4 évnél régebbi cikk

Nejlonzacskó helyett: nemsokára Fehérvárra is megérkezhet a SPAR környezetbarát tasakja
Nejlonzacskó helyett: nemsokára Fehérvárra is megérkezhet a SPAR környezetbarát tasakja

Március vége óta három magyar város SPAR-jaiban és INTERSPAR-jaiban már újrahasználható tasakokban is lehet zöldséget és gyümölcsöt vásárolni. Ha a néhány hónapos tesztidőszak sikeres lesz, az egész országban bevezetik a környezetbarát zsákokat. Pusztuljanak a nejlonzacskók!

Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab, ami a teljes lakosságra vetítve összesen közel 300 millió zacskót jelent. Egy másik kimutatás szerint az országban naponta (!!!) egymillió műanyag zacskó fogy. A gond csak annyi ezekkel a zirgő-zörgő kis cafatokkal, hogy nem, vagy alig bomlanak le és akár 1000 évig is szennyezhetik a bolygót. Sokat tehetünk ez ellen, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot és nem egyszerűen a szemetesbe dobjuk a zacskókat. Vagy ennél is jobb megoldás, ha tudatosan vásárolunk és minimalizáljuk a nejlonzacskók használatát. Ebben segíthet a SPAR legújabb kezdeményezése.

Az élelmiszer-üzletlánc március 20-tól három magyar város (Győr, Szeged, Tatabánya) üzleteiben kísérleti jelleggel bevezette az újrahasználható tasakot. A mosható, szalaggal jól zárható és így akár évekig is használható zsákokat a zöldséges-gyümölcsös részlegek helyezték ki. A csomagok ára 599 forint, amiért cserébe rögtön három környezetbarát tasak tulajdonosai lehetünk. A SPAR Magyarország kommunikációs vezetője szerint a vásárlók meglepően jól fogadták a zsákokat.

– Az újrahasználható zöldség-gyümölcs tasakok jelenleg tesztelés alatt állnak néhány kiválasztott áruházunkban – tudtuk meg Maczelka Márktól. – Ha a teszt lezárul, várhatóan 1-2 hónapon belül országosan, így Székesfehérváron és Fejér megyében is bevezetjük ezt a terméket. A tapasztalatok egyelőre jók, a vásárlók kivétel nélkül pozitívan fogadták ezt az újítást. A forgalmi elvárások is várakozás felett teljesültek.

A cég elképzelései szerint a többször használatos tasakok kevesebb műanyag zacskó szükségességét jelentik, vagyis hozzásegítenek az élhetőbb környezethez. 

Az új tasakokat kétféleképpen lehet használni: az önkiszolgáló mérlegnél a zsák nélkül mérjük le a termékeket, majd utána pakoljunk be mindent a tasakba, végül pedig a kijelölt helyre (merthogy ennek ilyen is van, lásd a képeken) ragasszuk fel a kinyomtatott árcímkét. Ezt érdemes egyébként otthon eltávolítani, hogy a legközelebbi vásárlásnál a pénztárnál ne legyen gond. Ehhez képest a kasszamérleges üzleteknél egyszerűen csak pakoljuk ki a szalagra a zöldségeket, gyümölcsöket, majd fizetés után tegyünk vissza mindent a tasakba. Így egyik esetben sem mérik össze a termékeket a zsák súlyával.

Halkan tegyük hozzá, hogy a SPAR egyébként ezzel nem találta fel a spanyolviaszt, hiszen eddig sem tiltotta semmi, hogy a vásárlók a saját szatyraikba, zsákjaikba szedjék össze a kiválasztott gyümölcsöket. A lehetőséget viszont csak kevesen használják ki, a szélesebb tömegeknek egyszerűbb, ha gyorsan berámolhatják a néhány almát, narancsot, paradicsomot, paprikát vagy akármit egy éppen kéznél lévő nejlonzacskóba.

A környezetbarát újrahasználható tasakok így néznek ki:

Borítókép: Spar Magyarország
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek