetésre?

Főleg előzetes ismereteimre építkeztem, de a zsűrivel való munka is nagyban hozzájárult sikeremhez. Nagyon sokat köszönhetek Brunner Mátyásnak és Darkó Dánielnek, akik tanácsaikkal és gondolataikkal segítettek a győzelemhez.

Milyen volt a közös munka a mentoroddal?

Nagyon izgalmas. Jó kapcsolat alakult ki közöttünk, érdekes és értékes a szakmabeliektől ilyen közvetlenségben tanulni.

Mi inspirált téged?

Mindennapi tapasztalásaim a világról.

Mi volt a legnehezebb része a döntőnek?

Az első feladat, a három perces beszéd megtartása a jövőbeni sikerről.

Mit von maga után, hogy megnyerted a versenyt?

Nos, ez már a hatodik interjúm, de nem hinném, hogy nagyon megváltozna ettől az életem. A nyereményeknek természetesen jó hasznát fogom venni.

Innen merre tovább, esetleg a kommunikáció irányába indulsz el vagy teljesen más területen?

Nem tervezek a médiában dolgozni, és politikusnak sem készülök. A természettudományok érdekelnek főleg. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a versenyen elsajátított képességeimet a mindennapi életemben is kamatoztatni tudom majd.

A Szóval győzni kommunikációs bajnokságról a Fehérvár Televízió is készített anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek