5 évnél régebbi cikk

Hölgyeim, kedden Önök locsolhatnak!
Fehérvár Médiacentrum fotójaHölgyeim, kedden Önök locsolhatnak!

Talán kevesen tudják, de amíg Húsvét hétfőjén az urak és a legények locsolnak, addig egyes területeken kedden a lányoké ez a lehetőség.

Sajnos azzal a szóval kell kezdenem ezt a cikket, hogy sajnos... Sajnos egyre inkább kiveszőben van a Húsvét hétfőjéhez kapcsolódó népszokás, vagyis a locsolkodás, amikor a fiúk, férfiak kölnivel, vödörrel, vagy épp egy még használható szódásszifonnal szépen meglocsolják hölgyismerőseiket, hogy egy izgalmas locsolóvers kíséretében megfürösszék őket. A nagyvárosokban már alig-alig tartják e szép népszokást, és vidéken is évről évre csökken a locsolkodni induló fiúk száma.

Pedig egyes vidékeken nem csupán a legények, de a hölgyek is locsolkodnak. Egyes területeken (így egyes források szerint a Székesfehérvárhoz közel fekvő Mezőfalván is élt régen e hagyomány) már hétfő déltől kezdve locsolhatnak a lányok, mégpedig azokat a fiúkat, akik elkéstek, vagyis délelőtt nem értek oda locsolkodni.

A hölgyek locsolkodásáról egyébként a Magyar Néprajzi Lexikon is megemlékezik, kiemelve, hogy Székelyföldön bizony a Húsvét utáni kedd a lányoké volt: A legények locsolását a lányok húsvéthétfő délutánján személyesen vagy leánypajtásaikkal elküldött tojásokkal viszonozták. A locsolás jutalma általában festett tojás. Kedden a lányok locsolták a legényeket. The 4k movie torrents site is designed to download Ultra HD movies. […] Orbán Balázs szerint (1869): „Székelyföldön egyáltalán, de főként Csíkban a húsvéti öntözés megvan mindkét nemű fiatalságnál, húsvét másodnapján a legények öntözik a leányokat, harmadnapján a leányok a legényeket, de fenn van tartva mindkét részről a megváltás … ha pedig valamely leány a megváltásra szükséges piros tojással ellátva nincs vagy fél a pisztolyt elsütni, azt a kúthoz viszik és jól megfürösztik."

Szóval hölgyeim, ne féljenek vízért nyúlni, a Húsvétot követő kedd (idén április 23.) az Önök napja lesz locsolkodás szempontjából!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek